Da li muškarci stvarno više vole plavuše?

Odgovor na pitanje vole li muškarci zaista više plavuše zapravo se skriva u dalekoj prošlosti čovečanstva. Evo objašnjenja

  • 23
Bia i Branka Foto: abola.pt

Pre dvadeset pet hiljada godina, kada se plava kosa proširila između među stanovnike istočne i severne Evrope, žene koje su imale svetlu kosu imale su prednost kod muškaraca. Naime, muškarci su tada išli u duge lovačke ekspedicije i mnogi od njih se sa tog puta nikada nisu vraćali kući.

Tipovi koji su se vraćali bili su traženi od strane žena jer je hrane bilo jako malo, a one su zavisile upravo od njih i njihove sposobnosti da je nabave. Upravo zbog toga je poligamija dolazila u obzir, ali isključivo kod lovaca koji su bili najbolji. Ostali su bili "primorani" da imaju jednu ženu, zbog čega su najčešće birali plavuše.

Upravo ovaj fenomen objasnila je Džena Pinkot u svojoj knjizi "Vole li muškarci zaista više plavuše?". Prema njenim istraživanjima koje je radila za potrebe ovog štiva, žene su u ledenom dobu imale prednost nad brinetama zbog ređe i uočljivije boje kose.

Vremenom se plava kosa, za koju je zadužen gen Mc1R, proširila na 40 odsto skandinavki i čak 2 odsto populacije, a istovremeno još milion osoba farba svoju kosu u plavo.

Ipak, nisu plavuše bile privlačnije samo u ledenom dobu, već je takav slučaj i danas. Ali kako objašnjava Pinkotova, ceo fenomen zapravo ima veze sa samom nijansom kose, jer ljudi uvek najpre primete svetlije tonove umesto tamnijih. Zato su plavuše naprosto uočljivije na ulici, u prodavnici, diskoteci ili pozorištu.


Ali nije reč samo o upadljivosti, već je plava kosa takođe simbol mladosti i plodnosti iako je poznato da kosa s godinama tamni i da većina žena koje su kao vrlo mlade bile plavuše, već u ranim dvadesetim gube svoj prvobitni sjaj. Međutim, frajeri vole plavuše jer izgledaju mlađe, baš kao što zapadnjački mediji vole plavuše jer ih povezuju sa glamurom i seksipilom.

Jedno američko istraživanje je pokazalo da muškarci ipak daju prednost plavušama u odnosu na žene koje imaju neku drugu boju kose, ali ova studija ne važi za sve. Na primer, u Skandinaviji, gde su žene većinom plavuše, muškarci preferiraju dame sa tamnijom bojom kose.

Još jedna studija koja je rađena na temu ženske kose pokazala je da su muškarci često skloni partnerkama koje nalikuju na njihovu majku. Odnosno, ako njihova mama ima tamnu kosu, velika je verovatnoća da će za dugoročnu vezu birati brinetu ili crnku.

Zlatna kosa ženama može donekle da pomogne, što je pojasnila Anita Los u svom bestseleru "Muškarci više vole plavuše" po kojem je i snimljen film u kom je glavnu ulogu tumačila Merilin Monro. Ipak, tri godine kasnije, Losova je objavila i nastavak ove knjige koji je nosio naziv "Ali muškarci se žene brinetama".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    5. jun 2014 | 15:27

    Da za jednu noć

  • Ker

    6. jun 2014 | 00:37

    Plavuše su za dečake a brinete za muškarce ;)

  • Ivana

    5. jun 2014 | 23:50

    Minuse lupaju brinite i crnke....nema lepšeg prizora od lepe i zgodne PLAVUŠE....mogu da pričaju šta hoće ovi hejteri:-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA