Da li je bezbedno imati seks sa osobom koja ima grip?

U nedostatku inspiracije kako da to uradite, može vam pomoći hirurška maska za lice

  • 4

Sezona gripa još nije iza nas, a ove godine je bila jača nego ikad. Kažu da je najbolje vreme za seks upravo zima, kada i nemate mnogo izbora za zabavu, osim da se utoplite pod ćebetom sa partnerom.

Koristite ga za kuvanje legendarnih srpskih jela, a ne znate da ništa ne leči kašalj kao on

Pa kako onda spojiti seks sa gripom, i da li uopšte smete da ga imate kad vas muče groznica, kašalj i povišena temperatura? I ono što je još važnije da li partner koji ima simptome može da ih prenese na zdravog partnera?

Ukrajinski doktor tvrdi: Mućkajte ovo ulje u ustima - i izlečićete se od brojnih opasnih bolesti

Foto: Profimedia/Alamy

Prvo, treba da uzmete u obzir kako se virus prenosi.

- Grip se prenosi preko respiratornih kapljica, a te kapljice se mogu raširiti kijanjem, kašljanjem i disanjem. Ali, to nije sve, virus se takođe može preneti i rukovanjem sa zaraženom osobom i ljubljenjem. - kaže Džejmin Brahmbhat, specijalista urologije i seksualnog zdravlja na institutu "Orlando Health" na Floridi.

- Te kapljice koje nose viruse mogu živeti i do 24 časa na čvrstim površinama na koje su dospele, od 1 do 2 sata na posteljini i 25 do 30 minuta na rukama. - kaže doktor Brahmbhat.

Ukoliko ste vi zdravi, a vaš partner zaražen gripom, postoji mogućnost da i vas može da zarazi.


- Pravilo kaže da se držite dva metra dalje od onoga ko ima grip. - kaže Kejt Vajt, profesor ginekologije i akušerstva na Univerzitetu u Bostonu.

Foto-ilustracija: Profimedia

Kako seks zahteva da budete jako blizu partnera, čini se da nikako nije dobra ideja da ga imate kada je neko od vas bolestan.

- Šansa da dobijete grip tokom seksa sa osobom koja ga već ima je velika. Rizik postoji čak iako ste primili vakcinu protiv gripa. - kaže doktorka Vajt.

Ono što komplikuje stvari je činjenica da osoba može imati virus čak i nedelju dana pre nego što počne da ispoljava prve simptome. Moguće je da osoba izgleda potpuno zdravo, a da u sebi već nosi grip koji će naglo buknuti.

Osobe koje se oporavljaju od gripa, takođe, mogu biti zarazne i to do sedam dana posle nestanka simptoma. Zato i doktor Brahmbhat i doktorka Vajt preporučuju suzdržavanje od seksa dok jedan od partnera ima grip. Oni naglašavaju da bi trebalo da se suzdržavate od seksa i nedelju dana nakon što je partner ozdravio.

Foto-ilustracija: Profimedia

Ako mislite da vas suzdržavanje od ljubljenja tokom seksa može zaštititi od gripa, varate se.

- Nema šanse da ljudi budu toliko blizu, a da vam ne prenesu virus do lica. Ako hoćete da se zaštitite od gripa, najbolje bi bilo da i ne spavate u istom krevetu sa partnerom, dok on ima virus. - kaže doktorka Vajt.

Na svu sreću nije sve tako crno-belo kad dođe do seksa i gripa, doktor Brahmbhat kaže da vas nošenje maske za lice može zaštititi od partnerovog gripa.

- To je najbolji način da živite dalje od doktorske ordinacije.- kaže doktor Brahmbhat.

Uopstalom, suzdržavanje i nije toliko strašno, bićete uzbuđeniji kad ozdravite.

Daljinac

(Telegraf.rs / health.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Una_gracia

    9. mart 2018 | 06:33

    Najbolji nacin da se preboli grip, najmanje 3 puta dnevno upraznjavati pomenutu aktivnost....

  • vlajko

    9. mart 2018 | 08:35

    Ja ga vise i nemam,, moja zena posle porodjaja je skroz nezainteresovana i ako je od tad proslo dve godine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA