≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je "vatrena" hala u kojoj će Partizan započeti sezonu u Evroligi: 60 godina posle Koraća i Jugoslavije...

Vreme čitanja: oko 3 min.

Crno-beli učešće u elitnom takmičenju počinju možda i na najtežem gostovanju, a razloga za takav epitet i te kako ima

  • 2

Nova sezona u najjačem evropskom košarkaškom takmičenju nije mogla da prođe bez večitih beogradskih rivala. Najbolje hale na Starom kontinentu će i ove godine gledati "magiju" koja je zamalo Partizan odvela na završni turnir u protekloj kampanji, a put za tim koji treću godinu u nizu predvodi Željko Obradović počinje iz Tel Aviva.

Grad koji predstavlja ekonomski i tehnološki centar čitavog Izraela je dom košarkaša Makabija, ekipe koja se neko vreme mučila da vrati nekadašnju formu, ali je to u prošloj sezoni konačno uspela.

Ne treba previše trošiti vreme objašnjavajući koliko je gostovanje ovom klubu nezgodno. Sama činjenica da je Makabi imao skor 15-2 u sezoni za nama je pokazatelj nečega posebnog što se odvija svaki put kada ekipe kroče u njihovu "Menora Mivtahim Arenu".

Koreografija, Makabi Foto: Telegraf.rs
Smeštena u delu grada Jad Elijahu, zbog čega upravo primarno nosi taj naziv, hala je pristupačna svim stanovnicima Tel Aviva. Ušuškana u blizini samog centra svojim spoljnim izgledom privlači pažnju svih onih koji se tu nađu i kao obični prolaznici. Aktuelni naziv nosi od 2015. godine usled sponzorstva sa osiguravajućom kućom, međutim u srcima svih domaćih pristalica je ipak originalni naziv.

Konstrukcija dvorane otvorene pre 60 godina je tokom godina doživela dosta modifikacija kako bi se postigao današnji oblik. Primarni i prepoznatljvi spoljni stubovi više nisu toliko primetni zbog staklenog "pokrivača" koji je dodat, međutim ono što se ne može sakriti je "betonski" izgled same hale, iako to danas deluje dosta modernije.

Oko same hale nalazi se nekoliko prodavnica, među kojima je i zvanična klupska, dok je unutrašnjost priča za sebe. Nismo imali priliku da obiđemo čitav prsten oko samog terena i tribina, ali je primetno da tu faktički ne postoji "stvar" koja bi mogla da nedostaje jednom profesionalnom sportisti, pre svega košarkašu.

Pre prelaska na priču o onome što nas je sačekalo na parketu vratićemo se malo u istoriju. Pomenute 1963. kada je najveća sportska hala u ovom delu Izraela sagrađena čast da je otvori imala je reprezentacija Jugoslavije. Domaćin je pred fantastičnom podrškom pružio fenomenalab otpor daleko jačem rivalu, ali je ipak gost upisao pobedu 69:64. Utakmicu je obeležio sjajni Radivoj Korać, predvodnik tadašnje generacije.

Tada je susretu prisustvovalo oko 5000 gledalaca, što će biti manje od polovine onoga što nas očekuje u četvrtak uveče, pošto je 1972. dvorana proširena. Godinama unazad Makabi uspeva već u julu da rasproda 10 hiljada sezonskih, što samo pokazuje koliko su navijači privrženi timu. Tek oko hiljadu ulaznica, pa čak i manje od toga zbog prava preče kupovine, nalazi se u slobodnoj prodaji i do njih je u normalnim okolnostima nemoguće doći.

"Ponos Izraela" uvek zadovoljno "trlja" ruke kada god neki evropski tim dođe u "Menoru Mivhtahim" jer se maltene uvek šalje divna slika u svet. Navijači su uvek glasni, a zbog blizine tribina terenu imate osećaj kao da vam se oni nalaze nad glavom. Koreografija je dan pre meča već bila spremna, što smo primetili tokom Partizanovog treninga.

Ugođaj za novinare i fotografe takođe je prilagođen najvišim standardima unutar hale, ali to je verovatno i najmanje bitna činjenica. Ono što je za Željka Obradovića i igrače trenutno najbitnije je krenuti pobedom u pohod ka prvobitnom cilju, a to je prolaz u plej-of. Neće biti nimalo lako, i pored velikog izostanka Vejda Boldvina zbog povrede.

(Telegraf.rs)

Video: Panter otkrio tri stvari koje su potrebne Partizanu kako bi slavio protiv Makabija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA