≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Profesore, izgleda da je odzvonio i poslednji čas...

Vreme čitanja: oko 5 min.

Opet, nije još kraj, ali... Ne bi se moglo reći da ne ukazuje na to

  • 6
Nemanja Bjelica Foto: MN Press, EZRA SHAW / Getty images / ,M.L. / ATA Images / Profimedia

Kada je nedavno došao u Crvenu zvezdu, odjeknulo je poput prave bombe - kući se vratio Nemanja Bjelica, trofejni košarkaš i reprezentativac koji će iskustvom i kvalitetom doprineti ekipi Duška Ivanovića i koji će biti važan šraf u timu. Odjeknulo je, ali je to, nažalost, ostala samo dimna bomba, a "Profesor" je svoj klub napustio posle mesec dana.

Duboko je zagazio Bjelica u svoju četvrtu deceniju, napunio je 35 godina u maju ove 2023. godine, pa je bilo i pravo pitanje - koliko zapravo može u ovom trenutku i šta može da pruži ekipi koju predvodi njegov bivši trener iz Baskonije.

Međutim, pored želje i zdravlja, jednostavno njegovo telo više nije moglo da isprati napor. Možda su se Zvezda i on našli u pogrešno vreme, možda je trebalo da se sve to pomeri makar godinu dana unazad, kada bi povratkom iz NBA lige i svojim iskustvom dosta više značio, ali...

Došao je Bjelica u momentu kada je Zvezda načinila tim s kojim namerava da napadne Evroligu, a, njegovo telo u ovom momentu to nije moglo da isprati.

Stidljivo su se kroz naslove raznih medija pominjale i priče o mogućem povlačenju, što ne bi ni bilo čudo, s obzirom na to da je van takmičarskog ritma, pokušao je u prijateljskim mečevima da se dokaže, ali nije baš uspeo. Pritom, ogromni ugovor koji ima sa Fenerom ga sprečava da ode u neku drugu ekipu, a s druge strane i teško da bi igrač ovakvog renomea prihvatao nešto manje od Evrolige u ovom momentu.

Čini se kao da je za "Profesora" odzvonio i poslednji čas.

KK Crvena Zvezda - Asvel Lion Foto: Nikola Tomić

Teški počeci i povreda koja je mogla da stane , Svetislav Pešić i uloga kakvoj se niko nije nadao

Nemanja Bjelica je prošao poprilično trnovit put dok nije stigao do malo veće smotre. Počeo je karijeru u školi košarke Ace Janjić, posle čega se našao u mlađim kategorijama Partizana, ali tamo se i nije snašao. Deklarisan je kao netalentovan, pa je morao da ode iz Srbije.

Zbog toga, njegova prvi tim u profesionalnoj karijeri je bio Arkadia Trejkirhen, prvoligaš iz Austrije, gde je proveo čitavu sezonu, pre nego se vratio u Srbiju. Često je Bjelica ovde isticao i da je to bio ključ u njegovoj karijeri.

Ovoga puta je crno-bele boje zamenio crveno-belim i odatle kreće njegov uspeh. Iz Austrije ga je doveo Svetislav Pešić, legendarni trener koji mu je dodelio i nešto drugačiju ulogu.

Tada 20-godišnji Nemanja Bjelica je sa pozicije krilnog centra postao i plejmejker, prenosio je loptu, radio je sve što je trebalo za tim, te je odalte otišao i na draft gde je izabran kao 35. pik od strane Vašington Vizardsa.

Posle te Zvezde, krenuo je i njegov uspon u karijeri.

Nemanja Bjelica Foto: MN Press

Put u Baskoniju, malo minuta kod Duška Ivanovića, pa transfer u Fenerbahče i titula MVP-ja Evrolige

Nakon dobrih sezona u Crvenoj zvezdi, usledio je transfer u Baskoniju kod Duška Ivanovića, ali nije se baš naigrao u prve dve sezone kod ovog trenera, pošto je igrao tek devet minuta u proseku u prvoj, a onda i 13 minuta u drugoj sezoni, te nije ni mogao da pokaže svoj kvalitet.

Tek kada je Duško otišao sa klupe Baskonije, Bjelica je dobrio priliku da igra, odigrao je 26 utakmica i imao je prosek od 9.9 poena, 4,8 skokova, 1.3 asistencije i jedne ukradene lopte po meču.

Te igre su ga preporučile i Fenerbahčeu, gde je doživeo pravi procvat.

U Turskoj je proveo dve godine, a izrastao je u pravog lidera tima. Koliko je igrao dobro u Turskoj, govori i to da je zaradio titulu MVP-ja Evrolige, posle koje je i otišao u NBA ligi.

Nemanja Bjelica Foto: MN Press

Dolazak u NBA, lepa uloga i kruna karijere u vidu prstena sa "Ratnicima"

Dugo godina je proveo Bjelica u NBA ligi, stigao je 2015. godine u Minesota Timbervuvlse, gde je imao partije po sistenu "toplo-hladno", iako je imao poprilično dobar start. Odmah je pokazao da se radi o veoma dobrom igraču, koji je već u novembru postigao 17 poena i 11 skokova, posle čega je imao i rekordne utakmice sa 17 poena, kao i onu sa 14 skokova.

Potom su i ovde usledile povrede, koje su ga odvajale od terena, iako je kada god bi igrao imao poprilično dobre statističke kolone.

Poželeo je da se vrati u Evropu 2018. godine, ali je tada odlučio Sakramento da mu ponudi trogodišnji ugovor, gde je inkasirao 20.500.000 dolara.

Naigrao se u Sakramentu, ali nije uspeo s njima da uđe u plejof, da bi potom zaigrao i za Majami Hit, a potom u avgustu dolazi i u Golden Stejt, s kojim osvaja NBA prsten, koji je i kruna njegove karijere.

Nemanja Bjelica Foto: AP/Telegraf

Rastanak od NBA lige, dolazak u Fenerbahče i greška zbog koje je sedeo godinu dana

Osvojen prsten je ono što je inspirisalo Bjelicu da se vrati u Evropu, figuriralo je nekoliko klubova koji bi mogli njega da dovedu, pominjali su se i Zvezda i Partizan, ali na kraju je odabrao da se vrati u Fenerbahče s kojim je potpisao dvogodišnji ugovor.

Čini se kao da je to i njegova najveća greška, pošto je doživeo peh odmah po dolasku u Tursku.

Povredio je list, ponovio istu povredu koja ga je namučila i tokom karijere, pa je svoj debi u Fenerbahčeu imao tek u martu mesecu.

Pored debija, nije se baš naigrao u ovom timu, ali je ugovor ono što ga je zadržalo u Istanbulu. Praktično, čitavu godinu je presedeo na klupi, nije dobijao minute, pa je i ispao iz takmičarskog ritma u potpunosti, što se videlo po dolasku u Crvenu zvezdu.

Pokazao je tokom priprema da poseduje kvalitet, ali, njegovo telo nije moglo da izdrži sve ono što je potrebno.

(Telegraf.rs)

Video: Nemanja Bjelica se opustio na pobedničkoj paradi: Pivce niz grlo na vrhu autobusa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    10. oktobar 2023 | 14:42

    Nemanja veliko HVALA PUNO na svemu. Vole te Delije sever 🔴⚪🔴⚪🔴⚪🔴⚪🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • Ssss

    10. oktobar 2023 | 15:41

    Pre mesec dana skoro pojavile su se glasine da ga Dusko ne zeli i da je izbio sukob misljenja, sto se vidi od ranije koliko malu minutazu je imao u prajmu kod njega u Baskoniji. Dakle nije do same povrede, a Bjelica zasluzuje da je u Zvezdi pa makar bio na klupi ko Raduljica, cisto da oseti zahvalnost navijaca za sve uspehe u reprezentaciji.

  • Emili

    16. decembar 2023 | 23:07

    Nista ne razumeh,sta je pesnik hteo da kaze? Kome zvoni i kome je odzvonilo? Bjelica je velikan srpske kosarke,zauvek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA