≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Partizan pregazio Asvel u Francuskoj za prvu pobedu u Evroligi

Vreme čitanja: oko 7 min.

Domaćin nemoćan, Ledej i Naneli vrlo efikasni

  • 20
KK Partizan - KK Mornar Foto: aba-liga.com/ j.t.d./Dragana Stjepanović

Košarkaši Partizana odigrali su odličan meč u "Astrobalu" i preko Asvela upisali prvu pobedu u novoj evroligaškoj sezoni 88:62. Na kraju je na semaforu pisalo, a posebno treba pohvaliti odličnu igru u defanzivi koju je tim Željka Obradovića demonstrirao u prvom poluvremenu.

Čini se da su crno-beli upravo u ovom duelu pokazali da ovaj tim i te kako poseduje potencijal i da su daleko od puke šuterske mašine. U prilog tome ide i podatak da su na čitavom susretu ubacili svega nekoliko trojki.

Prva četvrtina je bila i najneizvesnija na čitavom meču, ujedno i period igre u kom se domaćin može pohvaliti da je u momentima imao prednost. Rezultatska klackalica trajala je nekoliko minuta, sve do momenta kada je Partizan poveo 11:10, zatim serijom došao i do sedam poena viška.

Probudio su se u drugom kvartalu nakon Pantera, Ledeja i Kaminskog i Danilo Anđušić sa sjajnom napadačkom rolom i već tada je moglo da se pretpostavi šta čeka domaćina. Imali su nakratko navijači srpskog tima razlog za brigu jer se Panter u jednom momentu uhvatio za zadnju ložu i morao je van terena, ali je upravo u njegovom odsustvu Partizan osigurao dvocifren plus. Vratio se kapiten na teren već pred kraj poluvremena i svi su mogli da odahnu, uz razliku od 14 poena.

Odmah na startu nastavka mini-serijom crno-beli su otišli na dvadeset poena viška, da bi sredinom deonice bilo čak i 70:40 u jednom momentu, posle sjajne sekvence Avramovića, Nanelija i bacanja Ledeja.

Blago opuštanje u igri krajem treće četrtine i početkom četvrte nije se obilo o glavu Partizanu, koji je sa rezervnom petorkom čak i uvećao prednost, koja je u jednom momentu opala za desetak poena.

Naneli je bio najefikasniji igrač u pobedničkom timu sa 17 poena, 5 skokova i 6 asistencija, ali je indeksno bolji bio (27) Zek Ledej sa 13 poena i 7 skokova. Alen Smailagić je ubacio 12, dok je Kevin Panter dodao 11.

Na drugoj strani Frenk Džekson, koji je zbog nesportske i tehničke greške ranije završio meč, bio je i najistaknutiji pojedinac sa 16 poena, dok je 10 uz 5 uhvaćenih lopti imao Timoti Luvavu-Kabaro.

Partizan u utorak u okviru trećeg kola Evrolige dočekuje Barselonu, a pre toga u subotu Cibonu u ABA ligi.

Asvel - Partizan 62:88 (13:17, 16:26, 19:29, 14:16)

Startne petorke:

Asvel: Li, Džekson, Luvavu-Kabaro, Skot, Egbunu

Partizan: Avramović, Panter, Naneli, Ledej, Kaminski

Tok uživo:

00.00 (62:88): Lagan koš Lija, zatim i Pantera, nakon toga i Lovernj ubacuje trojku, njegovi prvi poeni večeras. Nove rotacije u ekipi Partizana. Samo je pitanje kojim rezultatom će biti završen meč. Edvin Džekson dolazi do 2+1. Smailagić osigurava razliku veću od 25 poena. Pobeda crno-belih.

03.50: Ponitka daje prvi koš nakon ukradene lopte i asistencije Trifunovića, tajm-aut Parker. Vratio je Partizan 25 poena viška košem Koprivice. Svi igrači su se upisali u listu strelaca. Na sigurnom plusu su crno-beli i čini se da je do kraja potrebno samo odraditi posao. Naneli je namestio ruku, još jednom jako blizu magičnoh 30 poena viška. Monstruoznim kucanjem Koprivica upravo to donosi.

07.19 (54:75): Luvavu, potom i Egbunu smanjuju razliku na "samo" 20 poena. Izrotirao je Željko čitavu petorku, pa su na parketu igrači koji nisu imali veliku minutažu, uglavnom. Stiže prva trojka Nanelija u ovom duelu, ujedno i prvi koš crno-belih u završnom kvartalu. De Kolo posle dugog napada postiže prve poene iz igre.

3. četvrtina

00.00 (48:72): Jeftina greška Anđušića, na terenu je i Koprivica koji krade loptu. Faulrian Ledej i posle nekog vremena Ledej prekida niz bez koša. Upisuje se i Edvin Džekson sa penala. To je ujedno bio poslednji koš u trećoj deonici.

01.15 (46:70): Tehnička za Džeksona kojom je završio meč, Ledej pogađa bacanje, dok za Asvel prikucava Egbunu. Smajli je inspirisan u nastavku evidentno, ponovo vraća 30 razlike. Egbunu još jednom čupa obruč, a u međuvremenu prve minute na utakmici upisuje Ponitka. Dva od dva za Luvavua sa penala. Mali kontra-ritam crno-belih, nije u pitanju ništa strašno. Problem može biti peti prekršaj Kaminskog. Prvi poeni na meču za De Koloa, 6:0 serija domaćina.

03.21 (38:67): Prvi koš Nanelija u nastavku, uz dodatno bacanje, nedugo nakon toga i i Smailagić dolazi do istog učinka, 61:38 za Partizan. Bacanjima gosti dolaze i do razlike od 25 poena! Napadi francuskog tima deluju poprilično slabo organizovano, ali još jednom treba pomenuti i fenomenalnu defanzivu crno-belih. Kontra Avramović, zatim i Nanelijevo kucanje, brutalna ralzika. Tajm-aut.

05.55 (38:55): Frenk Džekson je pogodio tek drugu trojku za Asvel, a Smajli na drugoj strani ostaje sam u reketu. Džekson probija lošu seriju tima trojkom uz prekršaj Kevina. Stiže ipak zakucavanje Ledeja! Zatim i njegov čuveni šut sa jedne ruke posle velikog promašaja Anđušića. Laki poeni za Lija, raspucao se i Asvel.

08.15 (29:49): Užasna serija trojki nastavljena početkom nastavka, Avramović bez koša sa distance. Svega tri su ubačene ukupno na oba meča. Prve koševe daje Panter sa linije penala, i to tri. Velikih plus 17. Lovernju danas baš ne ide, a konačno koš daje i Smailagić! Uz faul. Partizan vodi sa 20 razlike.

Poluvreme

Skot i Džekson po 9 poena - Kaminski 8 i 4 skoka, Anđušić 8, Ledej 6 i 5 skokova

00.00 (29:43): Krade Ledej loptu i pornalazi samog Kaminskog. Tajm-aut, pa još jedna izgubljena lopta Asvela. Frenk pogađa za višak od 15 poena. Frenk Džekson izmišlja koš za crno-bele, ali i Naneli ima rešenje na suprotnom delu terena. Koš faul drugi put za domaćina, ovog puta Džekson. Panter se vratio na teren, izgleda da je sve u redu. Divna akcija za kraj poluvremena i Avramović se upisao u listu strelaca.

02.22 (24:35): Panter je ostao na klupi posle minuta odmora. Anđušić dobija jedan na jedan duel sa Lijem. Nesportska greška Lija, dva bacanja daje Anđušić. Nije pogodio potom i za tri, Luvavu jeste za dva. Nova bacnaja za Anđušića koji je sada najefikasniji u gostujućem timu. Penalima izvraća i Luvavu, pre vrlo slabog napada Partizana koji je završen bez šuta.

04.55 (20:29): Izlazi lopta iz koša Lovernju, ali zato je Trifunović precizan za tri. Raste porednost ekipe. Majk Skot je vrlo raaspoložen i najefikasniji igrač tima. Kevin Panter se okliznuo i u kontri Luvavu vraća minus na jednocifrenu brojku. Ono što je ipak bitnije jeste da je sa kapitenom Partizana sve u redu. Uhvatio se za zadnju ložu.

06.29 (16:26): Iz tajm-auta domaćin nije pronašao odmaj poene. Za sada se poprilično muče napadački, ali Skot izmišlja koš faul posle ofanzivnog skoka i prekršaja Smailagića. Pogađa i penal. Po jedan neiskorišćen napad, zatim Panter sa poluodstojanja ubacuje. Anđušić u kontri donosi i plus 10!

09.07 (13:22): Doužer košem sa poludistance otvara drugi kvartal. Ledej je ubrzo bio polovičan sa penala, Partizan ponovo na plus sedam. Sjajna kombinacija Ledeja za Doužera i tajm-aut traži Parker! Serija 13:3!

1. četvrtina

00.00 (13:17): Uz malo sreće po Partizan promašaje u istom napadu upisuju De Kolo i Lovernj. Nakon izgubljene lopte crno-beli još jednom pokazuju da su defanzivno vrlo dobri na ovom meču. U napadačkom kontra-ritmu su ekipe u poslednja dva minuta, pa su Doužerova bacanja zaista dobro došla. Prva trojka za domaćinja, precizan je Kaudi, koji je bio neizvestan pred ovaj okršaj. Doužer ne pogađa za tri, Li takođe na drugoj strani za kraj prve deonice.

03.00 (10:15): Dobru odbranu Ledej nije realizovao Avramović, što je kaznio Frenk Džekson. Domaćin daje samo dvojke od početka susreta. Panter u kontri produžava rezultatsku klackalicu. Nakon prvog televizijskog tajm-auta Kaminski nakon prelepe akcije prikucava, zatim posle promašaja na drugo jstrani još jednom ukucava i pronalazi poene iz "druge šanse".

05.40 (8:9): Pogađa Skot za dva poena, zatim i još jednom. Dobar početak za nekadašnju NBA vedetu. Sa druge strane raspoložen je Ledej, njegov tipičan prodor i koš za dva. Peris Li vraća vođstvo Asvelu od 8:7. Panterova prva bacanja donose novi preokret.

07.30 (2:5): Serija promašaja na samom početku meča, ekipe su ispucale nekoliko trojki uglavnom iz otvorenih pozicija. Nakon minut i po konačno prve poene postiže Džejms Naneli. Džekson nakon prodora uzvraća, zatim Ledej konačno ubacuje za tri.

Pre samog početka meča održan je minut ćutanja za sve žrtve rata u Izraelu.

Pre meča

Aktuelni šampion ABA lige i učesnik plej-ofa elitnog evropskog takmičenja prošle godine je u prvom kolu doživeo vrlo ubedljvi poraz u Tel Avivu od Makabija 96:81. Mnogi nedostaci u igri crno-belih su isplivali na videlo, kao i potreba za verovatno još jednim pojačanjem, međutim treba imati u vidu da ovaj sastav još uvek nije do kraja uigran.

Krka je bila melem na tu početnu "ranu" i u Novom Mestu je Partizan čini se nikada lakše (96:56) došao do druge pobede u regionalnom šampionatu.

Ono što Željka Obradovića najviše može da raduje je to što čitav tim ima na raspolaganju bez problema sa povredama. Jedino neće biti Tristana Vukčevića, koji je trenutno trinaesti igrač u rosteru.

Asvel je posle poraza od Crvene zvezde u Beogradu (94:73) slavio protiv Nansija 89:64 i tako prekinuo mini-seriju neuspeha u LNB Pro A ligi, gde trenutno imaju učinak 4-2.

Trener Parker neće računati na Dejvida Lajtija protiv Partizana od bitnijih igrača u timu zbog problema sa povredom.

Prošle sezone Partizan je u Francuskoj doživeo najteži trenutak u sezoni i dobijen duel ispustio za tada vrlo slab skor 4-9.

(Telegraf.rs)

Video: Žofri Lovernj otkrio: Vratio bih se u Partizan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    12. oktobar 2023 | 20:38

    Fini ovo izgleda za sada. Uigraće se vremenom. 👍

  • Igor Grobar

    12. oktobar 2023 | 21:48

    Dobar početak Crno Beli idemo bravo!⚫⚪⚫⚪⚫🏀👏👏

  • Nanely

    12. oktobar 2023 | 21:55

    Ovo vec lici na nesto, Kaminski je skolovan i ineligentan igrac, uigrace njega Zeljko, nije atleta kao Lesor ali ume i za dva i za tri da pogodi, bice to ok vremenom, sta reci za Lovernja, igrao za nas vcrs, brat 😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA