≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Telegraf u Kaunasu: Grad gde Zvezdu čeka "vrelo" gostovanje i zbog čega to Litvanija "diše košarku"?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svi putevi u ovom gradu vode do jednog mesta - Žalgirio arena

  • 0
Kaunas Foto: Telegraf.rs

Košarkaši Crvene zvezde u drugom kolu Evrolige igraće protiv Žalgirisa u Litvaniji, na jednom od najtežih gostovanja u čitavoj Evropi. Crveno-beli će u ne baš toliko vedrom Kaunasu pokušati da pokažu od čega su satkani i dođu do nove pobede.

Kada bi se povela priča o tome zašto je Kaunas toliko teško gostovanje, bilo bi jasno svima da je Litvanija sasvim drugačija zemlja od svih ostalih, a pogotovo kada je reč o košarci.

Jedna legenda kaže da dete u Litvaniji pre nego li dobije cuclu, obavezno dobije i košarkašku loptu. Iako se radi o legendi, dosta velik broj kuća u ovom gradu poseduje i po koš, obruč u nekom kutku dvorišta.

Kaunas je košarka, ali i košarka je Kaunas. Možda zbog toga trenutno i jedno od najvećih znamenja grada i jeste Žalgiris, Žalgirio arena, kao i "Zeleni" klub.

Zbog svega toga, Telegraf je doputovao u Litvaniju, kako bi pokušao da dočara atmosferu i isprati navijače, da pokuša da shvati - zbog čega je pored Srbije i Litvanija "zemlja košarke".

Kaunas Foto: Telegraf.rs

Dobrodošli u Kaunas - Grad istorije, ali i Žalgirisa

Kaunas je drugi po veličini grad u Litvaniji, a svoje ime je dobio od litvanske reči "Kaunas"; što bi u doslovnom prevodu imalo značenje kao "grad iliti gradska utvrda", zbog čega poseduje i istoriju dugu više i od 1000 godina.

Takođe, ono po čemu Kaunas na neki način i jeste najpoznatijih, to je Žalgiris, košarkaški klub za koji "diše" čitav grad. Naravno, osim košarke, tu je i fudbal, ali još nije dovoljno razvijen kako bi mogao uopšte i da se svrsta pod "istu granu" kao košarka.

U Litvaniji, ljudi "dišu" košarku, pa je tako i Žalgiris najveća znamenitost ovog grada. Ipak, nije to sve, dosta grad ulaže i u očuvanje svoje istorije, ogromne istorije koja seže čak 1000 godina unazad.

Upravo je jedna od najvećih znamenitosti i "Stari grad", gde se mogu videti, osetiti i probati čari onog pravog, starinskog grada Kaunasa, dok je na neki način čitav grad i prazan, fokusiran na jednu tačku.

Ono što je poprilično zanimljivo za Kaunas, jeste to da grad kao grad i nije preterano površinski rasprostranjen, a opet - svi putevi vode ka samo jednom mestu.

To mesto je upravo Žalgirio arena. Veče pre utakmicu, Žalgirio arena je bila gost jednog koncerta, pa je osećaj bio da će čitav grad doći do njega, meštani su izgledali kao opijeni, a drugi prolaznici bi rekli da je to - sasvim normalno.

Kaunas Foto: Telegraf.rs

Takođe, osim muzike i Žalgirio arene, Telegraf je imao priliku i da se uveri u to koliko je Litvanija zapravo košarkaški nastrojena nacija, o čemu govori i to da su pabovi u čitavom gradu bili ispunjeni, a svi su gledali samo košarku i Evroligu.

Naravno, Kaunas pored košarke nudi i dosta bogatu istoriju, od srednjovekovnih utvrđenja, pa sve do modernih urbanih oblasti. Važi za jedan od centara kulturne raznolikosti, te se u ovom gradu mogu videti i pravoslavna crkva, džamija... Dok je moguće videti i dosta veliki broj muzeja, galrijea i kulturnih manifestacija, poput gorenavedenog koncerta.

S obzirom na to da se nazivaju i "Zelenom šumom", Kaunas duž svake ulice ima i jedan drvored, koji posebno ukrašava, pruža lepotu samom gradu.

U samom centru se nalazi i nekoliko univerziteta, čime slovi i za centar obrazovanja u Litvaniji. Ljubitelji kuhinje na svakom uglu mogu pronaći i restorane nacionalne hrane, kako iz Litvanije, tako i drugih zemalja.

Da li vredi posetiti Kaunas?

Kada se na papir stave sve činjenice iznad, kada se posmatra sa bilo kog aspekta, sigurno je to da je Kaunas jedan od gradova koji bi trebalo makar jednom tokom života posetiti.

Naravno, ukoliko je neko košarkaški ljubitelj, tada stvarno nema dvojbe oko tog pitanja, jer sve što pruža ova zemlja po tom pitanju je verovatno za nivo iznad od bilo kog druga u Evropi, a čak i svetu.

Ipak, nije sve samo i u košarci, što se može i pročitati iznad.

Ogromna istorija, bogata više od jednog milenijuma, veliki broj spomenika, građevina koje su stare i po nekoliko vekova...

Žargonski - grad nudi za svakoga ponešto.

(Telegraf.rs)

Video: Zvezda se sprema za izazov u Kaunasu: Ivanovićevi momci trenirali u maloj sali

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA