≫ 

Vreme čitanja: oko 11 min.

Zvezda "zaspala" u drugom poluvremenu: Monako preživeo grotlo Arene, Džejms napravio šou i srušio crveno-bele

Vreme čitanja: oko 11 min.

Mnogo loših drugih 20 minuta odigrao je tim Duška Ivanovića

  • 33
KK Zvezda - KK Monako Foto: Mileta Mirčetić

Odlično prvo poluvreme, a onda katastrofalno drugo... Epilog je novi poraz Crvene zvezde u Evroligi, koja je propustila priliku da pred svojim navijačima dođe do druge pobede u sezoni protiv Monaka, koji je uz sjajnog Majka Džejmsa stigao do prvog trijumfa ove takmičarske godine - 76:82.

Činilo se da će meč obeležiti Rokas Giedraitis, koji je i ovaj meč otvorio šutem 4/4 za tri poena, a uz to je imao i nekoliko sjajnih prodora i ukradenih lopti, tako da se može reći da je i najzaslužniji za to što je Zvezda na poluvremenu vodila sa šest poena prednosti. Međutim, i on se kao i ostatak ekipe potpuno uspavao u drugih 20 minuta.

Generalno gledano, Zvezda je dobro igrala u odbrani, a najveći problem su bile mnogobrojne izgubljene lopte iz kojih su igrači Monaka vrlo lako dolazili do poena, što im je uglavnom i ključna karakteristika. Uz to, problem je bila i neorganizacija u napadu u drugom poluvremenu.

Prva četvrtina otvorena je prilično "tesno". I dok je na jednoj strani dominirao Majk Džejms, na drugoj je već pomenuti Rokas Giedraitis nemilice sipao trojke, pa su crveno-beli na njegovim krilima uz Nemanju Nedovića koji mu se priključio stigli i do prve opipljivije prednosti na ovom meču, a koja je na kraju ovog perioda iznosila devet poena.

U drugoj deonici se Monako probudio. Vrlo brzo je tim Saše Obradovića preko nestvarnog Džejmsa istopio prednost, a u tim trenucima se razigrao i Donta Hol, pa je razlika čak na momente prešla i u korist Kneževa. Međutim, završnica ovog perioda pripala je Zvezdi.

Važnu trojku je pred kraj pogodio Nemanja Nedović, pa je Zvezda sa plusom od šest poena otišla na veliki odmor.

Nastavak meča krenuo je uspavano po Crvenu zvezdu. Promašivali su redom za domaće i Nejpir i Rokas i Simonović, a na drugoj strani su se gosti probudili, pa su serijom 7:0 ponovo stekli prednost u Areni.

Muke je imala Zvezda u napadu u ovoj trećoj četvrtini. Ništa im nije polazilo od ruke, a na drugoj strani je Majk Džejms pogađao neke zaista neverovatne šuteve, pa su Kneževi počeli da odlaze i na još veću rezultatsku razliku, koja je u jednom momentu iznosila i šest poena. I onda je Ivanović presekao novim tajmautom, posle kojeg se upisao Teodosić u strelce sa distance. Tada je napadački malo "krenulo" i crveno-bele, koji su na kraju imali samo poen zaostatka pred odlučujućih 10 minuta košarke.

Uz sjajnog i raspoloženog Nedovića, kao i Hangu, Zvezda je preko šuteva sa distance došla do novog preokreta. Međutim, nije moglo bez drame, pošto smo u završna četiri minuta ušli gotovo u potpunom egalu. Ali tada je usledila katastrofalna i crna serija Šabaza Nejpira koji je barem četiri uzastopna napada Zvezde rešio greškama ili promašajima.

Sve to doprinelo je da Monako dođe preko Dijaloa i Brauna do +7 na samo minut do kraja. Jednostavno je naglo pala energija Crvene zvezde, što je uslovilo novi poraz u Evroligi.

KK Zvezda - KK Monako Foto: Mileta Mirčetić

Crvena zvezda - Monako 76:82 (23:14, 21:24, 19:26, 11:18)

Dvorana: "Štark Arena", Beograd

Gledalaca: 19.123

Sudije: Saša Pukl (Slovenija), Šaulijus Račis (Švedska), Luka Kardum (Hrvatska)

Crvena zvezda: Lazarević, Teodosić 3, Hanga 5, Davidovac 3, Mitrović 6, Simonović 6, Nejpir 7, Tobi, Bolomboj 11, Ilić, Nedović 15, Giedraitis 20

Monako: Okobo 11, Blosomgejm, Braun 11, Dijalo 12, Korneli 5, Žaite, Voker 2, Motiejunas 9, Tarpi, Outara 6, Hol 8, Džejms 18

TOK MEČA

IV ČETVRTINA

10. minut (76:82) - Braun je zaustavio Nedovića. Sve teža situacija za Zvezdu. Promašaji Monaka, ali nema skoka, prolazi vreme, poslednji minut. Sam je Alfa Dijalo. I to je +7 za Monako. Tajmaut Duško Ivanović. Poeni Luke Mitrovića sa linije penala, a ostaje samo 35 sekundi. Tajmaut Saša Obradović. Lak koš Motiejunasa. Jedan od dva Dijaloa sa linije bacanja. Mitrović zakucava.

8. minut (72:76) - Nema ništa ni od ovog napada Zvezde. Težak promašaj Okoba. Nejpir je u totalnom autu danas, neverovatna greška u kontri košarkaša Zvezde. Sada nema pogotka ni za Džejmsa. Opet je oklevao Nejpir, ponovo umalo da napravi grešku, ali je ovoga puta ipak fauliran. Šabaz ni ovo nije uspeo da pretvori u poene. I idu poeni Džejmsa. Kažnjava sve ove promašaje Šabaza sada Majk Džejms. I opet katastrofalno ide Šabaz i srlja. Već se utišala i Arena u ovim momentima. Okobu beži lopta u aut. Dijalo je sada napravio faul nad Rokasom za dva bacanja. Pogodio je, onda je uzvratio Džon Braun.

6. minut (70:72) - Majk Džejms ide u prodor, Nedović je na kraju faulirao Brauna. Motiejunas posle nastavka igre poentira za dva, pošto je ostao sam pod košem. Nema koša Zvezde sada, dosta loš šut je to bio Davidovca za dva... Prekršaj Davidovca, poslednji mali koji ima Zvezda. Okobo za tri poena, neverovatno... Nedović fauliran, ali ovo je tek treći faul Zvezde. Vrlo nespretan faul Mitrovića nad Braunom za dva bacanja na skoku posle promašaja Nedovića. Ali promašuje prvo Braun sa linije penala, dok drugo pogađa.

4. minut (70:66) - Teodosić nastavlja sa zaista lošom partijom večeras, nova njegova promašena trojka, sada je bio sam. Hanga! Kada ne može Nedović, kada ne može Nejpir, može mađarski košarkaš! Vodi Zvezda, idemo na tajmaut! Nema trojke Džejmsa! Izgubljena lopta Okoba... Ide Zvezda u napad. Pogađa Nedović! Vodi Zvezda sa +4!

2. minut (64:66) - Alfa Dijalo nastavlja tamo gde je stao, pa dolazi do novog koša. Potom promašaj Teodosića, izgubljena lopta Teodosića... Blosomgejm neprecizan sa distance, a na kraju Nedović uspeva da izbori dva slobodna bacanja. Samo drugi put je precizan Nemanja. Monako propušta još jedan napad...

III ČETVRTINA

10. minut (63:64) - Vrlo važan pogodak sada za Bolomboja! I još je i fauliran, pa će imati dodatno slobodno bacanje. Pogodiće ga. Njegovih devet poena za sada. Nestvarno zakucavanje Hola. Rokas sada opet promašuje za tri, stegla mu se ruka, ali je fauliran Bolomboj. Teo dodaje za Bolomboja za dva poena. Izgubljena lopta Monaka, spetljali su se sada pod košem gosti. Kemba Voker je napravio faul. Teodosić očekivano šutira uz zvuk sirene, ali je neprecizan. Poen prednosti za Monako pred završnih 10 minuta.

8. minut (58:62) - Džejms lagano do Motiejunasa u kontri. Nejpirov katastrofalan promašaj za tri poena. Majk Džejms se baš "naložio", novi neverovatan pogodak i opet Duško Ivanović traži tajmaut. Trojka Tea! I onda Džejms opet pogađa, doduše za dva. Pogađa i flouter Nedović. Izgubljena lopta Monaka. Ali čelindž... Saša Pukl će ovo da gleda sa Lukom Kardumom. Posed je za Monako, a onda i koš Hola na asistenciju Džejmsa.

6. minut (53:54) - Sada Nejpir pogađa, a onda Okobo uzvraća sa 2+1, pa Kneževi imaju i +2. I vrlo, vrlo važna trojka Dejana Davidovca. Ali gledaće se posle da li je za dva ili za tri ovaj šut. Sada su ljuti u Areni zbog odluke Saše Pukla, koji je žestoko izviždan od strane navijača. Nema poena za Dijaloa. Nema koša za Hangu i to iz dva pokušaja, onda Nejpir pravi faul za bacanja Vokera. I to su prvi njegovi poeni u Evroligi sa linije penala.

4. minut (48:49) - Trojku promašuje Simonović. Nastavlja se ovaj užasan start crveno-belih, Monako vodi, a Duško Ivanović traži minut odmora. Sada Marko Simonović "ispravlja" ovaj promašaj Nejpira, dok je Blosomgejm uhvatio loptu i fauliran je na drugoj strani. Umalo Rokas da ukrade loptu. Braun pogađa na asistenciju Džejmsa sa poludistance. Simonović je prošao kao brzi voz sada do koša. Onda prekršaj Marka, koji se buni kod Saše Pukla. Koš za Monako preko Motiejunasa.

2. minut (44:43) - Monako ovo poluvreme otvara trojkom Okoba. Nejpir ne pogađa za tri, a ni Rokas... Sada neće trojke Zvezdu. Džon Braun pogađa za dva, ne valja ovaj start crveno-belih, nema poena u uvodna dva minuta.

II ČETVRTINA

10. minut (44:38) - Ukradena lopta, Džejms, pa Korneli, pa tajmaut Duška Ivanovića. Simonović je pod košem dodao za Bolomboja koji je fauliran za dva slobodna bacanja. Posle podođenog prvog, malo sreće za drugo, pošto je neko ušao pre vremena, pa je Džoel iz ispravke i njega pogodio. Korneli je promašio za tri poena. I sada pogađa Nemanja Nedović za tri poena. Ukradena lopta Rokasa. Bolomboj zakucava! Vodi Zvezda sa +6, još jedan napad do kraja za Monako.

8. minut (37:36) - Kakvo zakucavanje Hola na asistenciju Džejmsa! Nejpir je promašio za tri, činilo se da će to biti konstrukcija koša, ali se Simonović izborio za novi posed. Potom zakucavanje Bolomboja posle dodavanja Nejpira. Džejms baca loptu u ruke Simonovića. Hanga zaboravljen za tri, ali promašuje, onda ide koš Simonovića iz ofanzivnog skoka. I onda novi napad za Zvezde, i eto Rokasa! Novi tajmaut za Monako. Outara pogađa za tri poena posle minuta odmora.

6. minut (31:31) - Dijalo ne može... Nedović menja ritam, prelepi potezi i koš! Džejms je pogodio novu trojku, a sada nema trojke Rokasa. Trojke nema ni od Blosomgejma, a Luka Mitrović izbacuje loptu u aut. Idemo na TV tajmaut. Outara je pogodio za tri poena, a onda nesportski faul Miloša Teodosića. Dijalo je realizovao oba bacanja. Potom faul Dijaloa nad Rokasom. Džejms se malo zbunio i napravio faul nad Giedraitisom za dva penala. Litvanac je ubacio već 16 poena.

4. minut (27:21) - Nedović je neprecizan, a onda nema koša ni za Monako. Naposletku faul nad Nedovićem za dva penala. Pogodio je oba! Džejms je fauliran od strane Miloša Teodosića. I onda odmah još jedan faul za Teodosića, ovoga puta za bacanja Hola. I realizovao je oba. Vrlo neprecizan šut Dalibora Ilića za tri poena. Nema koša za Blosomgejma, a Majk Džejms pogađa za tri. Prolazi do kraja potom Luka Mitrović.

2. minut (23:16) - Tri sekunde Luke Mitrovića u reketu! Braun je pogodio iz veoma čudnog izbačaja sa polu-distance. Izgubljena lopta Zvezde, onda izgubljena lopta Monaka, a prekršaj mora da pravi Braun. Traži nesportski faul Duško Ivanović. Traži čelindž kod Saše Pukla trener Zvezde. Ipak ništa kaže Šaulijus Račis. Mitrović promašuje ispod koša posle promašaja Nejpira. Voker opet ne pokazuje ništa.

Rokas Giedraitis, KK Crvena zvezda Foto: MN Press / Nebojša Paraušić

I ČETVRTINA

10. minut (23:14) - Promašaj Davidovca za tri, ali je pod košem faul, pa ostaje posed za crveno-bele. Evo poena i za Nedovića! Nema poena iz napada Monaka, ali zato ima trojke Nejpira! I sve to tera Sašu Obradovića da zatraži i prvi tajmaut. Izgubljena lopta Monaka, tako da Zvezda ima poslednji posed. Nejpir ide do kraja, i to je +9!

8. minut (16:14) - Ma šta radi Rokas Giedraitis! Nova trojka i to kakva! Ali uzvraća Monako preko Kornelija na skoro identičan način... ŠTA RADI ROKAS?! Nova trojka, četvrta! Nedović je potom fauliran. Korneli je "zalepio" Mitrovića, a Voker je promašio sa distance.

6. minut (10:11) - Rokas je raspoložen na početku ove utakmice, novi njegovi poeni iz kontre! I neverovatno, Majk Džejms pogađa od tablu za tri. Potom je Rokas izblokiran, dok je Džejms iz tranzicije promašio za tri poena. Tobi greši, a Alfa Dialo iz lepog dodavanja dolazi do poena. Gubi loptu Zvezda, ali Šabaz krade čistu loptu. Rokas je perfektan kada su trojke u pitanju, i ova ulazi! TV tajmaut.

4. minut (5:6) - Adam Hanga je ubacio prva dva poena za Zvezdu, Okobo nije precizan sa distance, a Rokas kreće i pali motore! Prva trojka za crveno-bele na ovom meču. Ne uzvraća Motiejunas, ali ostaje posed za ekipu Monaka. Naposletku ipak poeni za Monako preko Okoba. Nogom je na drugoj strani igrao Korneli, pa je sat resetovan. Teodosić opet neprecizan sa distance.

2. minut (0:4) - Posle praznog prvog minuta gde nije bilo niti jednog poena, prvi je postigao Motiejunas sa linije za slobodna bacanja. Loše za Zvezdu je to što je Marko Simonović napravio dva faula, a Majk Džejms potom postiže trojku.

STARTNE POSTAVE

Crvena zvezda: Teodosić, Hanga, Simonović, Tobi, Giedraitis

Monako: Okobo, Blosomgejm, Braun, Motiejunas, Džejms

ZAGREVANJE ZA MEČ

- Saša Obradović i Džordan Lojd dočekani su gromoglasnim aplauzima od strane Delija u "Štark Areni".

SASTAVI EKIPA 

Crvena zvezda: Lazarević, Teodosić, Hanga, Davidovac, Mitrović, Simonović, Nejpir, Tobi, Bolomboj, Ilić, Nedović, Giedraitis

Monako: Okobo, Blosomgejm, Braun, Dijalo, Korneli, Žaite, Voker, Motiejunas, Tarpi, Outara, Hol, Džejms

- Prema izveštajima naših reportera sa lica mesta iz "Štark Arene", za ekipu Monaka igraće Kemba Voker, što je veliko pojačanje za Kneževe.

KOMENTAR PRE MEČA

Crveno-beli su posle veoma ubedljive pobede u prvom kolu protiv Asvela (94:73) izgubili u drugoj rundi od ekipe Žalgirisa i to posle velikog preokreta litvanske ekipe u poslednjoj četvrtini u kojoj je tim Duška Ivanovića imao +9 (74:79).

Sa druge strane, Monako iza sebe ima duele sa Valensijom u gostima (65:70), te Virtusom kod kuće koji je završen na veoma neslavan način (59:83), tako da će Saša Obradović sigurno tražiti reakciju svojih momaka. I dok Kneževima ne ide u Evroligi, u francuskom šampionatu su jedini na impresivnih 7-0 što stavlja beogradske crveno-bele na oprez.

Protekle sezone videli smo ubedljivu pobedu Zvezde na domaćem terenu (92:68), ali isto tako i poraz na gostovanju (77:85), tako da se crveno-beli nadaju da će "prepisati" ovaj prvi deo priče.

Na utakmici definitivno neće nastupiti kapiten Branko Lazić, koji je otpisan zbog povrede.

Sudije večerašnje utakmice su Saša Pukl iz Slovenije, Šaulijus Račis iz Švedske sa poreklom iz Litvanije, odnosno Luka Kardum iz Hrvatske.

(Telegraf.rs)

Video: Nikols Topić: "Probili smo led uzeli prvu pobedu, pripremamo se dalje za Partizan"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mix

    18. oktobar 2023 | 22:00

    Najskuplji tim u istoriji Srpske kosarke.. Nagomilavanje skupih stranaca i opet nista... Jel se palite na top 8???

  • Vlada

    18. oktobar 2023 | 22:02

    Posle onakvih komentara od sinoć šta reći za ovo večeras? Ovo je vaš maksimum, a Željkove ekipe uvek maksimum daju u pravom trenutku.

  • PFC

    18. oktobar 2023 | 22:02

    JEL IGRAO VECERAS FMP ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA