Vreme čitanja: oko 2 min.

Partizan u najzelenijem gradu Španije traži treću pobedu u Evroligi: Ali ne priča se ovde samo o košarci

Vreme čitanja: oko 2 min.

I sve je pod konac

  • 0
Vitorija Gasteiz Foto: Telegraf.rs

Tau Keramika, Kaha Laboral, Laboral Kuća... I na kraju Baskonija. Klub zbog kojeg je grad Vitorija Gasteiz jedan od epicentara španske košarke već decenijama unazad. Upravo u sada već čuvenoj dvorani "Fernando Buesa", košarkaši Partizana će potražiti svoju treću pobedu u Evroligi.

Ali ako pitate prosečnog stanovnika Vitorije Gasteiz, odnosno čitavog regiona Alava šta misli o košarci generalno, odmah će vam pokazati ka mnogo većem zdanju smeštenom na jugozapadnom kraju grada.

Ovde se ne priča samo o košarci, već mnogo više o fudbalu. Vitorija se sedište velikog Deportivo Alavesa, koji se ove sezone dosta muči u španskoj La Ligi, ali za sada uspeva da se održi iznad crte. I baš u subotu igra vrlo važan meč sa poslednjeplasiranom Almerijom.

Grad kao grad je vrlo specifičan. Smešten u kotlini i okružen sa nekoliko većih gradova sa severa i istoka. I dok vas Bilbao čeka ukoliko krenete ka Atlantiku, na putu ka Pirinejima nalazi se Pamplona.

Svi oni koji su putovali barem jednom u Španiju znaju da Pirineji ne obiluju šumama. Ali u Vitoriji ih ima mnogo. Najviše. Baš zato je ovaj grad dobio nadimak "najzelenijeg" u zemlji.

I odmah na glavnom gradskom trgu dočekaće vas veliki natpis sa imenom grada izrađen samo od trave i biljaka. Da se odmah potvrdi epitet i da se zna na kojem ste mestu.

Vitorija Gasteiz Foto: Telegraf.rs

Vitorija Gasteiz jedan od najvećih gradova pokrajine Baskija i broji oko 275.000 stanovnika, što je nešto veće od Novog Sada. Rame uz rame sa većim pomenutim Bilbaom i San Sebastijanom, pa vam je i jasno zbog čega je ovde fudbal "na ceni" - rivalstvo sa Atletikom i Sosijedadom je uvek tema broj jedan.

Ali i košarka se jako drži. Na par mesta u gradu našli smo i motive kluba, pa čak i suvenire poput broševa, bedževa... Ceo centar grada odiše duhom španske kulture i pretvoren je u tzv. stari grad. I on je vrlo živahan, ali čim kročite malo van tog kruga, na ulici gotovo da neće naći nikoga.

Čak ni van vremena sijeste. Jednostavno, vozila će prolaziti ulicama, ali retko koga ćete videti da jednostavno šeta trotoarom, čak i stotinama metara. Nismo uspeli da saznamo zbog čega je to tako.

Tako izgleda grad u kojem će Partizan tražiti svoju treću pobedu u Evroligi. Crno-beli pokušaće da se nadovežu na dve pobede iz večitih derbija.

(Telegraf.rs)

Video: Telegraf u Vitoriji Gasteiz: Danilo Anđušić o vrućim mrežicama u hladnoj "Fernando Buesa Areni"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA