≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sve o meču Baskonija - Partizan: Gde je prenos, zbog čega su gosti optimistični, kakva je situacija u timu?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kadrovski problemi veći za domaćina, tradicija ipak na njihovoj strani u "Fernando Buesa Areni"

  • 1
Aleksa Avramović, Partizan - Baskonija Foto: MN Press / Nebojša Paraušić

Košarkaši Partizana u blistavoj formi idu na nezgodno gostovanje Baskoniji u Vitoriji u okviru šestog kola Evrolige. Sa dosta optimizma navijači se nadaju produžetku niza uspostavljenog pobedama u večitim derbijima. 

Mini serija od dve pobede, ali protiv najvećeg i ljutog rivala, svakako je ulila neku dozu sigurnosti u ekipu, koja će ipak imati određenih poteškoća, međutim više problema se očekuju u rosteru domaćina. Ono što može biti donekle otežavajuća okolnost za crno-bele je i dolazak Duška Ivanovića na klupu protivnika, pre svega jer je on u prethodnih godinu dana dobro upoznao sa čim raspolaže beogradski tim.

Kada i gde možete ispratiti meč?

Utakmicu koja se igra u španskoj pokrajini Baskija i "Fernando Buesa Areni" možete pogledati uživo od 20 časova i 30 minuta uz direktan prenos na TV Sport klub 1. Teksutalni prenos duela imate priliku da pratite iz minuta u minut na našem sajtu.

Ko su sudije?

Pravdu na susretu deliće glavni sudija Nemac Robert Lotermozer, Slovenac Milan Nedović i Litvanac Jurgis Laurinavičijus. Prvi arbitar susreta je do skoro bio baksuzan crno-belima, ali je taj baksuzluk probijen u završnici prethodne sezone i plej-ofu kada je Partizan porazio Olimpijakos i Real na startu plej-ofa. Nedović je nedavno sudio Zvezdi u Kaunasu i redovno deli pravdu u ABA ligi, dok je Laurianvičijus najveća nepoznanica, ali je ostao i upamćen po pogrešnoj odluci u duelu crveno-belih i Albe prošle godine.

Željko Obradović Foto: MN Press / Nebojša Paraušić

U kakvom raspoloženju ekipe dočekuju meč?

Beogradski tim je u pomenutoj seriji od dva slavlja protiv Crvene zvezde (88:86 EL i 98:87 ABA), pa se situacija znatno popravila, makar što se tiče atmosfere. Dodatno igrači su pokazali da i te kako dobro mogu da funkcionišu, čak i pored kadrovskim problemima koji se javljaju.

Partizan je na dosadašnja tri gostovanja u Evroligi pobedio samo Asvel, ali su u preostala dva meča imali jako težak zadatak da naprave podvig protiv Makabija u Tel Avivu i Olimpijakosa, a tu su čak i bili blizu. Crno-beli trenutno imaju skor 2-3.

Vrlo loša forma tima iz Vitorije ne obećava pred novi izazov. Čak pet uzastopnih poraza povezali su u Evroligi i ACB ligi, zbog čega je i smenjen trener Đoan Penjaroja, a na klupu je seo stari poznanik Duško Ivanović, koji je u dosadašnja tri navrata i tokom jedanaest godina sa klubom osvojio tri lige, četiri Kupa Španije i jedan Superkup.

Poslednji u nizu neuspeha upisan je u domaćem šampionatu protiv Andore (85:68), dok su pre toga u dva takmičenja redom gubili od Bajerna, Žalgirisa, Unikahe i Panatinaikosa. Slast pobed enisu osetili od 15. oktobra (Saragosa) odnosno 12. kada su u eliti savladali Albu u Berlinu 91:86, što im je i jedina pobeda.

Kakva je kadrovska situacija?

U Partizanu je odranije poznato da neće biti niti Kevina Pantera niti Mateuša Ponitke zbog problema sa povredama. Najbolji igrač ekipe iz prošle dve sezone je pogoršao stanje na obe noge (loža i koleno) u prvom od dva derbija, pa će van stroja biti makar još sedam dana. Situacija sa Poljakom je bolja nego što je to bio slučaj do pre nekoliko dana, pa se očekuje povratak treninzima posle utakmice ABA lige protiv Splita.

Mnogo više muka ima Ivanović od Željka Obradovića. I to je jedan od razloga zbog kojih je Penjaroja imao glavobolje pre same smene. Jasno je da neće biti Kalife Diopa i Nikosa Rogkavopulosa, dok su nastupi Markusa Hauarda, Nika Meniona, Danija Dijeca i novajlije Krisa Čioze upitni, mada se plej očekuje na terenu. Čima Moneke će biti spreman, najverovatnije.

Kevin Panter i Vanja Marinković, Partizan - Baskonija Foto: MN Press / Nebojša Paraušić

Kakav je odnos u međusobnim duelima?

U protekloj sezoni ekipe su podelile plen po jednom. U Vitoriji je Baskonija pobedila tek nakon produžetka koji je trojkom izborio Markus Hauard (103:96), ali je revanš pravom merom usledio u Areni gde su crno-beli slavili sa 83:65.

U Baskiji je ipak tradicija daleko na strani domaćina, koji je vezao čak pet slavlja, doduše četiri u prvoj polovini 21. veka. Poslednji put crno-beli su pobednički otišli kući 2001. godine. Tada je Vlado Šćepanović ubacio 28 poena, dok je Jovan Stanojević imao po 13 poena i skokova.

Šta kažu kladionice?

Velikog favorita u ovom meču nema, što je potvrđeno i kvotama koje su u ponudi. Na pobedu Baskonije kladionica Mozzart daje ponudu 2.05, dok se trijumf Partizana vrednuje sa 2.15.

Šta su rekli treneri?

Željko Obradović:

- Idemo u Vitoriju maksimalno motivisani posle dve velike utakmice i pobede protiv velikog protivnika Crvene zvezde. Sa druge strane, siguran sam da ni njima neće nedostajati motivacije posle dolaska trenera koji nas odlično poznaje. Čeka nas trener koji je do pre neki dan bio ovde i imao priliku da analizira našu igru. Svaka utakmica u Evroligi je mnogo važna, moramo da nastavimo sa dobrim igrama.

- Koncentracija je na onome što je sada, imaju nove igrače i one koje su zadržali, znamo način na koji igraju, novi trener donosi puno i videćemo kako će izgledati na ovoj utakmici. Važnije je kako ćemo mi izgledati.

Duško Ivanović:

- Svi igrači su motivisani. To je put koji moramo da pratimo, da budemo strpljivi i da verujemo u sebe. Igrači to razumeju i nadam se da sutra mogu da odigraju dobru utakmicu. Da bismo pobedili moraćemo da odigramo dobru odbranu protiv jednog od timova sa najboljim ofanzivnim talentom u Evropi. Moraćemo to da radimo jako dobro i da budemo strpljivi u napadu.

- Vrlo dobro se međusobno poznajemo. To je tim sa dosta talenta i koji igra intenzivnu odbranu. Težak rival, to je tim koji je prošle godine morao da bude na Fajnal foru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Činjenice

    3. novembar 2023 | 16:27

    Idemo Baskonija!!! Španci nisu priznali tzv. Kosovo za razliku od ovih koji su javno čestitali prijem tzv.Kosova u UEFA i dovodili predsednika tzv. FS Kosova Fadilja Vokrija kao svog specijalnog gosta u loži na utakmici sa Skenderbegom u Elbasanu, pa mu posle pisali srceparajuće čitulje iako je samo par dana pred smrt zabranio humanitarnu utakmicu za srpsku decu iz Gračanice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA