Vreme čitanja: oko 4 min.

Sve o meču Partizan - Fenerbahče: Ko sve propušta duel, gde je TV prenos, šta kažu kladionice...

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sedmo kolo Evrolige i bitan momenat u sezoni za crno-bele

  • 1
KK Partizan Fenerbahče Foto-kolaž: MN Press / Nebojša Paraušić, Wikimedia

Prvi dan sedmog kola Evrolige donosi nam čak šest mečeva, a na papiru najinteresantniji duel osim derbija vrha tabele između Reala i Virtusa odigraće Partizan i Fenerbahče.

Crno-beli su pobedama nad Crvenom zvezdom uhvatili zalet u oba takmičenja u kojima učestvuju, međutim u prošloj rundi elitnog takmičenja ponovo su na momenat zastali, pa bi trijumf sigurno značio timu koji je još uvek u fazi uigravanja.

Na drugoj strani turski tim je u grupi ekipa sa samo jednim neuspehom od početka kampanje, međutim crno-beli će pokušati da se izbore i sa tim podatkom, ali i sa tradicijom.

Kada se igra i ko prenosi meč?

Meč Partizan - Fenerbahče se igra u "Štark Areni" sa početkom u 20:30. Direktan prenos duela možete pogledati na TV Sport klub 1, a tekstualni prenos na Telegraf Sportu od 19:30.

Ko sudi?

Pravdu će deliti arbitri iz Španije, Poljske i Francuske. Glavni sudija je Karlos Peruđa, a pomoćnici Marćin Kovalski, koji je prošle godine Zvezdi bio taličan u Pireju protiv Olimpijakosa, i Tomas Bisuel.

U kakvom raspoloženju ekipe dočekuju meč?

Pomenuta slavlja protiv Crvene zvezde definitivno su ulila nadu i pokazala koliko ekipa Partizana može kada igra na dobrom nivou. I u tim duelima je bilo padova, ali ne toliko kao u meču prošle šeste runde protiv Baskonije u Vitoriji. Pogocima Čime Monekea sa penala domaćin je preokrenuo protiv crno-belih (84:83) i tako ipak sprečio dužu pobedničku seriju.

Sa učinkom 2-4 svaki naredni okršaj je jako bitan kako bi se na vreme uhvatio priključak, pošto svi sastavi do petog mesta imaju skor 5-1. Dobra najava je bio duel sa Splitom u ABA ligi protiv protivnika koji doduše nije ni blizu toliko kvalitetan.

Tim Dimitrisa Itudisa je i u elitnom takmičenju i Superligi Turske pretrpeli samo po jedan poraz i to oba početkom oktobra. Trenutno su u seriji od čak osam slavlja, uključujući četiri u Evroligi, a u poslednja dva susreta pobedili su Tofaš na ligaškom gostovanju i Olimpijakos pre sedam dana.

Oba poraza Fenerbahče je pretrpeo van svog parketa, protiv Karšijake u šampionatu i Valensije u evropskoj konkurenciji.

Partizan Fenerbahče Košarka Evroliga Foto: Mileta Mirčetić

Kakav je odnos u međusobnim duelima?

Tradicija kaže da u njihovim okršajima uvek pobeđuje gost! Šest puta su se sastali u Evroligi i svaki put su domaći navijači halu napuštali pognute glave, pa je odnos polovičan 3-3.

Prvi put su igrali 2007. i 2008. godine, zatim 2013. godine dva puta i konačno u sezoni 2022/23. U Beogradu su Turci dobijali 76:72, 88:78 i u februaru ove godine 97:94 zahvaljujući 25 poena Marka Gudurića.

Tradicija je tu da bi se rušila, posebno kada se igra pred 20 hiljada ljudi.

Kakvo je zdravstveno stanje?

Situacija nije blistava na obe strane, ali je ipak bolja za Željka Obradovića. Protiv bivšeg kluba izvesno neće biti Kevina Pantera koji još uvek nije trenirao, kao ni Mateuša Ponitke posle oporavka od povrede ramena. Tokom meča sa Splitom je i Alen Smailagić zabrinuo sve pošto je čak završio i u bolnici nakon udarca u stomak, ali je na kraju sve bilo u redu i on će igrati.

Najnovije pojačanje ekipe Bruno Kaboklo najverovatnije će sačekati sa debijem, dok se na drugoj strani od pre zna da neće igrati Raul Neto i Metedžan Birsen.

Pored njih dvojice roster Fenerbahčea će biti oslabljen i za Nika Kalatesa, Marka Gudurića, Dajšona Pjera i Sertadža Šanlija, što bi domaćin mogao da iskoristi.

U odsustvu svih pomenutih snaga na jednoj strani se mnogo očekuje od Zeka Ledeja, Džejmsa Nanelija i Alekse Avramovića, dok će kod turskog predstavnika pored Skotija Vilbekina, oči biti uprte u centarski par Motli - Papajanis, ali i u Najdžela Hejs-Dejvisa.

Partizan Fenerbahče Košarka Evroliga Foto: Mileta Mirčetić

Šta kažu kladionice?

Kladionice usled svih faktora favorizuju Partizan. Na pobedu crno-belih u Mocartu je ponuđena kvota 1.65, dok se slavlje Fenerbahčea vrednuje sa 2.85.

Reč trenera:

Željko Obradović:

- Fenerbahče je ekipa koja igra izvanredno od početka sezone, imaju veliki kvalitet, sposobni su da igraju na različtie načine sa četiri visoka i sa tri mala igrača. Tim su koji šutira najviše za tri u Evroligi, preko 30 puta po utakmici uz veliki broj ubačenih. Motli na petici možda jedini nije šuter za tri, svi ostali jesu uključujući petice. To je jako bitna stvar u pripremi ove utakmice.

- Oni imaju ogroman broj igrača u rosteru. Bilo koji igrač da fali uvek fali, ako su četvorica onda to nije lako. I pored povreda oni imaju dosta kvaliteta u timu, tako da mislim da mogu da igraju i bez svih tih igrača.

Dimitris Itudis:

- Bolje vas našao, hvala na lepim rečima, to je bitan meč za nas i za Partizan i uvek kada se sastanu utakmica je interesantna za publiku, voleo bih da bude takva i večeras. - To je ono što treba košarci, svaka čast Partizanu i partizanovcima, čuo sam da je prodato 17.000 sezonskih, to je za aplauz, teško je igrati u takvom ambijentu, ali radujemo se.

- Čuli smo se, Željko je najbolji u tome što radi, tu nema diskusije, on je taj koji je sve ovo pokrenuo uz pomoć publike i rukovodstva, ponovo se namirisala košarka, ako mogu tako da se izrazim.

(Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobi živi!

    9. novembar 2023 | 16:39

    Srce kuca za Partizan, broje se minuti do utakmice... Ajmo samo jako! 💪💪💪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA