≫ 

Vreme čitanja: oko 9 min.

Kakav meč! Ovo je za "srčku": Gubili 15 poena razlike, pa Madar greškama doneo pobedu Partizanu

Vreme čitanja: oko 9 min.

Nestvaran povratak Partizana!

  • 97
Zek Ledej, Košarka Evroliga KK Partizan Fenerbahče Foto: Mileta Mirčetić

Košarkaši Partizana u beogradskoj "Štark Areni" u utakmici sedmog kola protiv Fenerbahčea ostvarili su pobedu rezultatom 85:84, po četvrtinama 23:27; 24:29; 16:13; 22:15. 

Uzbudljiv start utakmice sa obe strane, čak 50 poena ukupno. Međutim, Partizan je drugi deo nešto loše odigrao, izgubljene lopte su pravile razliku i imali su velikih problema u odbrani reketa. Predvodnici sa strane Fenera je bio Dorsi, koji je rano postigao čak osam poena, dok je kod crno-belih Naneli vratio istim ishodom.

Druga četvrtina nam je dala jedno iznenađenje, petorka koju niko nije očekivao u tom problematičnom trenutku Avramović - Anđušić - Trifunović - Vukčević - Smailagić. Oni su počeli nešto sporije, ali su se brzo prilagodili situaciji i vratili na -7. Ipak, iskustvo igrača Fenera je brzo donelo nestvarnih +15 poena prednosti. Partizan nije odustao i borili su se do samog kraja deonice, pa su je završili sa podnošljivih -9.

Priliku su pokušali da nađu u drugom poluvremenu. Iako je Fener dobro startovao i u jednom trenutku ponovo vodio sa 14 poena razlike, crno-beli su se fantastičnom serijom u završnici deonice vratili. Da nije bilo ofanzivnog skoka Hejs-Dejvisa i faula Kaminskog Partizan bi bio na -4 poena razlike. Ovako su završili sa dva poena lošijim skorom. Ipak, to je bila fantastična prilika da se vrate u utakmicu.

Četvrta četvrtina je bila za srčku! Partizan je uspeo da se vrati nakon strpljive i pametne igre, ali u završnici je moglo nekoliko stvari da presudi. Verovatno je Jam Madar tragičar ovog poraza Fenera nakon što je izgubio loptu i dao lako zakucavanje Partizanu, pa u sledećem napadu promašio otvorenu poludistancu. Sličnu smo priču mogli da napišemo i nakon izgubljene lopte Partizana u pretposlednjem napadu, kada je ona Kaminskom prošla maltene između prstiju. Ali na kraju Fener nije uspeo da nađe dobru poziciju i Dorsi je promašio težak šut.

Najbolji u ekipi Partizana bili su Smailagić i Naneli sa po 13 poena, kao i Kaminski koji je dodao 15 poena i tri skoka. U ekipi Fenera najbolji je bio Hejs-Dejvis, koji se izuzev prvog poluvremena nije doro pkazao u drugom. Postigao je 23 poena, uhvatio šest skokova i imao tri asistencije. Priključili su se Dorsi sa 18, Motrli sa 11 i Biberović sa 10 poena.

Partizan u narednom kolu igra protiv Bajerna na "domaćem terenu" u Minhenu, dok će Fenerbahče igrati sa Crvenom zvezdom isto u Beogradu.

Tok meča

Četvrta četvrtina

10. minut - 85:84 - Madar gubi loptu i pravi grešku, u kontranapadu Smailagić sam i zakucava. Sada Vilbekin uzima loptu, preuzima Smajli. Madar promašuje za dva poena na pas Vilbekina. Prave faul na Anđuši i ovaj pogađa oba bacanja. Doužer pametno pravi faul na Vilbekinu i šalje ga na liniju penala. Precizan prvi put. Precizan i drugi put. Tajmaut Obradovića. Kaminski potpuno sam i ne uspeva da prihvati loptu. Sve zavisi od Partizanove odbrane. Željko traži da se ne pravi faul. Nema tajmauta. Dorsi preko ruke i promašaj! PARTIZAN POBEĐUJE!

9. minut -81:82 - Padaju po loptu Smajli i Madar, koji će skakati po loptu. Ranije skočio Izraelac, napad za Partizan. Težak šut Doužera preko Papajanisa i promašaj. Opet Vilbekin preuzima odgovornost i uspeva da poentira preko Kaminskog iz izuzetno teške pozicije. Kaminski sada potpuno sam ispod koša i zakucava. Poen prednosti za Fener i Itudis traži tajmaut.

8. minut - 79:80 - Faul u napadu Hejs-Dejvisa i to nad Ponitkom. Nesrećan promašaj Ponitke na dodavanje Kaminskog. Sada i centar Partizana pravi faul, pa biva izmenjen ulazi Smajli. Odličan potez Vilbekina u mismeču sa Smailagićem. Ledej sad pravi faul u odbrani. Vilbekin preuzima stvari u svoje ruke, ali promašuje.

6. minut - 79:78 - Lopta nesrećno dolazi do Dorsija i on pogađa za tri poena iz levog kornera. Ali Kaminski brzo vraća na drugoj strani. Partizan ima kontranapad za vođstvo, Kaminski u "ofsajdu" i zakucavanje!!! Tajmaut!

5. minut - 75:75 - Nepažnja odbrane Partizana i laki poeni Motlija, ali Anđušić brzo uzvraća na drugoj strani. Sada u kontranapadu Dorsija faulira Frenk. Sudije sviraju običan faul, ali Itudis traži čelendž. Nakon gledanja snimka ostala odluka. Frenk Kaminski sada donosi nerešen rezultat Partizanu. Motli na drugoj strani silovito zakucava. Peta lična Motlija, Kaminski ide na liniju penala. Odlična vest za crno-bele. Frenk sa penala precizan oba puta. Odlična odbrana Partizana! Doužer sa poludistance promašuje.

3. minut - 69:71 - Lepo dodavanje Vilbekina za Papajanisa koji daje flouter u stilu Printezisa. Evo poena za Ponitku na dodavanje Doužera. Anđušić pravi faul na Papajanisu usled preuzimanja, pošto nije uspeo da ostvari povoljniju poziciju.

2. minut - 67:69 - Kaminski pokušava trojkom na otvaranju, ali neprecizan. Zato Doužer nakon ofanzivnog skoka pogađa sa iste pozicije. Vilbekin na drugoj strani ne pogađa. Faul Madara i njegova prva lična greška na Kaminskom, koji će ići na liniju penala. Ponitka ulazi prvi put na ovoj utakmici i dobija velike ovacije. Kaminski neprecizan prvi put sa linije penala, ali drugi put precizniji.

Košarka Evroliga KK Partizan Fenerbahče Foto: Mileta Mirčetić

Treća četvrtina

10. minut - 63:69 - Brutalno zakucavanje Nanelija! Dobra odbrana Partizana, odlična prilika da nađu ritam. Međutim vrhunska odbrana Fenera. Dobra kontra Partizana i šutem za tri poena Anđuša spušta na -4 samo. Hejs-Dejvis hvata ofanzivni skok u poslednjem napadu u četvrtini i faulira ga Kaminski za bacanja. Jaramaz pokušava da postigne brz koš ali biva blokiran.

7. minut - 56:67 - Itudis dobija tehničku grešku nakon dosta rasprave i protesta sudijama. Naneli će zato imati slobodno bacanje, koje koristi. Avramović ide u prodor, ali blokiran od Papajanisa. Treća lična greška za Doužera i šalje Biberovića na liniju slobodnih bacanja. Tarik precizan oba puta za svoj osmi poen. Alen precizan i postaje dvocifren nakon pogođenog šuta za dva poena. Sada na drugoj strani pravi faul na Biberoviću i šalje ga ponovo na liniju penala. Tarik opet precizan oba puta, to je njegov deseti poen.

5. minut - 53:63 - Ubrzava se igra, ali ne preterano efikasni. Ipak, crno-beli uspevaju da spuste na 10 poena razlike košem Ledeja ispod koša, nakon ofanzivnog skoka. Novi tajmaut.

2. minut - 47:61 -  Naneli ne pogađa protiv Madara, pa Izraelac upošljava Motlija ispod koša na mismeču. Dorsi iz auta dobija loptu, fintira, pa pogađa za tri poena. Trifunović neprecizan na drugoj strani. Motli prvo neprecizan protiv Smajlija, ali hvata ofanzivni skok i autoritativno zakucava.

Druga četvrtina

10. minut - - Trifunović precizan iz levog kornera za tri. Nekoliko napada kasnije Trifa se diže za tri preko Biberovića koji pravi faul i šalje krilo crno-belih na liniju penala. Šutiraće ih posle tajmauta Itudisa. Precizan sva tri puta. Prva lična Trifunovića, koji se ne slaže sa odlukom. Dorsi ima dva bacanja i koristi oba. Vilbekin neprecizan preko Smailagića, ali ostaje napad za Fener. Dorsiju ispada lopta i to će biti kraj poluvremena.

8. minut - 39:54 - Tarik Biberović iz levog kornera kažnjava lošu odbranu Partizana. Još jednom užasna odbrana crno-belih, na mismeču ostaje Hejs-Dejvis, tu Naneli ne može ništa, a sa strane pomoći dolazi Vukčević, koji samo pravi faul i daje dodatno bacanje krilnom centru Fenera. Sa linije penala postiže čak 19-ti poen. Jaramaz izuzerno neprecizan za tri poena, ali zato Hejs-Dejvis precizan na drugoj strani na drugom obruču. Nestvarno poluvreme.

7. minut - 37:46 - Izgubljena lopta broj šest za Partizan nakon koraka Kaminskog. Jako loše Partizan čuva defanzivni skok i daje druge šanse igračima Fenera. Jaramaz ponovo pravi faul da spreči prodor ka košu. Vilbekin upošljava Hejs-Dejvisa, koji postiže svoj 16-ti poen. Kaminski vraća na drugoj strani na dodavanje Nanelija.

5. minut - 35:44 - Usled improvizacije Tristan pokušava da šutne, ali sudija svira faul Papajanisa i to donosi tri bacanaj Vukčeviću. Precizan sa linije penala sva tri puta. Jaramaz pravi pametan faul na Hejs-Dejvisu kako bi sprečio gotovo sigurne poene. Kaminski menja Smailagića. Lepa akcija Fenera i faul Anđušića na Dorsiju, koji će imati dva slobodna bacanja. Tajler to koristi oba puta.

4. minut - 32:42 - Smajli preko Biberovića smanjuje na -7 i tera Itudisa na njegov prvi tajmaut. Istim petorkama nastavljaju obe ekipe. Fener preko Vilbekina postiže trojku uz zvuk sirene, pored dobre odbrane Partizana. Biberović odličnom odbranom čuva Avramovića. Sporo Partizan igra kontranapade. Vukčević potpuno sam i koristi tu priliku. Biberović na drugoj strani vraća trojku.

2. minut - 27:36 - Drugu deonicu Partizan je počeo sa celom srpskom petorkom Avramović - Anđušić - Trifunović - Vukčević - Smailagić. Ipak, ova ideja im nije donela puno dobrog, pošto je Fener jako brzo napravio niz od tri trojke. Obradović ne želi da menja i pokušava istom petorkom.

Košarka Evroliga KK  Partizan Fenerbahče Foto: Mileta Mirčetić

Prva četvrtina

10. minut - 23:27 - Hitna pomoć je iznela navijača Partizana sa tribina. Fener diže prednost na +10. Avramović nakon igre leđima i dodavanja Trifunovića ostaje sam na tri i to koristi. Dorsi dodaje Papajanisu na otvaranju ka košu i ovaj to dominantno koristi. Smailagić na drugoj strani fantastičan na pop otvaranju i šutu. Odlična odbrana Partizana i imaće poslednji posed. Aleksa predvodi napad, Smajli šutira i pogađa pretežak šut preko ruke.

8. minut - 15:22 - Još jednom crnobeli loše reaguju i Fener uspeva da raste i igrački i rezultatski. Odlično igraju odbranu i kradu lopte, a Motli je dominantan u reketu. Avramović ne uspeva da poentira za tri, a potom na drugoj strani Motli pravi faul u napadu, nakon okreta u igri leđima.

7. minut - 15:20 - Trojku pogađa i Jaramaz i nakon toga idemo na prvi TV tajmaut. Ovo će dati priliku trenerima da koriguju defanzivne ideje i spreče dalju paljub rivala. Nekoliko grešaka igrača Partizana i vrlo dobra reakcija na tajmaut Fenera, pa brzim poenima Sestina tera Obradovića da troši prvi svoj tajmaut na utakmici. U međuvremenu je nekome pozlilo na tribini, hitna pomoć je reagovala.

5. minut - 15:12 - Tajler Dorsi precizan za tri poena na tri minuta po startu utakmice, ali brzo Dožer vraća za dva. Dorsi je raspoložen, pa dodaje novi pogodak za dva. Hels-Dejvis koristi mismeč protiv Nanelija. Prvi faul Hejs-Dejvisa, treća timska greška. Nakon borbe za ofanzivni skok Naneli iz levog kornera precizan za tri, ali Tajler Dorsi ne planira da stane i vraća trojku.

2. minut - 5:2 - Partizan kreće košem Kaminskog u prvom napadu, a onda i Naneli dodaje šutem za dva poena uz faul Motlija. Krilo crno-belih je dodao poen sa linije bacanje. Prve poene za goste postiže Motli.

Košarka Evroliga KK  Partizan Fenerbahče Foto: Mileta Mirčetić

Petorke

Partizan: Jaramaz, Doužer, Naneli, Ledej, Kaminski.

Fenerbahče: Jam Madar, Dorsi, Sestina, Hejs, Motli.

Sastavi

Partizan: Vukčević, Ledej, Avramović, Koprivica, Smailagić, Jaramaz, Naneli, Trifunović, Anđušić, Doužer, Ponitka, Kaminski

Fenerbahče: Motli, Hazer, Vilbekin, Papajanis, Mahmutoglu, Hejs-Dejvis, Biberović, Mestoglu, Dorsi, Madar, Sestina

Pre meča:

Crno-beli nisu na najbolji način ušli u novu sezonu, ali se forma polako kristališe. Kako odmiču mečevi tim se uigrava i već sada je bilo primetno da je napadački potencijal tima vrlo visok, što bi uz nekoliko korekcija moglo da da pravi rezultat.

Poraz od Baskonije u poslednjim sekundama šeste runde, zatim i trijumf u ABA ligi protiv Splita čini se da su deo samog procesa, ali će pobede morati da budu sve učestalije jer se na tabeli u elitnom takmičenju već napravio razdeljak između prvih pet, šest timova i ostatka.

Skor 2-4 srpskog predstavnika već je daleko od Fenerovih 5-1. Samo dva poraza generalno je turski tim doživeo u sezoni i trenutno su u fenomenalnoj seriji od osam slavlja.

Ono što ipak uliva dodatnu nadu domaćim pristalicama je trenutno stanje u rosteru gostiju, pošto neće biti čak šestorice igrača zbog povreda! Nik Kalates, Marko Gudurić, Dajšon Pjer, Sertadž Šanli, Raul Neto i Metedžan Birsen prave glavobolje Dimitrisu Itudisu, dok u ekipi Partizana neće biti Kevina Pantera, Mateuša Ponitke i Bruna Kabokla.

Tradicija je još jedna jako interesantna informacija kada pričamo o ovim ekipama, pošto nikada domaćin nije slavio u šest mečeva.

(Telegraf.rs)

Video: Hauard, Moneke i Čioza na zagrevanju Baskonije pred utakmicu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nanely

    9. novembar 2023 | 22:47

    Idite bre u pm kad sad nisam umro, ali to je kosarka, to je Partizan..BRAVO!!

  • Opaaaa

    9. novembar 2023 | 22:46

    Pozdrav za nase limene komsije koji su ugaseni 2011 godine a koji su se ponadali nasem porazu. FMP2 opet ulazi u top 17.

  • Igor Grobar

    9. novembar 2023 | 22:36

    Kakva utakmica poslednji trenutak.Prni Valjak melje ⬛⬛⬛⬛⬛⬛⬛⬛⬛⬛⬛⬛⬜⬜⬛⬜⬛⬜ Bravo 👏 Crno Bel ⬛⬛⬜

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA