≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Barsa se sve vreme nudila, ali Zvezda traljavo propustila šansu: Nejpir "prodao" crveno-bele

Vreme čitanja: oko 10 min.

Kada ne koristiš prilike ne možeš se nadati...

Šabaz Nejpir KK Barselona - KK Crvena Zvezda Foto: Javier Borrego / Shutterstock Editorial / Profimedia

Košarkaši Crvene zvezde otputovali su na megdan igračima Barselone u sklopu sedmog kola Evrolige i tom priliko izgubili rezultatom 86:81, po četvrtinama 21:18, 26:25, 18:19, 21:19.

Utakmicu su crveno-beli startovali veoma loše, pre svega u odbrani, pošto nisu uspeli da spreče apsolutno nijednu ideju protivnika. Barselona, ne samo da je energetski bila fantastična, već su svaku poziciju na terenu osvojili kad god su to hteli. Ruku na srce, Barselona je bila veoma rapspoložena u šutu.

Druga četvrtina je bila druga priča. Iako je Barsa u jednom trenutku došla na čak +17 poena razlike, Zvezda je preko Nejpira i Nedovića uspela da se povrati. Mitrović je imao veliku ulogu, pogotovo u ofanzivnom skoku, pa su gosti završili poluvreme sa samo četiri poena minusa.

Posle velike pauze nisu krenuli dobro. Nejpir je opet očajno krenuo poluvreme sa lošom organizacijom igre i nekoliko izgubljenih lopti. Međutim, iskočili su u drugom delu treće četvrtine i uspeli da se povrate u potpunosti, čak je u jednom trenutku bilo samo -2 poena.

Međutim, četvrta četvrtina, iako je nastavila neizvesnim napadima i bliskim rezultatom, Zvezda niti u jednom trenutku nije uspela da preokrene. Nudila se Barsa, nudila nekoliko napada, ali kada ti Nejpir "predvodi" napad, ne možeš da se nadaš nečemu. Bez bilo kakvog pokušaja da se napad zaista organizuje. A kada su uspeli da izjednače, kao krava kada napuni kofu mlekom, igrači Zvezde su tu kofu šutnuli i ispustili savršenu šansu da naprave iznenađenje i istoriju, prvom pobedom u Barseloni.

Najefikasniji u dresu Barselone bili su Džabari Parker sa 20 poena i pet skokova, a Vili Ernangomez se priključio sa 18 poena i četiri skoka. Veseli je dodao 14, a Satoranski  10 poena. U dresu Crvene zvezde Luka Mitrović je postigao 22 poena uz šest skokova. Teodosić je doda 13 poena uz devet asistencija, Dejan Davidovac je dodao 12, a Nedović 11 poena.

Zvezda naredno kolo igra protiv Fenerbahčea pred svojim navijačima, dok će Barselona ići u Vitoriju da igra protiv Baskonije.

Tok meča

Četvrta četvrtina

10. minut - 86:81 - Zvezda nikako da prelomi u svoju korist, a tu će priliku imati kada se vrate sa tajmauta. Nejpir sada dobro prodire ka košu i stavlja poene Mitroviću na tacnu. Ovaj zakucava uz faul. Pogađa dodatno slobodno bacanje. Veseli sada na drugoj strani ide na koš i biva fauliran. Sferopulos traži čelendž da proveri odluku. Neće se ovo promeniti. Tehničku grešku je dobio trener Zvezde i Laprovitola koristi to slobodno bacanje. Ne pogađa Veseli dodatno bacanje. Teodosić pravi grešku u koracima, skočio je na šut, ali se predomislio u vazduhu. Ističe vreme i Parker pogađa sa poludistance. -5. Nejpir uzima loptu u ruke i promašuje za tri iz sajd-stepa. Pogađa Teodosić ludu trojku, ali Mitrović previše blizu izvođaču lopte i to je tehnička. Laprovitola precizan sa penala, Sferopulos traži tajmaut. Brzi faul Bolomboja. Veseli ide na liniju bacanja. Precizan oba puta. Opet pet razlike. Neuspešan poslednji napad Zvezde.

8. minut - 78:75 - Nedović napada ka košu, dodaje Davidovcu za 12 poen sa trojke! Nejpir mora napolje! Premalo odgovornosti od najskupljeg igrača. Sreća po Zvezdu Barsa ne koristi svoje šanse. Užasan napad Zvezde, ovog puta u režiji Nedovića, koji je izgubio dribling. Opet Baesa ne koristi, sada Nedović ne koristi svoje. Teodosić ulazi u igru.

6. minut - 76:72 - Nedović upošljava Mitrovića odlično i ovaj pogađa svoj 19. poen. Odlična Partija Luke. Satoranski na drugoj strani dobar sa poludistance. Nejpir gubi loptu i u kontranapadu Barse Nedović prekida faulom. Biće bacanja Jokubaitisa nakon tajmauta Sferopulosa. Litvanski plej neprecizan oba puta.

4. minut - 74:70 - Jokubaitis ponovo precizan ovog puta uz faul i pogađa sa linije penala dodatno bacanje. Sada i Bolomboj fauliran na drugoj strani. Prvo bacanje Zvezdin centar ne koristi, ali drugi put popravlja. Jokubaitis izbacuje loptu napolje i posed ide Zvezdi. Međutim, ne slaže se Grimau sa ovom odlukom i traži čelendž. On ne prolazi, posed ostaje Zvezdi. Mitrović iz okreta precizan za dva poena zaostatka. Teodosić promašuje trojku za preokret i onda na drugoj strani zakucava na alej-up dodavanje, ostao potpuno sam.

2. minut - 69:67 - Faul u napadu Ernangomeza. Zvezda uspeva da nalazi rešenja za španskog centra. Jago preteruje sada sa šutevima za tri poena. Ernangomez ponovo pravi faul, ali ovog puta na Teodosiću. Lepa kombinacija iz auta, Giedraitis pogađa iz reketa! Tobi ne može da čuva Ernangomeza, pa pravi faul za bacanja. Španac pogađa prvo, a onda i drugo. Lep pas Teodosića za Giedraitisa u novom napadu, ali ovaj ide u aut. Faul odbrane sada, Zvezdin Litvanac faulira Ernangomeza. Jokubaitis sa poludistance precizan. Teodosić pogađa otvorenu trojku za samo -2.

Šabaz Nejpir KK Barselona - KK Crvena Zvezda Foto: Javier Borrego / Shutterstock Editorial / Profimedia

Treća četvrtina

10. minut - 65:62 - Dobar potez Teodosića i zakucavanje Dalibora Ilića teraju Rođera na novi tajmaut. Parker ne promašuje sa poludistance, ali Giedraitis ima nešto u rukavu, trojka! Parker konačno neprecizan i ovo je prilika za Giedraitisa, samo jedan poen zaostatka! Abrines ne pogađa trojku i Zvezda ima napad skoro do kraja. Džabari Parker hvata loptu i u dve sekunde pretrčava ceo teren za lake poene i kraj četvrtine.

8. minut - 61:55 - Mitrović pravi novi faul na Ernangomezu, koji je ostvario dobru poziciju u reketu i na taj način sprečio sigurne poene, ali će biti slobodna bacanja. Vili promašuje prvo bacanje nakon tajmauta, ali drugi put precizan. Opet +10 za Barsu. Jago je ušao. Tobi pravi loš faul za izlazak iz bonusa i bacanja Ernangomeza. Vili sada promašio oba bacanja. Mitrović leđima protiv Parkera poluhorog levom rukom, precizan. Ernangomez sada pravi faul na drugoj strani pravi faul na Tobiju. Dalibor Ilić prvi put na terenu umesto Mitrovića. Spletom srećnih okolnosti za Zvezdu, lopta dolazi do Tobija, koji zakucava.

6. minut - 60:51 - Laprovitola naravno koristi otvorenu poziciju van linije za tri. Veseli pravi faul na Mitroviću ispod koša, lopta sa strane. Prelep kontranapad u trouglu Teodosića, Davidovca i Mitrovića i laki poeni.

4. minut - 55:49 - Užasno igra Nejpir u ovom trenutku, Sferopulos ga menja za Teodosića. Veseli neverovatan sa poludistance ponovo. Nejpir ipak i dalje u igri. Sada dolazi do izmene nakon lošeg napada crveno-belih. Davidovac krade loptu, pa Nedović pogađa otvorenu trojku za 11. poen.

2. minut - 53:46 - Džabari Parker otvara poluvreme trojkom sa desne strane. Davidovac na drugoj strani vraća iz četvrtog napada Zvezde u istom posedu. Pametan faul Nedovića nad Veselim, koji je već krenuo ka košu. Laprovitola upošljava Satoranskog i ovaj precizan za tri.

Druga četvrtina

10. minut - 47:43 - Pametan potez Teodosića, prodor ka košu i tu je morao da usledi faul odbrane, biće bacanja. Precizan Teo oba puta. Sada Nedovića faulira Laprovitola, više na umeće Nedovića nego što je zaista bio faul. Bacanja pogađa Nemanja. Previše prostora za Satoranskog i ovaj to koristi za tri, ali Teodosić to vraća na drugoj strani. Ostao je poslednji napad za Zvezdu, nakon koraka Da Silve. Solira Nedović, šutira za tri poena preko ruke i pogađa uz zvuk sirene.

8. minut - 44:33 - Neuspešan čelendž, ostaje odluka - faul na terenu. Brizuela faulira Nedovića i sprečava prodor. Zvezda šutira trojke do sada 0 od 10. Odbrana na momenat ide ispod bloka Nedoviću i naš bek to koristi, pa pogađa za tri poena. Grimau traži tajmaut. Sada ni Barsa ne pogađa ništa i Zvezda ima malo sreće u odbrani. Faul nad Bolombojem, koji ide na slobodna bacanja. Prvi put neprecizan, drugi put se popravlja. Sve bolja odbrana Crvene zvezde. Giedraitis uzima previše teške šuteve, čak i za njega. Mitrović pravi nesportski faul povlačenjem Satoranskog sa leđa i Čeh to koristi sa penala na drugoj strani.

6. minut - 42:29 - Nejpir iz prodora uspeva da pobegne svom čuvaru i da pogodi. Jokubaitis sada pogađa uz prekršaj Nejpira. Litvanac pogađa dodatnoo slobodno bacanje. Sada lepo dodavanje Nejpira za Rokasa i ovaj to na bekdoru zakucava. Nastavlja Luka Mitrović dobro da igra i ponovo precizan iz reketa. Jokubaitis pravi faul na Nejpiru. Sferopulos smatra da je bio faul na šutu i traži čelendž.

4. minut - 39:23 - Kuzmić u igri kod Zvezde da proba da zaustavi Vilija. Mitrović dobija pas i na drugi obruč pogađa uz faul. Imaće dodatno slobodno bacanje, koje koristi. Vili Ernangomez opet dobija loptu blizu košu i koristi. Sada svi pogađaju sve, Džabari Parker pogađa sa poludistance. Svi pogađaju osim igrača Zvezde. Ernangomez pogađa svoju drugu trojku. Teodosić promašuje još jedan šut za tri poena, stiže ga umor i zameniće ga Nedović.

2. minut - 30:20 - Dobru poziciju ispod koša ostvaruje Ernangomez i Tobi ga faulira dok je kasnio da se vrati. Ovaj pogađa oba slobodna bacanja. Opet fantastičan pas Teodosića na alej-up Tobiju. Odličan pas Laprovitole i brutalno zakucavanje Ernangomeza. Mitrović ne uspeva da pronađe sebi ritam, pa promašuje još jedan šut, a već u kontranapadu prelep pas Kalinića za Parkera na alej-up, koji atraktivno zakucava.

KK Barselona - KK Crvena zvezda Foto: Telegraf.rs

Prva četvrtina

10. minut - 21:18 - Vili Ernangomez precizan za tri poena iz desnog kornera. Prelepa akcija Zvezde, odlično kruži lopta i Tobi pogađa iz reketa. Prvi faul Zvezde u 10. minutu igre i to na šutu, faul Nejpira. Ernangomez ide na liniju penala i pogađa samo jedno bacanje. Jago prvi put na parketu. Teodosić u narednom napadu vidi što niko nije, upošljava Davidovca i ovaj lako pogađa. Poslednji napad Zvezde. Lopta nekako dolazi do Davidovca, ali on neprecizan u šutu za tri preko ruke.

8. minut - 18:14 - Dobra odbrana Zvezde nakon tajmauta. Nespretno dodavanje Nejpira, ali lopta nekako dolazi do Mitrovića, koji biva fauliran. Precizan sa penala oba puta centar Zvezde. Laprovitola nakon pika upošljava Parkera za tri i ovaj precizan.

6. minut - 15:12 - Veseli koristi mismečeve koji se otvaraju i sada pogađa iz reketa poluhorogom. Prvi tajmaut. Ulazi Miloš Teodosić na teren prvi put. Preteške šuteve traži Nejpir, ali ništa ne uspeva da iskoristi. Da Silva potpuno sam u desnom korneru i pogađa. Nekoliko fantastičnih poteza Teodosića i spuštaju na samo tri razlike. Tajmaut Grimau.

4. minut - 11:6 - Gubi loptu Luka Mitrović nakon pokušaja dodavanja iz reketa. Veseli na drugoj strani dodaje iz igre leđima Kaliniću na prodor. Davidovac drugi put šutira za tri, opet neprecizan, ali Mitrović hvata skok i precizan. Kalinić iz levog kornera precizan za tri.

2. minut - 6:4 - Solo prodor Nedovića i promašaj na samom startu. Da Silva u prvom napadu Barse u prodoru precizan. Nejpir beleži prvu izgubljenu loptu. Veseli precizan sa poludistance. Mitrović sa linije penala pogađa oba puta. Nakon ofanzivnog skoka Mitar upošljava Bolomboja i ovaj to koristi u reketu. Zvezda previše pušta Veselog i ovaj to koristi odmah sa poludistance.

1. minut - 0:0 - Sudija podbacuje loptu i prvi napad za Zvezdu.

Petorke

Barselona: Satoranski, Abrines, Kalinić, Da Silva, Veseli.

Crvena zvezda: Nejpir, Nedović, Davidovac, Mitrović, Bolomboj.

Zvezdini košarkaši na terenu

Dolazak igrača Zvezde u halu

Komentar pre meča

Nakon teških poraza u dva Večita derbija Zvezda je uspela da ostvari pobedu protiv Bajerna i da na taj način podigne moral navijačima, koji je dodatno rastao pobedom u derbiju ABA lige, protiv ekipe Budućnosti. Ipak, kao prekretnica se jeste ispostavio Bajern, što je Sferopulos isticao. Prema njegovim rečima je bitno da u završnici reše problematičnu i blisku završnicu, kako bi uspostavili dobar mentalni sklop za nastavak takmičenja.

Barselona, sa druge strane, je ekipa koja od početka sezone igra fantastičnu košarku i kao takvi se nalaze na drugoj poziciji u Evroligi. Deluje da ih odlazak Mirotića nije toliko zaboleo, ali i dalje imaju svoje očigledne nedostake na kojima moraju raditi. Za razliku od prethodne sezone imaju dva izrazito dominantna centra i kombinaciju unutrašnje i spoljne linije gde svi umeju da igraju veoma dobru odbranu.

Zvezda je otputovala bez Branka Lazića i Adama Hange, koji propuštaju utakmicu usled povreda, dok su se u tim iz Katalonije vratili Rokasa Jokubaitis i Nikolasa Laprovitola.

(Telegraf.rs)

Video: Jago dos Santos o patizanovom centru: Kaboklo mi je najbolji prijatelj, biće teško u duelima s njim

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fil

    10. novembar 2023 | 22:23

    Stvarno ne razumem, šta je u glavi ovog Šabaza. Katastrofalnao igra.

  • Delije Sever 1989

    10. novembar 2023 | 22:36

    Od veceras pa nadalje Zeljko Obradovic ce imati veliko postovanje od mene, boli me uvo za pluseve za minuse ne zivim od toga niti me to interesuje ko to lupa, ali covek se sinoc radovao pobedi svog tima i doveo neke igrace osigurac koji on zna od njih napravio pobednike, Partizan u svoje redove nema sebicne igrace kao mi sada sto imamo znaci Nejpir je katastrofa, Nedovic decko pogubljen i za njega nije vise ozbiljna kosarka nasi stranci su uzasni, ali zato debelo placeni i u Zvezdi se nezna ni ko pije ni ko placa ovo je vise sramota od igre i to je jasno svima, navijam za Zvezdu 30 godina ovo je danas samo ne hemija vec skupo placeni igraci. Partizanu svaka cast na pobedi njihovi igraci su povezani sa navijacima, i direktno uticu na klub i imaju emocije kao i osecanja za pobedu njihova hemija je 100% jaca od nase, sem Pantera Ledeja Doziera Kaminskog Ponitke od domacih niko nije placen papreno, a nasi samo Nejpir Gedraitis Tobi Bolomboj Hanga skupo placeni igraci ali igra nikakva.

  • Nanely

    10. novembar 2023 | 21:18

    Sve, sve, al kad je komentator reko za Kalenica da je sve osvojio sa zvezdom sto se moglo osvojiti... Da nije smesno bilo bi zalosnoo..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA