≫ 

Vreme čitanja: oko 14 min.

Drama u Španiji: Valensija porazila Zvezdu u neizvesnoj završnici

Vreme čitanja: oko 14 min.

Crveno-beli poraženi na uvek neugodnom gostovanju

KK Crvena zvezda - KK Cibona Foto: ABA liga/Đorđe Kostić

Nakon što su stigli u Španiju, Crvena zvezda je odigrala svoj prvi meč, a protivnik je bila Valensija. Crveno-beli su u ovom meču 12. kola Evrolige izgubili rezultatom 85:81, po četvrtinama 25:19, 31:21, 16:25, 13:16.

Prva četvrtina je krenula nešto sporije, Zvezda nije imala pravi odgovor na dobru igru Brendona Dejvisa, koji je rano došao do sedam poena.

Po izmenama se tražilo da se poboljša odbrana i na momente je delovalo dobro, uspela je Zvezda da se spusti na poen zaostatka, ali onda serija Valensije 5-0 ponovo postavlja neprijatnu prednost od šest poena na kraju prve deonice.

Zvezda u drugoj četvrtini nastavlja lošu košarku, odlična individualna igra Nejpira, ali ne uspeva to da se oslika na igru celog tima. Ne uspevaju da odbrane igru u piku Valensije, lopta se dobro kreće i naravno da će doći u pozicije za šut.

Naš predstavnik je ostao bez Nejpira, nakon što je teren napustio zbog bola u leđima. U jednom trenutku na polovini druge četvrtine dobio je udarac i to ga je izvelo iz igre.

Na kraju prvog poluvremena odbrana crveno-belih se u potpunosti raspala i ništa nisu mogli da sačuvaju. Valensija od starta utakmice igra brzo u tranziciji i to im daje prednost od 16 poena na kraju prvih 20 minuta igre.

Daleko bolja predstava Zvezde u drugom poluvremenu. Početkom treće četvrtine uspeli su malo po malo, napad po napad da "krckaju" prednost Valensije. U igru se u jednom trenutku vratio i Nejpir, a nestvarna serija je donela ponovo neizvesnu utakmicu.

Valensija je nakon tajmauta Mumbra uspela da veže seriju 7-0 i da se ponovo odvoji osam poena prednosti, što je Sferopulos pokušao da prekine tajmautom.

Na kraju su uspeli nekako da uspostave odbranu i pred poslednju deonicu ušli su sa sedam poena zaostatka.

Potencijalni problem je za Zvezdu nastao u sedmom minutu poslednje četvrtine, kada je Luka Mitrović napravio svoj peti faul. On je ceo meč imao problema sa faulovima.

Nedović donosi nerešen rezultat trojkom na minut do kraja utakmice, što tera stratega Valensije na tajmaut. Ipak, odgovor stiže odmah na drugoj strani kada Harper pogađa polaganje, što tera Sferopulosa na minut pauze.

Imala je Zvezda svoju šansu na kraju uprkos razlici od četiri poena, pošto je Teodosić jako kreativnim dodavanjem ostao dovoljno sam na šutu za tri poena, ali nije uspeo da pogodi. Pokušao je pritom da iznudi faul odbrane. Posle toga je promašio i Nejpir i tu je bio kraj.

Najefikasniji pojedinac Valensije bio je Semi Odželej, koji je postigao 17 poena, šest skokova i dva puta ukrao loptu. Vrhunsku partiju je postigao Brendon Dejvis sa 21 poenom, pet skokova, a priključili su se i Klaver i Džons sa po 10 poena.

U ekipi Zvezde najbolji je bio Miloš Teodosić sa 11 poena, pet skokova i devet asistencija, a indeksno je dobru partiju odigrao i Džoel Bolomboj. On je postigao 12 poena uz sedam skokova. Nedović i Nejpir su dodali po 14 poena.

Sledeći meč u Evroligi Zvezda igra protiv tima Baskonije, dok će u regionalnom takmičenju nastupiti protiv Mege, gde će se susresti sa Nikolom Topićem po prvi put posle dugo vremena.

Tok meča

Četvrta četvrtina

10. minut - 85:81 - Lazić i Lazarević ušli da odigraju odbranu. Harper napada prodorom i pogađa preko Bolomboja. Nezadovoljan Sferopulos traži tajmaut. Nedović predvodi napad i faulira ga Odželej, bio je to mali faul, njihov poslednji na utakmici. Sferopulos traži čelendž, kako bi malo dobio na vremenu. Očigledno je bilo da je faul bio na zemlji. Popravile su sudije vreme za jedan sekund. Nedović će opet organizovati, ali težak promašaj Teodosića za tri poena. Brza kontra se pokreće, ali onda faul pravi Davidovac. Mumbru smatra da je nesportska greška i traži čelendž. Ništa od toga, ostaje prvobitna odluka. Dejvis ima dva bacanja i pogađa prvo, a onda i drugo. Teo pokušava brzo da pokrene napad, ali seku pas igrači Valensije, ostaje posed za Zvezdu. Pokušava Teodosić da baci loptu o leđa odbrane, uspeva da dođe do šuta, ali promašuje. Odbija se lopta do Nejpira, ali i on neprecizan i to će biti kraj utakmice.

9. minut - 81:81 - Dejvis promašuje zicer, a Bolomboj u kontranapadu precizan. Utakmica na jedan posed! Kratak Teodosić na polaganju, ali ofanzivni skok Zvezde i Nedović pogađa trojku! Serija 5-0! Tajmaut Mumbru.

8. minut - 81:76 - Bolomboj pokušava sa poludistance na pas Nedovića, ali neprecizan. Dobra odbrana Nedovića sada na drugoj strani. Teodosić napada Harpera i iznudio je dva slobodna bacanja. Tražio je čelendž trener Mumbru. Ne slaže se sa odlukom da je faul bio na šutu, ali čelendž je neuspešan. Precizan Teodosić prvi put, ali drugi put ne pogađa. Treće bacanje pogađa. Promašuje Valensija trojku. Nejpir pokušava za tri, ali i on neprecizan.

7. minut - 81:74 - Promašuju oba tima sada na obe strane. Luka Mitrović pravi svoj peti faul. Veliki problem za Zvezdu. Biće novi TV tajmaut. Slobodna bacanja će imati Viktor Klaver. Precizan prvi put samo.

6. minut - 80:74 - Mitrović hvata defanzivni skok nakon promašaja. Mitrović sada u napadu okreće ispod koša i ponovo spušta na -4! Dejvis ostaje nekako protiv Nejpira i pogađa flouter. Dobro utrčavanje Nedovića, dobija loptu od Mitrovića, ali čita odbrana pas i krade loptu.

5. minut - 78:72 - Još jedan promašaj Valensije. Nejpir ponovo pokušava za tri u ranom napadu i promašuje, posed za domaćina. Dejvis okreće leđima na Giedraitisa i izvlači faul. Dva bacanja pogađa centar Valensije. Nedović u prodoru prolazi sve igrače i dolazi do koša. Lako polaganje.

4. minut - 76:70 - Dobar potez Giedraitisa, ulazi u prodor i izvlači faul, ali na zemlji. Nedović ulazi u prodor, postavlja se za faul u napadu Klaver i uspeva da ga izvuče. Harper i Klaver kombinuju, ali promašuje Španac trojku. Zato Nejpir na drugoj strani pogađa trojku!

3. minut - 76:67 - Džons pravi novi prekršaj na Branku Laziću. Sada i faul Branka u napadu, to je njegov treći. Ostaje sam na trojci igrač Valensije, ali neprecizan. Dobro kratko otvaranje Bolomboja, šalje pas u desni korner Davidovcu, ali promašuje Dejan. Zato na drugoj strani Bolomboj pravi faul i šalje na bacanja Odželeja. Precizan samo jednom krilni centar "Slepih miševa".

2. minut - 75:67 - Pravi Lazić faul u borbi za skok. Džons pokušava da ode na bekdor utrčavanje, ali dobro pomaže Teodosić. Otvorenu trojku nije iskoristio Giedraitis. U tranziciji Odželej pogađa uz faul iz jako teške pozicije i imaće dodatno slobodno bacanje, koje koristi.

1. minut - 72:67 - Loše dodavanje Lazića i Jović krade loptu. Iz pika na stranu pomoći dolazi Mitrović i pravi četvrti faul, ali ostaje u igri. Jović dodaje Klaveru na levu stranu, ali ovaj promašuje trojku. Mitrović pogađa nakon okreta poluhorog desnom rukom u reketu. Teška pozicija za Jovića i promašaj.

Treća četvrtina

10. minut - 72:65 - Giedraitis fauliran od Odželeja na pokušaju šuta i ide na liniju penala. Pogađa oba puta Zvezdin Litvanac. Džons pokušava sa poludistance, ali neprecizan. Lazić sada fintira nakon prijema lopte, opet napada loš "klouzaut", navlači odbranu i dobija nova bacanja. Precizan kapiten Zvezde oba puta. Pokušava Harper dvojku za samo 3 sekunde. Uspeo je sve da pretrči i da donese nešto bolju prednost pred start poslednje deonice.

9. minut - 70:61 - Nejpir dotura loptu do Giedraitisa, ali Litvanac ne pogađa trojku. Džons naskače na poludistanci i pogađa dvojku. Tajmaut Sferopulos. Loš napad Zvezde i laki poeni Valensije u tranziciji.

8. minut - 66:61 - Dobra odbrana Zvezde na Džonsu, ide Zvezda u napad dobija Giedraitis loptu u korneru i pogađa! Samo poen zaostatka! Pravi Nejpir prekršaj kako bi sprečio lake poene Odželeja. Pametno. Klaver ostaje sam i uspeva da pogodi trojku. Neće se predati Valensija. Loš pas Nejpira, prodaje loptu. Mitrović pravi faul u bonusu na Dejvisu. Imaće centar Valensije dva bacanja i pogodiće jedno.

7. minut - 62:48 - Vratio se Nejpir u igru. Davidovac promašuje trojku, ali Mitrović hvata ofanzivni skok. Pokušava da šutne trojku, ali fauliran tom prilikom. Pri padu se ponovo hvata za leđa. Ipak će izvesti slobodna bacanja. Imaće tri bacanja. Pogađa prvo, kao i drugo, ali treći put neprecizan.

6. minut - 62:56 - Teodosić nakon tajmauta napada loš "klouzaut" Džonsa, ulazi u prodor i fauliran na šutu. Pogađa oba slobodna bacanja plej Zvezde. Harper u ranom napadu uzima težak šut, a onda Dejvis radi "putbek" zakucavanje. Još slobodnih bacanja biće nakon faula Klavera, ovog puta će ih izvoditi Luka Mitrović. Neprecizan prvi put. Drugi put bolji. Iskusan potez Teodosića, Damir Javor svira faul u napadu Kleveru.

5. minut - 60:53 - Dejvis pokušava sa poludistance, ali promašuje. Teodosić vidi Davidovca koji utrčava na bekdor kat i polaže nakon lepog dodavanje. Harper promašuje trojku, a onda Teo gubi loptu u pokušaju da prebaci preko celog terena pas. Međutim, Džons gubi loptu nakon lošeg dodavanja. Biće TV tajmaut.

4. minut - 60:51 - Novi promašaj Zvezde u napadu. Jović sada ostaje sam na liniji za tri i promašuje. Lazić ponovo ulazi u prodor i faulira ga Harper. Ponovo na liniju bacanja ide kapiten Zvezde. Opet precizan oba puta. Kapitenski. Loša komunikacija u odbrani Zvezde, ostaje potpuno sam u korneru igrač Valensije, ali promašuje. Sada Bolomboj na drugoj strani surovo zakucava uz faul koji sudije ne vide...

3. minut - 60:47 - Harper prolazi pored Teodosića i plej Zvezde pravi faul da spreči prodor. Harper diže dvojku na pas iz auta i poentira uz faul Lazića. Ne pogađa dodatno bacanje. Gubi Teo loptu, krade je Jović. Pravi Lazić faul da prekine kontranapad Valensije. Treći faul Dejvisa nakon dobre odbrane Lazića.

2. minut - 58:47 - Miloš Teodosić pogaša trojku! Serija 5-0 Zvezde. Dejvis ostaje sam na poludistanci i pogađa dvojku. Lazić dobija loptu i napada "klouzaut" Puerta, koji pravi faul na šutu i šalje kapitena Zvezde na bacanja. Pogađa Lazić oba puta.

1. minut - 56:42 - Jović spušta Dejvisu loptu na penal, centar Valensije kreće na polagaje, ali ističe vreme. Ulaze u pik Teo i Bolomboj, dobija centar Zvezde loptu i faulira ga odbrana. Šalje na bacanja. Precizan prvi put. Okreće Dejvis Davidovca na niskom postu, udvaja odbrana i promašuje Dejvis, pritom pravi faul na Laziću.

Druga četvrtina

10. minut - 56:40 - Nedović fauliran ide na bacanja i promašuje prvi pokušaj. Drugi put precizniji. Užasno Zvezda izgleda. Krade Zvezda loptu, Nedović pokreće kontru i ide na polaganje. Mumbru traži tajmaut. Ostalo je samo 36 sekundi do kraja poluvremena. Džons pored dobre odbrane Zvezde ulazi u šut i pogađa. Kraj poluvremena.

9. minut - 53:37 - Pravi Nedović faul potom na Odželeju i šalje ga na sobodna bacanja. Precizan oba puta krilni centar Valensije. Jago dobro fintira, ulazi u prodor, izbacuje loptu i ona ide u aut. Džons iz pika šalje pas Dejvisu u reket i ovaj stavlja na poster Jaga. Brutalno zakucavanje.

8. minut - 49:37 - Brani dobro Zvezda u ovom napadu, a onda Nedović ulazi u prodor i ide na polaganje, precizan! Ponovo Jović sam u korneru, ovog puta iz desnog pogađa trojku, njihova sedma trojka. Sada Nedović po prodoru pravi faul u napadu, dobro postavljanje Odželeja.

7. minut - 46:35 - Novi poena Valensije. Nedović promašuje trojku, a onda domaćini u tranziciji pogađaju polaganje. Jago šalje Tobiju na kratkom otvaranju pas, Tobi flouterom pogađa za dva poena.

6. minut - 41:32 - Dejvis promašuje dvojku. Jago ulazi u prodor, odbrana se skuplja, ali gubi loptu. U tranziciji Nedović izbija loptu u reketu, lopta za Valensiju. Nejpir zbog povrede leđa izlazi iz igre. Odželej sa poludistance uzima šut iz okreta i pogađa poludistancu. Tajmaut Sferopulos. Pogađa Nedović polaganje ispod koša.

5. minut - 39:31 - Harper iz pika vidi Klavera na desnih 45 stepeni, šalje loptu do njega i ovaj koristi šut. Ture pravi nesmotren faul na Nejpiru. Gubi Tobi loptu, ali u kontranapadu Valensija promašuje polaganje. Klaver pravi faul na Lazareviću u kontranapadu. Nedović iz pika šalje pas Tobiju na trojci, ali promašaj.

4. minut - 36:31 - Krade loptu Teo, Tobi dolazi do lopte, ali promašuje trojku. Sada Teo pravi faul na prodoru Odželeja. Poslednji mali faul. Promašaj Lopeza-Arostegija, Tobi hvata skok. Nedović izlazi iz bloka, gubi korak, proklizava i pritom rukom udara odbranu u lice, što sudije karakterišu kao faul u napadu. Nakon većanja dosuđen je nesportski faul. Lopez-Arostegi pogađa oba bacanja i biće napad za Valensiju.

3. minut - 34:31 - Pogađa Teodosić dvojku preko ruke, mora Zvezda nešto da odbrani. Promašaj Lopeza-Arostegija hvata Davidovac, Teo upošljava Tobija u piku i lako polaganje.

2. minut - 34:27 - Na momenat krade loptu Nejpir, ali mu beži lopta, koja ide u ruke Odželeju i crveno-beli primaju novu trojku iz desnog kornera, njegova druga sa iste pozicije. Tajmaut Sferopulosa. Nejpir pokušava da solira, izlazi "bampom" iz kontakta, baca se unazad i pogađa poludistancu. Odželej uprkos vrhunskoj odbrani Lazarevića pogađa poludistancu i dobija faul od Damira Javora. Jako sumnjiva odluka sudije. Odželej pogađa dodatno bacanje.

1. minut - 28:25 - Džons je iznudio prekršaj Tobija i ide na liniju slobodnih bacanja. Precizan oba puta. Ne mogu da zaustave Nejpir i Tobi pik protivnika. Izlazi Teodosić iz blokova, vidi Tobija samog u levom korneru i uspeva da pogodi trojku centar Zvezde! Ponovo su napadnuti Nejpir i Tobi i ponovo Džons ide na liniju bacanja. Precizan samo prvi put. Teo pokušava da razigra, ali pogađa nogu igrača Valensije. Nejpri u novom napadu postiže trojku! Sedmi njegov poen.

Prva četvrtina

10. minut - 25:19 - Odželej uzima relativno težak šut iz desnog kornera i precizan preko ruke. Potom neuspešan napad Zvezde, ali dobra odbrana i sudija svira aut za crveno-bele. Nakon konsultacije sa drugim sudijom menjaju odluku i lopta je za Valensiju. Džons napada nejpira leđima, okreće se i pogađa za dva poena. Ulazi Teo u prodor, skuplja odbranu, šalje pas u levi korner Laziću, ali on neprecizan. pokušava Lopez-Arostegi sa pola terena, ali neprecizan. Kraj prve četvrtine.

9. minut - 20:19 - Koristi brz napad Zvezda i dolazi do lakih poena, a onda Davidovac šutem za tri poena smanjuje prednost Valensije na samo jedan poen.

8. minut - 18:14 - Nejpir ulazi na teren prvi put. Dejvis uzima težak šut za dva poena i pogađa. Njegov osmi poen. Lomi Nejpri Puerta i uspeva da pogodi polaganje. Brz napad Puerta, ali neprecizan. Lopez-Arostegi pravi faul nad Teodosićem pri kretnji kroz blokove. Teo će imati dva bacanja. Odželej ulazi u igru. Precizan oba puta sa bacanje plej Zvezde.

7. minut - 16:10 - Jović dobija loptu u desnom korneru i precizan za tri poena. Na drugoj strani Bolomboj brzo vraća promašaj u koš. Promašuje Inglis polaganje i u ranom napadu Giedraitis diže trojku, ali neprecizan. Mitrović u borbi za skok pravi faul.

6. minut - 13:8 - Krenuo je Bolomboj na polaganje, ali previše agresivan Dejvis i šalje centra Zvezde na liniju bacanja. Biće prvi TV tajmaut. Ulazi Lazić po prvi put na ovoj utakmici. Bolomboj će pokušati da popravi procenat bacanja. Precizan oba puta. Pik Džonsa i Dejvisa, dobija centar Valensije loptu u reketu i nakon dobre reakcije odbrane pivotira nekoliko puta, na ivici koraka ali pogađa. Na drugoj strani Mitrović ulazi u roling i precizan samo jednom sa linije penala. Loše su krenuli sa slobodnjaka.

5. minut - 11:5 - Odbrana Valensije previše agresivna, pravi faul na Jagu, koji pogađa samo jedno slobodno bacanje. Dejvis pod kontaktom ulazi u šut, ali iskače sa strane pomoći Bolomboj i blokira Dejvisa! Brz kontranapad, Giedraitis dobija loptu, ide na polaganje i biva fauliran. Staje na liniju bacanja i promašuje oba pokušaja. Dobra odbrana Bolomboja, ali Dejvis diže težak šut i pogađa sa poludistance.

4. minut - 9:4 - Nedović pokušava za tri ali neprecizan. Krade loptu Joviću Jago i pokreće kontru, ali faul odbrane. Nedović ulazi u prodor i precizan. Inglis šutira za tri, promašuje, ali na ofanzivnom skoku Puerto, koji pogađa za dva poena.

3. minut - 7:2 - Statični napadi Crvene zvezde, Valensija uspeva odlično da brani sve situacije za sada. Harper fauliran na šutu od strane Giedraitisa i šalje ga na liniju slobodnih bacanja. Precizan oba puta. Ulazi u pik Nedović sa Mitroviće, ali mu odbrana krade loptu i u brzoj tranziciji Puerto iz desnog kornera pogađa trojku.

2. minut - 2:2 - Počinje utakmica, sudija podbacuje loptu i prva napad za ekipu Zvezde. Do prvog koša na utakmici dolazi Brendon Dejvis za dva poena, a onda brzo vraća Džoel Bolomboj.

Petorke

KK Valensija: Dejvis, Inglis, Harper, Puerto, Jović.

KK Crvena zvezda: Bolomboj, Mitrović, Nedović, Giedraitis, Jago.

Najava meča

Zvezda u ovaj meč ulazi sa pritiskom rezultata, pošto je u prethodnih 11 kola postigla skor od tek četiri poede i sedam poraza, što je daleko ispod nekih očekivanja sa starta sezone. Valensija, iako je bila druželjubiva, nikada nije bilo lako tlo za crveno-bele.

Sada ih dočekuje jedan veoma kvalitetan protivnik, koji u odnosu na prethodnih nekoliko godina ima daleko kvalitetniji tim. Pozitivna stvar za Zvezdu može biti odsustvo Martina Hermansona i potencijalno neigranje Stefana Jovića.

Ipak, za crveno-bele nije još uvek spreman Adam Hanga, koji i dalje ne može da podnese ritam Evrolige, ali ono što je sigurno ostali će biti spremni da daju sve od sebe.

Naš predstavnik u ovaj meč ulazi sa četiri pobede u prethodnih pet mečeva, a domaćin ima tek jednu pobedu u prethodnih sedam mečeva.

Evroliga je u ovom meču deljenje pravde dodelila poznatim licima, makar Zvezdinim, pošto su tu dva arbitra iz ABA lige. Glavni sudija na meču jeste Arturas Šukis iz Litvanije, dok će mu pomagati Damir Javor iz Slovenije, odnosno, Josip Radojković iz Hrvatske.

(Telegraf.rs)

Video: Mitrović nasmejao novinare posle Cibone: "Bacao sam ja te asistencije i pre nego što je Teo došao"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA