Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta Džejlin Smit donosi Partizanu?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Imaju li navijači Partizana razloga da budu zadovoljni novim pojačanjem?

  • 30
Džejlin Smit Foto: Michele Nucci/IPA Sport / ipa-ag / imago sportfotodienst / Profimedia

Košarkaški klub Partizan se nalazi u nezavidnoj poziciji ove sezone usled brojnih povreda, pa su bili prinuđeni da prave brzu reakciju na tržištu. Ta brza reakcija je u crno-belo obukla Džejlina Smita.

On je prethodno nastupao u Albi iz Berlina, Virtusu iz Bolonje, kao i drugim nižerangiranim timovima, ali svakako da je najveću pažnju na sebe skrenuo igrajući kao naturalizovani košarkaš Hrvatske.

Sa Albom je osvojio košarkašku Bundesligu, a iz Virtusa dolazi sa određenom dozom nezadovoljstva spletom okolnosti koje su ga u Italiji zadesile, o čemu možete čitati ovde.

Koju poziciju igra i kakve je uloge do sada imao?

Prevashodno zauzima poziciju plejmejkera, a pokriva i poziciju beka (1/2) i važi za igrača koji je pre svega poenterski orijentisan, ali ima razvijenu sposobnost da doda loptu.

Nije tradicionalni plejmejker, kakvog su brojni priželjkivali, ali ko je pomno pratio i trudio se da razume selekciju igrača, Željko Obradović takvog nije ni tražio prethodne tri godine u Partizanu, pa ovaj potpus ne čudi uopšte.

Utakmice je uglavnom kroz svoju evroligašku karijeru počinjao sa klupe, pa je trebao kroz njih da donese određenu energiju i impuls svojim timovima.

Poslednji put je ulogu plejmejkera u celini imao u ekipi Ludvingsburga, gde je beležio i najveći broj poena i asistencija po meču, ali imao i najveće odgovornosti.

Čak je te poslednje sezone u Lidvingsburgu uspeo da ostvari timski skor od 29 pobeda i samo tri poraza i tako se preporučio nemačkom Evroligašu.

Šta donosi Partizanu?

Odbrana

Nije njegova specijalnost, ali vredi prvo napomenuti. Kao zamena za Aleksu Avramovića, nije toliko teško reći da nije na njegovom nivou odbrane, ali važi za dobrog odbrambenog igrača.

Sa visinom od 193 centimetara i težinom od 93 kilograma važi za čvrstog igrača, sa dobrim bočnim kretnjama, radom nogu i brzim reakcijama.

Ima brze reakcije i dobro predviđa situaciju. Krase ga solidna timska i veoma dobra individualna odbrana. Iako mu nije specijalnost, trebao bi da bude veoma interesantan dodatak.

Poenterske mogućnosti

Ako se držimo čisto statistike, možemo reći da je prosečan šuter i solidan skorer ispod koša, međutim, ako pogledamo celokupnu sliku možemo reći da predstavlja solidnu opasnost na sva tri nivoa napada.

Procenti šuta za tri poena su mu varirali, pa je tako u Virtusu u Seriji A bio na 31 posto, dok je u Evroligi bio na 48 procenata iz dva šuta. U Albi je sezonu pre toga u Bundesligi bio na 44 posto, a u Evroligi na 37 posto šuta.

Karakteristično za Željkove timove je da svoje igrače zna da stavi u njima odgovarajuće pozicije za šut kroz akcije i pripreme, pa su tako procenti šuta mnogim igračima skakali u odnosu na prosek karijere.

Veoma je prodoran, iako preferira da loptu dribla desnom rukom i istom završava na obruču.

Uglavnom je igrao od lopte, ali od njega će se očekivati i da ulazi u "pik" igru gde se sasvim solidno snalazi iako u poslednjih par godina nije previše forsirao to usled prisustva drugih igrača na poziciji jedan.

Solidan asistent

Nije kreativac, sa loptom je racionalan, ali ne treba očekivati previše kreativna dodavanja i neko iskakanje iz trenutnog načina igre Partizana.

Trebao bi da se uklopi u celu priču crno-belih sa idejama "drajv end kik" košarke, ali ima znanje da unese i sigurnost sa loptom.

Dobro primećuje mismečeve i ima solidne reakcije na defanzivne kretnje i rotacije, ali bitno je napomenuti da je pre svega poenterski orijentisan igrač.

Celokupno se može reći da navijači Partizana imaju razloga da budu zadovoljni, dobili su kvalitetno pojačanje do kraja sezone za slučaj da se Aleksa ne vrati.

Ako se vrati u punoj snazi rešen je problem na toj poziciji koji postoji sa Jaramazom, koji na žalost svih nije uspeo do sada da se uklopi u tim i nađe formu.

Željko će imati težak zadatak da novog igrača uklopi u sistem, međutim olakšavajuća je okolnost je ta da je Smit sposoban da bude koristan i na lopti i od nje.

(Telegraf.rs)

Video: Partizan u problemu: Ovako se povredio Ognjen Jaramaz

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jang bois

    25. decembar 2023 | 14:22

    Plačite fmp-ovci odracemo vas kao prve dve tekme. Ove sezone 8:0 za partizan ima da bude hahahaha

  • BWA

    25. decembar 2023 | 15:08

    Molim da navijaci fmp 2 budu muskarci i da ne naricu javno nad svojom sudbinom,zakovanom za dno tabele.Tek vas cekaju porazi i ostavite suze,jer ovo je nista sta vas ceka.Kupili se 12 igraca i 2 trenera i prozivate nekog.Kad znam da idemo na f 4 ulepsavate mi dan cvilenjem.U fudbalski klub ste spiskali vise od 60 miliona.Cvilite tise.

  • partizai zagreb

    25. decembar 2023 | 14:19

    Jos jednog reprezentativca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA