≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ova Zvezda ipak nije padalica

Vreme čitanja: oko 5 min.

Za sada i ne deluje toliko loše...

  • 28
KK Crvena zvezda - KK Efes Foto: Mileta Mirčetić

"Sine, znaš kako se postaje šampion? Tako što izađeš na teren, kad je najteže i pobediš", čuvena je rečenica i još čuvenijeg filma "Nebeska udica", gde Nebojša Glogovac svom sinu objašnjava kada treba biti najbolji. Ovo je rečenica kojom se u Milanu, ali i u ovoj 2024. godini očigledno i čitav košarkaški klub Crvena zvezda, koja se za samo dve nedelje totalno vratila u igru u Evroligi.

Velike ambicije, veliki budžet, brojne košarkaške zvezde i leto prepuno iznenađenja na Malom Kalemegdanu, kada je reč o Crvenoj zvezdi, koja je napravila totalni remont svog tima. Došli su provereni evroligaški igrači, a cilj je bio jasan - plasman na Fajanl for i bitka za trofej, ali... Uvek postoji to ali, koje razlikuje teoriju i praksu.

Praksa je ovoga puta bila skroz drugačija, ređali su se porazi, bez pobede u gostima, te je čitava ekipa počela uveliko da urušava, neki igrači su pokazali da im nije mesto tu, neki jednostavno nisu želeli da igraju, a opet, neki su davali zadnje atome snage da povrate situaciju koliko mogu.

Bilo je teško, bilo je loše ove sezone za ekipu Zvezde, ali, čini se kao da se sve okrenulo onog momenta kada su crveno-beli zakoračili u 2024. godinu i kada je pokazala da i te kako može. Kada je pokazala da ovoj Zvezdi ipak nije suđeno da bude padalica.

Sve ovo je nateralo i navijače na društvenim mrežama da se bune protiv kluba, čak i protiv uprave, da traže pojačanja i čudotvorce koji bi okrenuli čitavu sezonu. Međutim, ono što nisu znali, jeste da se ti čudotvorci već nalaze u klubu, samo im je trebalo nešto da ih probudi. Jedan je u taj tim došao da ispuni svoj dečački san, neki su se vratili u "svoj" klub, a neki su jednostavno kao deca ostali da brane "svoju kuću", jer, kada utrčiš u kuću koja gori, onda si ili lud ili se radi o tvojoj kući.

Takođe, "ti" momci su već poslali i signal u pomoć, a kako se može čuti sa Malog Kalemegdana, izuzetno je i blizu i toga da ova adresa dobije još jednog, pa čak i do dva nova stanara.

Međutim, to i nije toliki fokus u ovom trenutku.

KK Crvena zvezda Foto: MN Press / Đorđe Kostić

Večiti derbi i Fenerbahče kao prekretnica?

Iako je Zvezda igrala totalno promenljivo u poslednje vreme, sudbina i žreb su želeli od nje da joj početak 2024. godine bude ono što bi moglo i da odluči dalji tok sezone. Na startu nove godine, duel sa Fenerbahečom u Istanbulu, gde niko nije slavio ove sezone, a onda samo dva dana kasnije i večiti derbi, protiv Partizana koji se nalazi u dosta, dosta boljoj formi.

Međutim...

Što bi rekao Glogovac - Sine, znaš kada se postaje šampion?

Zvezda je izgleda poslušala taj savet, u Istanbulu je izašla pojačana za mladog Nikolu Topića, dete Crvene zvezde, sina legende ovog kluba, koji je očigledno shvatio šta mora da radi i koliko je važno da nadoknadi ono što je Šabaz Nejpir ostavio u parčićima iza sebe. Topić, a uz njega iskusni Miloš Teodosić, čini se kao idealna kombinacija, a na sve to, još jedno dete kluba Nemanja Nedović kao već dokazana dvojka.

Sve se nekako skupilo, Zvezda je napravila čudo i slavila je protiv Fenerbahčea u Istanbulu, čime su pokazali da još ovaj klub nije "mrtav", te da još nije odustao od Evrolige. Dva dana kasnije je usledio derbi i novi košarkaški čas Janisa Sferopulosa, koji je, mora se priznati, taktički skroz nadmudrio Partizan i Željka Obradovića, koji su delovali nemoćno svih 40 minuta.

Dve važne pobede u samo dva dana, bile su pokazatelj da Zvezda ne samo da se mrda, da nije pala, već i da je ponovo spremna da se pošiba za to mesto koje ih vodi u dalji tok takmičenja, iako je pred njima izuzetno velik i težak put.

Košarka Evroliga KK Crvena Zvezda KK Partizan Foto: Mileta Mirčetić

Asvel kao šamar stvarnosti i Milansko iskupljenje

Usledile su dve pobede, a onda i poraz od Cedevita Olimpije u Ljubljani. Međutim, taj poraz teško da je ikome teško pao u ovom momentu, pogotovo jer je Zvezda trenutno ubedljivo prva u ABA ligi, pa je imala taj luksuz da sebi dozvoli jedan neuspeh, pošto je svakako akcenat stavljen na Evroligu i novo duplo kolo.

Ovoga puta, Zvezda je na papiru imala čak i mnogo lakše duplo kolo. Trebalo je da gostuju Asvelu i upišu laganu pobedu, a onda da se "potuku" sa desetkovanim Milanom i makar na papiru tu upišu još jednu pobedu, ali... Opet to ali.

Asvel nije bio tako lak zadatak, strpali su 100 poena Zvezdi, čija se igra temeljila na odbrani otkako je Janis Sferopulos došao u klub, jednostavno su iskoristili svaku grešku crveno-belih, a zonu 1-3-1 s kojom je Grk pokušao su zatrpali trojkom i upisali su pobedu, koja crveno-bele navijače nije ostavila ravnodušnim.

Sve ono što su stvorili prethodne nedelje, činilo se kao urušavanje već u ovoj. Rekli bi narodski i da je Zvezda ovde bila ona "krava koja da kantu mleka, a onda je šutne i sve to prospe". Mogle su se vući razne paralele, ali, ostala je još jedna šansa - Olimpija iz Milana.

Ove sezone je netrepljivost između ova dva kluba na izuzetno velikom nivou, situacija oko Šabaza, izjave Etorea Mesine i veliki poraz u Beogradu su samo nagnali Zvezdu da da sve od sebe, da probudi inat i možda najboljom igrom slavi protiv Milana. Ograničili su ih na samo 62 poena za utakmicu, što samo pokazuje s kolikim fokusom su ušli u ovaj meč.

Upisana je pobeda, igrači su otišli na čarter za Beograd, ali srećni jer su u džepu imali trijumf koji govori da su i dalje živi, te da se i dalje bore.

Nikola Topić, KK Crvena zvezda, KK Partizan Foto: MN Press/Nebojsa Parausic

Kako i šta dalje?

Kada je reč o ovoj 2024. godini, počela je dobro za Zvezdu, međutim, ono što sledi bi tek moglo da donese profit ekipi sa Malog Kalemegdana, jer, raspored im ide i više nego na ruku u narednom periodu.

Ono najteže je skoro pa pregurano, a sada slede i nešto lakše utakmice. Možda ne lakše na papiru, ali lakše uz činjenicu da se igraju u Beogradskoj areni. Prvo će im doći Baskonija, onda će putovati Albi u Berlin, da bi potom usledile i tri utakmice na domaćem terenu - Valensija, Barselona, Žalgiris.

Najoptimističniji navijači bi rekli da je moguće ići čak i do svih pet pobeda, oni malo manje da je moguće upisati četiri pobede uz samo jedan poraz, ali, Zvezda je već pokazala da se s njima ništa ne može znati, niti očekivati.

Već su crveno-beli upisali poraze protiv četiri ekipe od pet navedenih, jedino je Alba pala u Beogradu, ali, sada je totalno drugačiji momenat.

Ko zna, ali jedno je sigurno - još dosta ima da se igra u Evroligi...

(Telegraf.rs)

Video: Sferopulos otkrio da li mu je ovo najveća pobeda od kada je u Zvezdi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lapovo

    12. januar 2024 | 11:42

    IDEMO JAKO !!!!!!!

  • ajla

    12. januar 2024 | 11:43

    sami sebe lazemo.domet ove ekipe je 12 mjesto..dobri su samo kad je protivnik debelo oslabljen ili kad previse slabo ogra ili kad su u pitanju sklanjalice ..savki ozbiljniji klub ih dobija sa malo truda..ekipa bez hemije spora i bezidejna..

  • Alex

    12. januar 2024 | 12:16

    Morala je ova zvezda mnogo bolje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA