Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko je Džavonte Smart, novo pojačanje Zvezde: Šuter i asistent, ove sezone ubacivao i 40 poena

S. I.

Vreme čitanja: oko 3 min.

U NBA nikada nije dobio ozbiljnu šansu

  • 21
Džavonte Smart, Riki Rubio i Džeret Alen Foto: Stacy Revere / Getty images / Profimedia

Ogroman broj povreda sa kojima se Crvena zvezda suočila početkom 2024. godine naterala je stručni štab da ponovo baci pogled na tržište, pa je ekspresno rešenje pronađeno u vidu Džavontea Smarta, američkog plejmejkera kome će to biti prvo iskustvo u Evropi.

Kori Higins je bio opcija broj jedan, međutim usled fizičkog stanja u kom se nalazi nekadašnji bek moskovskog CSKA i Barselone je ispao iz kombinacije, pa je izbor crveno-belih bio poprilično sužen.

Evropskoj javnosti 24-godišnji Smart je svakako velika nepoznanica, ali se radi o igraču koji svojim kvalitetom sigurno može da doprinese timskoj igri. Naravno, ukoliko se uklopi na željeni način, a za to je potencijalno potrebno vreme.

Džavonte je igrač sa ne previše velikim NBA iskustvom od svega 18 utakmica tokom prethodne tri godine. G liga bila je njegovo utčište nakon NBA Drafta 2021. godine kada ga niko nije izabrao i pored izuzetnog potencijala koji je prikazivao posebno tokom srednjoškolskih dana.

Generalno, radi se o momku koji u serijama može pogađati za tri poena i to je njegovo glavno oružje. Ima i dobar pregled igre i vrlo često zavidan broj asitencija, ali ga često upravo želja za košem navede da možda isforsira šut koji ne bi bio neophodan, koji će ipak ponekada i pogoditi. Prodor je još jedno njegovo oružje koje često koristi.

Rodom iz Džekson Hola u Vajomingu talenat je posebno prikazivao u školi Skotlandvil Magnet u Baton Ružu. Tokom nekoliko godina tamo u proseku je davao 23.3 poena, uz sjajnu završnu seniorsku sezonu tokom koje je imao 32.9 poena i 10.6 skokova uz 6.1 asistenciju. Bio je član i najboljih petorki na saveznom nivou, a odlučio je da prihvati ponudu Luizijane i Tajgersa za koje je nastupao na koledžu, i pored ponuda Kentakija i UCLA.

Tri godine na LSU-u ipak nisu bile savršene za njega, ali je sa 13 poena i po 3.5 skoka i asistencije ipak probao da se izbori za NBA mesto, međutim to nije bilo dovoljno. Između ostalih je bio saigrač sa Nazom Ridom, Kemom Tomasom i Trendonom Votfordom, koji sada sa uspehom nose NBA opremu.

Siu Fols Skajfolsi u G ligi su bili njegov dom u tri navrata, a tokom karijere nastupao je za Viskonsin Herd, Birmingem Skvadron, kao i Delaver Blu Kouts. Milvoki Baksi i Majami Hit dali su mu šansu na kašičicu u NBA karijere, a za "vrelinu" je čak ubacio i 20 poena u porazu u okršaju sa Orlando Medžikom.

U aktuelnoj kampanji je nakon proseka od 16 poena u Letnjoj ligi potpisao ugovor sa Filadelfijom, međutim samo jedan odigran meč nije mu ulivao optimizam, koji je gradio u pomenutom Delaveru, gde je pre mesec dana došao čak i do rekorda karijere od 40 poena (10/14 za tri) uz 6 skokova i 4 asistencije. U Delaveru je odigrao 22 meča i na proseku je od 20.3 poena i 5.5 podeljenih lopti. Poslednji susret odigrao je pre četiri dana, tako da se nalazi u takmičarskom ritmu.

Smart inače ne dolazi iz sportske porodice iako ima četiri brata i sestru, a za sebe kaže da je ljubitelj Kevina Durenta, kao i Golden Stejt Voriorsa.

(Telegraf.rs)

Video: Sferopulos otkrio da li mu je ovo najveća pobeda od kada je u Zvezdi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    14. januar 2024 | 12:45

    Ovo je dobro kad glodari prate zvezdu i komentarišu tri glodarska komentara strah se uvukao

  • majda

    14. januar 2024 | 12:08

    mali igrac u malom klubu.tacka

  • Lakirana cipelica

    14. januar 2024 | 12:00

    I treba da se pojaca zvezda i da se pridruži evropskom vrhu realu, barsi, partizanu, olimpijakosu, makabiju... Partizan sampion

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA