≫ 

Vreme čitanja: oko 10 min.

Bruka i sramota Zvezde u Berlinu: Najgori tim Evrolige dobio crveno-bele!

Vreme čitanja: oko 10 min.

Utakmica koja može odlučiti mnogo toga...

Alba, Zvezda Foto: Profimedia

Košarkaši Crvene zvezde odigrali su jako sraman meč u Berlinu, gde ih je domaća ekipa Albe, ujedno i najgori klub Evrolie, dobila sa 89:80, čime im je u neku ruku i oduzela dosta nade za plasman u TOP 8 fazu ovog takmičenja.

Očekivanja Zvezde su bila ogromna pred ovaj meč, ulog je bio i mnogo veći, jer je nosio nastavk šansi za plasman na TOP 8, međutim, crvneo-beli se očigledno nisu ni pojavili na ovoj utakmici i dopustili su protivniku da jednostavno radi ono što želi. Pogotovo je bila sramotna druga deonica, kada je Zvezda jednostavno odlučila da ne igra odbranu i dopustila je najgorem timu Evrolige čak 33 poena u ovom delu igre.

Da stvar bude gora, Zvezda je mogla i da se vrati na samom kraju, prišli su na -5, ali nisu imali snage za potpuni preokret.

Uveo je Zvezdu u kontra ritam i Jago Mateuš, koji je dosta srljao i dosta promašivao na početku meča, kao i na startu drugog poluvremena, a u stopu ga je pratio i veoma loši Dejan Davidovac, koji je imao poprilično prazne minute kada god bi se našao na terenu. Ruku na srce, nije briljirao ni Luka Mitrović.

Nekako, kada se pogleda utakmica, sve se svelo na Rokasa Giedraitisa, koji jednostavno nije mogao sve sam da iznese. Imao je pomoć u određenom delu i od Džavontea Smarta, ali je njega Sferopulos i zaboravio na klupi u dobrom delu treće deonice, kada je Jago nastavio sa svojim greškama.

Alba je sa druge strane to sve kažnjavala, čekala je mirno svoje šanse, pogađala je neke teške šuteve, ali i dosta lakih, pošto se igra Zvezde doslovno raspadala u tim minutima. Što je gore za Zvezdu, ni napad nije išao, previše loših odluka, previše teških šuteva, ali i praznih minuta su doprineli tome da se Alba odlepi i na +22.

Najefikasniji igrač na ovom meču bio je Met Tomas sa 19 poena, dok je Gabrijele Procida dodao 17 poena. Dosta dobru podršku su imali i u Janiju Vecelu koji je postigao 11 poena, a imao je devet skokova, dobar je bio i Sterling Braun sa 12 poena.

Kod Zvezde, najbolji je bio Jago Mateuš sa 20 poena, koji je proigrao na kraju, Rokas Giedraitis je dodao 15, a Džavonte Smart 14.

Alba, Zvezda Foto: Profimedia

Početak meča je doneo egal, ali je već tada bilo vidljivo da će biti mučna košarka u Berlinu. Ekipe su na startu igrale ujednačeno, poen za poenom, ali je nekako Alba uvek bila ta koja je odlazila u vođstvo.

Zvezda je dosta šuteva promašila, imala je dosta prilika, ali nisu uspeli to da iskoriste, pa je sledila kazna.

Ipak, rezultat na kraju prve deonice od 18:16 je naslućivao nastavak borbe, ali, sve se raspalo za Zvezdu u drugih 10 minuta. Alba je u ovom delu igre postigla čak 33 poena, kada Zvezda nije ni igrala odbranu, činili su se igrači poprilično ne zainteresovani za bilo šta. Napad nije išao, odbrana je bila i gora.

Počela je potom Zvezda treć udeonicu trojkom Nedovića, ali, to je bilo sve što videlo. Usledila je dosta loša igra, jako loša, a tim iz Berlina je opet otišao u prednost i to veliku. Bilo je čak +22 tokom ove deonice. Međutim, probudila se Zvezda malo u nastavku, nekako je uspela da se vrati u život, ali je Alba opet imala ogromnu prednost.

Imala je Zvezda prilike u poslednjoj deonici, Alba je ušla u krizu, mašila je šuteve i otvorenoe i one teške, ali, Zvezda nije uspevala da realizuje. U nekoliko navrata su imali priliku da se vrate u meč, ali čini se kao da su crveno-beli odlučili da izgube ovaj meč.

Na kraju je Zvezda došla i na samo pet poena zaostatka, ali nisu uspeli da naprave potpuni preokret.

Kao da je odlučeno da nema nazad i da je sve gotovo.

Jako težak poraz Zvezde, koji bi mogao da znači i kraj nada u Evroligi, iako ima još dosta da se igra.

UŽIVO Alba - Zvezda 89:80 (18:16, 33:20, 21:18, 17:26)

TOK MEČA UŽIVO:

IV Četvrtina

00:00 (89:80) - Pogađa trojku Jago Mateuš, vraća se na samo pet minuta zaostatka! Ipak Alba dolazi do poena, a sada dolazi i do drame u završnici. Smart je bio sam, promašio je trojku koja je mogla da vrati u život Zvezdu, a to kažnjava Sterling Braun koji dolazi do poena.

02:19 (83:75) - Pogađa Bolomboj uz faul i koristi bacanje! Džavonte Smart je jurio u napad, ali je promašio polaganje. Evo kazne Albe. Jago pogađa uz faul.

04:54 (81:69)- Pogodio je Smart, ali pogađa i Vecel na drugoj strani. Kako igra Zvezda, doslovno igraju sami protiv sebe. Napravio je Bolomboj jako naivan faul u napadu u ovoj situaciji.

06:59 (76:61 - Maši trojku Bolomboj, ali uspevaju igrači Zvezde da dođu do novog napada. Procida pogađa nakon što je Hanga pogodio uz faul.

08.34 (74:58) - Otvorio je Hanga ovu deonicu poenima, međutim, Zvezda je prokockala potom i novi napad, te je Spanjolo postigao nove poene za sovj tim. Pogađa potom Hanga i još jednom.

III Četvrtina

00:00 (72:54) - Promašio je dva bacanja Luka Mitrović, a Procida dolazi do novih poena. Džavonte Smart je pokušao u poslednjem napadu da dođe do poena i uspeo je.

01:28 (70:51) - Poeni Giedraitisa sada. Ostaje Kumađe sam i poentira lako. Ostao je sam Giedratis, ali je i on promašio trojku. Gabrijele Procida to ne maši, ostao je sam i lako pogodio novu trojku za svoju ekipu. Rokas daje poene uz prekršaj.

03:12 (65:46) - Evo poena i Strelinga Brauna, novih. Maši i Hanga trojku, raspada se Zvezda. Greška Nedovića. Raspad je Zvezde u ovim monutima, Davidovac srlja iz greške u grešku. ide Hanga do koša i postiže poene zakucavanjem.

05:14 (61:44) - Maši Alba, ali maši i Jago. Veoma loša igra Brazilca, a Vecel pogađa na drugoj strani. Prošao je Nedović ali je završio na obruču, međutim, dosuđen je faul. Maši i Nedović prvo bacanje, ali i drugo. Maši trojku i Rokas Giedraitis.

Alba, Zvezda Foto: Profimedia

06:29 (59:44) - Evo i trojke Rokasa Giedraitisa. Maši zicer Jago Mateuš, te mora Rokas da pravi faul. Probija Jani Vecel i pogađa i on, Zvezda ne može ništa da odbrani. Jago baca loptu u aut, dosta je slab u organizaciji Brazilac na ovom meču.

07:45 (57:41) - Maši Sterling Braun za tri, a na drugoj strani to isto radi i Jago. Biće faul za Džoela Bolomboja. Pretežak šut Luke Mitrovića i veliki promašaj, a na drugoj strani Nedović pravi faul i prekida kontru. Opet trojka Meta Tomasa.

08:31 (54:41) - Otvara drugo poluvreme Zvezda trojkom! Nemanja Nedović je bio precizan. Ostaje sam Met Tomas i pogađa na drugoj strani odmah, uzvraćena trojka posle nekoliko sekundi. Prolazi Nedović i poentira.

II Četvrtina

00:00 (51:36)  - Rampu dobija i Rokas Giedraitis, a to kažnjava Hermanson trojkom... Ostao je sam Tobi i promašio je, ostao je sam i Jago, ali je i on promašio i ide novi napad za Albu. Vecel ide na liniju penala, pogađa prvo, a odmah i drugo bacanje Jani Vecel. Pogađa i Jago sada. Došla je Alba do koša preko Procide, a onda je i Tobi pogodio trojku uz zvuk sirene.

02:31 (40:31) - Pogađa trojku i Sterling Braun za tri poena. Velika prednost Albe. Gubi loptu Hanga sada, a kažnjava to Alba novom trojkom preko Meta Tomasa. Brani se Zvezda, ali lopta izlazi u aut i biće novi napad za Albu. Kumađe je otišao na liniju penala i pogodio je oba bacanja. Prizanju se poeni Jaga i imaće dodatno bacanje!

04:50 (32:26) - Hteo je Smart za tri ponovo, ali je promašio. Maši trojku Alba, ali Delou zakucava iz dotrčavanja i odbitka. Prolazi Nedović i poentira. Postiže Procida sa polu-distance. Kakva zbrka, opet zbrka, opet lopta za Albu dolazi i imaće dva penala Vecel, ali pogađa samo jedno.

Alba, Zvezda Foto: Profimedia

06:42 (27:24)- Pogađa trojku Džavonte Smart sada, dok u odbrani zaslužuje tehničku, jer je Procida hteo da iscenira faul n šutu za tri poena! Pogađa Smart i ovo dodatno bacanje. Maši trojku Spanjolo, a Smart trči u kontru i ostavlja za Bolomboja koji poentira. Procida je promašio trojku, ali loptu ne hvata Zvezda.

07:46 (25:18) - Tehničku grešku dobija Janis Sferopulos, što kažnjava Spanjolo poenom sa linije penala. Procida je došao do lopte i išao je na polaganje, ali Gilespi pravi faul. Procida pogađa jedno od dva bacanja. Spanjolo je izbacio loptu u aut, pogrešio je Nedović. Težak promašaj Davidovca, ali Smart dolazi do skoka i ići će na liniju penala. Oba penala pogađa Smart. Kako ova lopta ulazi u koš... Procda daje trojku.

08:56 (20:16) - Pogađa Vecel preko Gilespija. Lepo je Hanga našao Davidovca, ali je on promašio trojku iako je bio sam. Promašila je i Alba, a onda nije želeo sudija da dosudi faul nad Gilepsijem iako je dobio po rukama!

I Četvrtina

00:00 (18:16) - Poentira Zvezda, ali odmah i Alba na drugoj strani. Greši sada Smart i lopta od njega ide u aut. Lepa odbrana, ali je Nedović prokockao u napadu, šutnuo je za tri i promašio, a Spanjolo postiže poene na drugoj strani. Odlična saradnja Smarta i Gilespija, Fredi pogađa.

KK Crvena Zvezda - KK Alba Foto: MN Press/Marko Metlaš

01:40 (14:14) - Muči se Zvezda i u napadu u ovim momentima, promašio je Rokas, pa i Smart, ali je prekucao Bolomboj. Met Tomas postiže sa pol-distance na drugoj strani. Dosta je Jago sad upropastio ovaj napad, držao je loptu 22 sekunde, a onda je uvalio Davidovcu koji je promašio za tri poena.

03:22 (12:10)- Maši i Timan, ali u napadu igraju akciju Jago i Bolomboj, ali centar maši takođe. Sada je napravljen faul nad Kumađeom, koji će opet na liniju penala. Vecel je otišao od Bolomboja i postigao je poene. Kakva zbrka, promašio je Smart, onda i Rokas, a na kraju je lopta otišla u ruke Albe.

05:02 (10:10) - Ostao je sam Jago Mateuš na šutu za tri poena i kaznio je to novom trojkom. Odlična igra za sada u napadu, dok, Alba kažnjava propust u odbrani. Pogrešio je Jago u napadu, promašio je, ali onda odličnom odbranom Mitrović isterava Timana od koša, koji gap robija, ali promašuje. Opet maši Jago.

06:43 (8:7) - Dobio je Krist Kumađe loptu, ali je Bolomboj napravio faul. Oba bacanja pogađa i Kumađe. Ostao je Rokas sam u ćošku i lako je pogodio trojku. Vraća se Zvezda u vođstvo. Odlična odbrana Zvezde, ali Bolomboj pravi grešku u koracima. Opet dobra odbrana Zvezde, opet muči skok Zvezdu, Sterling Braun to kažnjava i pogađa.

08:32 (3:4) - Otvorila je Zvezda meč promašajem za tri poena, ali je to ispravio Bolomboj i poentirao je. Odigrala je Zvezda dobru odbranu, ali je Jago promašio na drugoj strani. Met Tomas je onda iskoristio slabu odbranu crveno-belih i postigao je trojku. Sada će Rokas na liniju penala. Pogađa oba puta Litvanac.

KK Crvena Zvezda - KK Alba Foto: MN Press/Marko Metlaš

KOMENTAR PRE MEČA:

Košarkaši Crvene zvezde u okviru 23. kola Evrolige gostuju protiv Albe u Berlinu, gde unazad neko vreme imaju posebno loše iskustvo. Ipak, nadaju se crveno-beli ovoga puta da će uspeti i da nastave seriju koju su započeli prethodne sezone.

Naime, Crvena zvezda nema baš sreće sa Albom, pošto su ih pobedili tek tri puta u prethnodnih 13 duela u Evroligi, što samo govori o koliko se neugodnom rivalu radi.

Prethodne sezone su uspeli da slave u Berlinu, kada je sjajnu partiju imao Luka Vildoza, ali, potom su poraženi u Beogradu, čime su im se revanširali za taj neuspeh, ali i čime su ih praktično izbacili iz trke za TOP 8.

Ove sezone je Zvezda slavila u Beogradu, ali, dosta će ih težak meč čekati u Berlinu, pogotovo jer ne mogu da računaju na Miloša Teodosića, koji je ostao u Beogradu zbog povrede. Ali, ono što je radosna vest, jeste da je Nemanja Nedović spreman za duel, te da će konkurisati za sastav.

Dosta se očekuje i od Džavontea Smarta, pridošlice koja je već neko vreme u Zvezdi.

(Telegraf.rs)

Video: "Očekujem pobedu protiv Albe": Rokas Giedraitis spreman za gostovanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    25. januar 2024 | 20:16

    Ovo je vec odavno postqlo mucno gledati. Treba nam zabraniti igranje Evrolige, nismo mi za ovoga

  • NekoKo

    25. januar 2024 | 20:41

    Još posle onih pripremnih utakmica sam rekao da je Zvezda jedna od najslabijih ekipa u Evro ligi. Bruka i sramota od igračkog kadra. Grupa dobrih igrača i grupa totalno neupotrebljivih igrača. Moraju tokom sezone da se igrači i povređuju a povređuju se najčešće oni koji i najviše igraju, tako da ...Što se same igre tiče ovo je sve gore i gore. Zvezda je bolje izgledala na početku sezone. Ovo sada je užas. Ali važno da je promenjen trener.? To je najvažnije. Treba da se promene oni koji loše igrače iz prethodnuh sezona bez ikakvog smisla zadržavaju i oni koji dovode i sakutiraju pojačanja. Ti veze blage sa životom nemaju. Razumeju se kao Marica.

  • Nikola

    25. januar 2024 | 20:27

    Ako i ovu izgube, a verovatno hoce, obavezno bojkotovati svaku narednu utakmicu dok se barem pola tima ne zameni drugim igracima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA