Vreme čitanja: oko 3 min.

Luka Banki otvorio dušu: O Dobriću i Šengeliji, košarci kao religiji u Srbiji, Partizanu, zaštiti igrača...

Vreme čitanja: oko 3 min.

Trener Virtusa izneo lepe reči na račun srpske košarke, a upozorio je i da se u Evroligi moraju napraviti korekcije kako bi se zdravlje igrača stavilo u prvi plan

  • 0

Trener Bolonje Luka Banki razgovarao je sa srpskim novinarima u Bolonji pred meč u kojem njegov tim dočekuje Partizan u petak od 20.30.

Banki je otvorio dušu i pričao o mnogim temama, o srpskoj košarci, Bolonji kao košarkaškom gradu, tradiciji koju imaju naši klubovi, ali se otvorio i o sezoni u kojoj su najprijatnije iznenađenje u Evroligi, a dotakao se i teme da se moraju napraviti određene promene i da se zaštite igrači.

Da li pričate sa mnogo stranih novinara pre meča ili je to srpska stvar?

Ne putuje mnogo stranih novinara, do sada je ovo najveća grupa koju smo danas videli.

- Širom Evrope je tako, u pitanju su timovi sa velikom tradicijom plus sa sjajnim rosterima i uvek je zadovoljstvo za navijače videti takve igrače u akciji, a ne zaboravite i Kevina Partizana koji je imao veliku ulogu u ovom klubu i njegovom rastu, to je bilo pre šest godina kada su se vratili u profesionalnu košarku i pobedio je mnogo mečeva. Igrač kao Panter ima veoma bitnu ulogu u novoj eri ovog tima, pored srpskih ikona kao što su Predrag Danilović i Miloš Teodosić.

Bolonja je košarkaški grad, kao i Beograd.

- Morate da se povežete sa različitom zemljom. Naša zemlja je fudbalska zemlja, kada imate košarkaški grad, to je manji grad kao što je Bolonja, koja ima korene u košarci. Kada pričamo o Beogradu, pričamo o metropoli i drugačije je. Generalno je zemlja u kojoj je košarka kao religija.

Upitan je Banki i kako se osećao kada je savladao Partizan u Areni ove sezone.

- Bilo je lepo i uzbudljivo. Zapravo, jedno od mojih najlepših sećanja ove sezone.

Dotakao se oporavka Dobrića i Šengelije, koji su u konkurenciji za tim protiv Partizana.

Video: Toko spreman za Partizan, pogledajte kako Šengelija cepa mrežicu pred meč sa crno belima

- Oni su tek na početku procesa posle oporavka, posebno Dobrić koji je imao dugu pauzu. I ne zaboravimo da je imao sličnu povredu pred finale Svetskog prvenstva. Moramo da budemo oprezni, imamo mnogo utakmica, nismo mogli da imamo treninge da ga tu testiramo i da ga stavimo u situaciju i intenzitetu najvišeg mogućeg nivoa košarke kako je u utakmicama Evrolige. Nije pitanje samo o telu, već i o utakmicama. Teško je za mene da predvidim koliko oni mogu da pomognu timu i da uticaju na tim u ovako kratkom periodu.

Opisao je sezonu koju Bolonja ima, a koja je iznenadila sve.

- Za nas je uzbudljiva avantura, jer do danas smo mi tim koji je prikazao partije bolje nego što je bilo ko očekivao. Ali i dalje, regularna sezona je mnogo daleko, a postoji mnogo kandidata koji dolaze s leđa, koji vas pritiskaju snažno i nisu očekivali da mi odolevamo toliko dugo. Sada je vreme da odgovorimo da se borimo za našu poziciju i da osvojimo kartu za plej-of. To će biti veoma teško, ali će biti i veliki izazov.

Na kraju se dotakao i teme koja se "gura pod tepih", da su igrači iscrpljeni do maksimuma, jer tokom sezone igraju preko 80 utakmica.

- Posle šest godina sam se vratio u Evroligu u ovaj novi format, bio sam znatiželjan da vidim kako će izgledati, veoma je zahtevno za trenere, staf, igrače. Žele da podignu nešto na viši nivo, ali potrebno je da nađemo neke izmene, da se zaštite igrači, da ne budu izloženi toliko dugo, ima toliko utakmica, duga je Evroliga, igraju za reprezentaciju, a uporedo i domaće lige. Moramo da zaštitimo igrače, jer smo pričali da imamo više od 80 utakmica tokom sezone. Vreme je da zdravlje igrača uzmemo u razmatranje plus šta možemo da ponudimo igračima. Jer ako želimo da promovišemo košarku, moramo da budemo oprezni da promovišemo dobar kvalitet košarke - zaključio je Luka Banki.

(Telegraf.rs)

Video: Ognjen Dobrić za Telegraf

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA