≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sve o meču Zvezda – Žalgiris: Ko se još uvek nije vratio u sastav, gde je prenos, šta kažu kladionice

S. I.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Meč na programu od 20 časova

  • 2
KK Crvena zvezda, Žalgiris Foto-kolaž: MN Press / Marko Metlaš, Wikimedia

Košarkaši Crvene zvezde nalaze se bitnom momentu u aktuelnoj evroligaškoj sezoni i protiv Žalgirisa prosto moraju da upišu pobedu kako bi i dalje ostali u kakvoj takvoj kombinaciji za prolaz u plej-in. Poraz bi bio skupo plaćen, posebno jer se solidna šansa za crveno-bele ukazala nakon nekoliko kikseva diretktnih rivala.

Ubedljiv poraz od Budućnosti u ABA ligi nije mnogo uticao na koncepciju tima s obzirom na poziciju koju klub trenutno zauzima u regionalnom šampionatu, ali je pomalo zabrinuo navijače pred odlučujuće borbe na evropskom frontu. Sto puta rečeno i potvrđeno, Evroliga ipak ne daje vremena za razmišljanje, pa će i to morati brzo da se zaboravi.

Kada se igra i ko prenosi meč?

Utakmica Crvena zvezda - Žalgiris se igra u "Štark Areni" sa početkom u 20:00, uz direktan prenos na Sport klubu 1 i teksutalno prenos na našem sajtu.

Ko sudi?

Glavni sudija susreta biće Španac Huan Karlos Garsija, dok će mu pomagati zemljak Đordi Alijaga i Italijan Karmelo Paterniko.

KK Crvena zvezda - KK Žalgiris Foto: Rokas Lukosevicius / imago sportfotodienst / Profimedia

U kakvom raspoloženju ekipe dočekuju meč?

Osim pomenutog debakla u Podgorici (84:62) crveno-beli su tokom prethodne nedelje u elitnom takmičenju izgubili od Barselone 85:76, pa je jasno da su u maloj krizi. Trijumf protiv Valensije (82:64) u prvom susretu duplog kola pre desetak dana mogao bi biti parametar kako treba igrati, ali je to nekada lakše napisati nego i učiniti.

Sa skorom 10-15 vremena za ispravljanje i prepravljanje više nema, mada se isto može reći za Litvance koji imaju identičan učinak.

Žalgiris u domaćen prvenstvu retko kada kiksa što je Juventus osetio u ponedeljak ponižavajućim rezultatom 101:63, a kada se na to doda i dupla pobeda protiv Panatinaikosa i Anadolu Efesa od prošle nedelje jasno je da je tim dostigao formu kada je to najpotrebnije.

Faktički jedini poraz na devet poslednjih okršaja u svim takmičenjima ekipa iz Kaunasa doživela je prošlom gostovanju u Beogradu Partizanu, što će crveno-beli probati da ponove.

Kakav je odnos u međusobnim duelima?

Po tradiciji, međusobni okršaji obično bivaju izuzetno neizvesni i puni preokreta. Makar je tako bilo u poslednje vreme.

Ako posmatramo poslednje dve sezone Žalgiris je upisao dve pobede, obe na domaćem parketu. U aktuelnoj kampanji bilo je 79:74 za domaćina u Litvaniji posle preokreta u poslednjoj četvrtini. U tom susretu Rolands Šmits je ubacio 18 poena, dok je Luka Mitrović imao 16.

Prošlosezonski duel u Beogradu pripao je crveno-belima 77:73, a ako posmatramo 17 duela ukupno od 1999. godine do danas Žalgiris je uspešniji sa 11-6.

Kakvo je zdravstveno stanje?

Pored Treja Tompkinsa, koji nije spreman za debi, i Nikole Topića, koji se još uvek nije oporavio od povrede, u timu neće biti ni Miloša Teodosića, što može biti veliki peh. Nastup Branka Lazića je upitan.

Na drugoj strani neće igrati Karolis Lukošijunas, igrač koji je tek pristigao iz Amerike.

Karolis Lukošijunas, Žalgiris Foto: MN Press / Marko Metlaš

Šta kažu kladionice?

Prema mišljenju bukmejkera uloga favorita ide u korist Zvezde na čiju pobedu u kladionici Mozzart dobijate kvotu 1.59, dok se slavlje gostiju vrednuje sa 2.60.

Reč trenera:

Janis Sferopulos

- Oni (Žalgiris) su u dobrom momentumu, dobrom ritmu, pobedili su tri od poslednje četiri utakmice, pa je za nas bitno da budemo veoma koncentrisani , primarno dobra odbrana, da kontrolišemo utakmicu dobrom odbranom. I u napadu da vidimo šta pokušavaju da urade i igramo pametno protiv svih poteškoća u koje će nas staviti. Igraju sada na drugačiji način u odnosu na prvi meč, moramo biti pametni, da čitamo.

- Očekujem bolju odbranu, kao što sam rekao na početku. Defanzivno moramo biti solidni. Ako dozvolimo da igraju u svom ritmu imaćemo probleme. Moramo da dezoragnizujemo utakmicu, to je prva stvar koju moramo da unapredimo u poređenju sa utakmicom protiv Budućnosti.

Andrea Trinkijeri

- To je proces. Pokušavate, uspevate, zatim neuspevate, pa opet pokušavate. Samo treba da znate šta radite i da ne gubite samopouzdanje ako nešto ne uspeva prvi put.

(Telegraf.rs)

Video: Sferopulos govorio o Tompkinsu, Topiću i igračima za Kup: "I dalje je u procesu rehabilitacije..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mmirr

    9. februar 2024 | 15:05

    Samo Lazarevic da ne igra

  • NekoKo

    9. februar 2024 | 16:37

    Sa ovim momkom, sa prve slike odozgo, sigurno pobeđujemo. Posle ovog kola mi smo treći otpozadi i to je surova realnost ovog tima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA