Vreme čitanja: oko 4 min.

Jabusele prvi put pred Grobarima nakon epske tuče: Sve što treba da znate o meču Partizan - Real

Vreme čitanja: oko 4 min.

  • 11
Geršon Jabusele Foto: Irina R Hipolito / AFP / Profimedia

Prošlo je skoro godinu dana od, sada se već može reći, epske tuče u Madridu u kojoj su učestvovali košarkaši Partizana i Real Madrida. Jedan od aktera bio je Geršon Jabusele, koji je odmah nakon meča dobio kaznu od pet utakmica odsustva, što ga je sklonilo sa terena do kraja sezone. Sada se upravo on prvi put posle dugo vremena vraća u Beograd i igraće prvi meč pred Grobarima u meču 31. kola Evrolige.

Od tada su medijskim putem oba tima pokušala maksimalno da smire strasti pred očima navijača, ali gledajući pretkodni međusobni duel dveju ekipa, deluje da su ostali neki nerešeni problemi među igračima. Kao da bi bilo koja veća iskra mogla da pospeši neki značajniji konflikt. A kako i ne bi kada je Partizan na tako devastirajući način ostao bez Fajnal for turnira prethodne sezone.

Partizan se trenutno svim silama bori da zaradi plasman u plej-in fazu elitnog takmičenja, a da bi to postigli potrebno je da savladaju što više protivnika do kraja regularne faze takmičenja. Crno-belima je ostalo još četiri meča do kraja, uključujući spomenuti Real tu su: Olimpijakos, Alba i Valensija.

Istorija međusobnih susreta

Dva tima imaju izuzetnu istoriju, a ona u modernoj ULEB-ovoj Evroligi počinje davnog 29. oktobra 2008. godine, u meču koji je odigran u Beogradu pred navijačima Partizana, meču koji su crno beli dobili. Od tada je odigrano još 15 mečeva, a ukupan skor je trenutno na strani "kraljevskog tima" sa ukupno 11 pobeda u 16 mečeva.

Najupečatljiviji meč će, bez ikakve sumnje, biti druga utakmica plej-ofa Evrolige prethodne sezone, kada je iz nemoći Serhi Ljulj napravio nekoliko grubih faulova, što je bilo dovoljno da razbesni kapitena Partizana Kevina Pantera i da ceo sukob iskalira u veliku tuču.

Nakon toga su usledili mečevi u Beogradu sa krajnje specifičnom atmosferom, a onda i peti meč u Mardidu i raspoloženi Ćaćo Rodrigez. Ove sezone odigran je jedan meč u Madridu, Real je ubedljivo slavio, ali ovoga puta bi odnos snaga mogao biti nešto drugačiji.

Forma timova

Teški trenuci znaju da probude timski duh kolektiva, a deluje da je na tim tako uticala nedavna smrt oca Zeka Ledeja. Tim je prepoznao momenat i odigrao fantastičan meč protiv Baskonije u čast roditelja saigrača, ali i u borbi za toliko željeni plej-in turnir.

Partizan je popravio svoju formu, koja je u poslednjih mesec dana u najmanju ruku upitna, imali su veliki broj problema sa neraspoloženjem igrača, pogotovo lidera tima, ali deluje da je to sada gotovo. Ovaj duel protiv Reala može biti samo dodatni motiv da igrači daju sve od sebe kako bi izvukli veoma važnu pobedu.

Real je sa druge strane u veoma nepovoljnoj formi, nakon što su u poslednjem periodu izgubili neočekivano veliki broj mečeva. Međutim, treba uzeti u obzir tempiranje forme za završnicu sezone, na čemu Real sigurno radi, pa se postavlja pitanje kakvi će izaći na ovaj meč koji će predstavljati svojevrsni dokaz ko gde pripada.

Zdravstveni bilten

U ekipi srpskog predstavnika neće biti bolesnih, niti povređenih, međutim meč će propustiti Zek Ledej, koji je otišao u posetu svojoj porodici u SAD usled gubitka oca.

Što se tiče ekipe Real Madrida, nalaze se u daleko većem problemu nakon što su saznali da će tri igrača odsustvovati sa ovog meča. Kako je Čus Mateo najavio odsustvovaće tri igrača: Serhio Ljulj, Ćaćo Rodrigez i Rudi Fernandez. Spominjalo se da bi Džanan Musa mogao da propusti utakmicu, ali strateg Reala je najavio da će biti u sastavu.

Satnica, TV prenos i sudije

Utakmica je zakazana večeras za 20.30 časova u Štark areni, gde se očekuju pune tribine, nakon što je objavljeno na društvenim mrežama da je pun kapacitet rasprodat. Televizijski prenos je obezbeđen na kanalu Sport Klub 1.

Evroliga je odredila našoj publici ne toliko poznate sudije za ovaj susret, pa će tako prvi arbitar duela biti Portugalac Fernando Roha, dok će mu pomoćnici biti Poljak Jakub Zamojski i Estonac Rain Pirandi.

Ko je favorit?

S obzirom na fantastičnu sezonu Madriđana, teško je favorizovati bilo koga drugog naspram njih. Međutim, navijače će obradovati kada vide kako su postavljene kvote za ovaj susret. Prema "MozzartBet" kladionici, kvota za pobedu gostujućeg tima je 2.00, dok je kvota u slučaju pobede Partizana čak 2.35. Kvota za potecijalni produžetak je 15.00.

Izjave trenera

Trener Partizana Željko Obradović je pred ovaj susret kao fokus istakao njihove fantastične trenere i roster.

- Šta pričati o Realu, prvaci Evrope, tim koji dominira i ove godine u Evroligi, imaju fenomenalan roster, izvanredno su vođeni... Trebalo bi da odigramo perfektnu utakmicu ako mislimo da imamo pozitivan rezultat. Potreban nam je zbog situacije na tabeli i zbog tih želja kojih još imamo. Borićemo se do kraja da ih ostvarimo - rekao je Obradović.

Strateg Real Madrida Čus Mateo je istakao da je za njegov tim veoma teško što igra veliki broj gostujućih mečeva.

- To je raspored koji utiče na nas. Probaćemo da povratimo energiju. Imali smo tri utakmice u gostima, ova će biti četvrta. Uz mnogo putovanja i malo vremena za odmor, to je najvažnije. Trebaće nam sutra energije na veoma zahtevnom gostovanju, uz glasne navijače. Preostale četiri utakmice, biće borba protiv ekipa koje još uvek nisu ostvarile cilj postavljen u predsezoni i boriće se za njega do kraja. Biće veoma teška utakmica - rekao je Mateo.

(Telegraf.rs)

Video: Dante Eksum o povredi, opleo po kazni Evrolige zbog tuče u drugom meču

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA