≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Džoel BolomBOG

Vreme čitanja: oko 4 min.

Došao je tiho i neprimetno, a već preti da uđe u legendu

  • 11
KK Crvena zvezda - KK Efes Foto: Mileta Mirčetić

Sezona košarkaškog kluba Crvena zvezda nije baš onakva kakvu su očekivali navijači, ali i sama uprava. Prvo mesto u ABA ligi je tu, praktično u džepu, ali i debakl u Evroligi, gde su zbog povreda i raznih okolnosti ostali bez šansi za plasman u narednu fazu dosta pre kraja same sezone. Ipak, čitava sezona, koja još nije gotova, iznedrila je novog heroja navijača, miljenika publike - Džoela Bolomboja.

Kada je letos Zvezda počela da dovodi igrače za novu sezonu, radilo se o zvezdama evropske košarke, a ime Džoela Bolomboja je ostalo nekako u magli, potpuno neprihvaćeno i često osporavano od strane navijača, s obzirom na to da se radilo samo o epizodisti iz CSKA Moskve i Olimpijakosa, ali, kako kaže narodna poslovica - "ispod mire, sto đavola vire".

Teško da je iko verovao u ovog čoveka, što mu je na neki način i pomoglo, on je igrao bez pritiska, došao je da bude treći centar pored Majka Tobija, čoveka koji se dokazao u reprezentaciji Slovenije, ali i Luke Mitrovića, kao i Marka Simnovića. Svi su figurali da budu ispred Bolomboja, što je ovom igraču na neki način i prijalo.

Koliko su se ogrešili o njega, govori i izjava predsednika kluba Nebojše Čovića, koji je gostovao u podkastu kod Luke i Kuzme, gde je otvoreno rekao da je Duško Ivanović tražio njega, a onda rekao da su jednostavno pogrešili.

- Ivanović ga nije skinuo protiv Asvela, a onda je rekao da smo pogrešili - rekao je Nebojša Čović u ovom podkastu o Džoelu Bolomboju.

To je na neki način i najbolji pokazatelj koliko su ljudi verovali u ovog košarkaša, kako oni u upravi, tako i oni pored terena.

KK Crvena zvezda - KK Virtus Bolonja Foto: Mileta Mirčetić

Kako je Džoel Bolomboj postao zver?

Ovaj košarkaš rođen u Ukrajini, a koji ima ruski pasoš je svoj debi u Evroligi sa Crvneom zvezdom dobio u drugoj utakmici protiv Žalgirisa i tada je već nagovestio šta bi moglo od njega da se očekuje. Defanzivna stena pod košem, isto tako i ofanzivno potentan, sve je ukazivalo da se pravi dragulj nalazi pod košem.

Već treći meč protiv Monaka je samo potvrdio, jer je po prvi put bio dvocifren, a indeks mu je bio ogromnih 17. Tada je krenula jednostavno dominacija ovog košarkaša u reketu Zvezde, Majk Tobi je smetnut iz bilo kakvih planova, Luka Mitrović se uglavio na poziciji četiri, zahvaljujući i nešto lošijim partijama Marka Simnovića i napravljen je tandem pod košem. Bolomboj - Mitrović, koji je nastavio sa odličnim partijama.

Bolomboj je praktično od samog starta sezone bio verovatno i jedini konstantan igrač u redovima Zvezde, što je istakao i sam Janis Sferopulos posle meča sa Virtusom, gde je i sam rekao da Džoel od starta sezone daje izuzetno veliki doprinos.

Protiv Virtusa, Bolomboj je igrao praktično odbojku, lupao je blokade, skupio je čak tri, imao je i 15 poena, ali i pet skokova, jednostavno, sve mu je išlo, što nije prvi put ove sezone.

To sve pokazuju i njegove partije, koje pokazuju da je od čak 30 odigranih mečeva u Evroligi na samo šest imao jednocifren indeks korisnosti! Da stvar bude još impresivnija, on je na samo jednoj bio u minusu i to protiv Valensije, gde je opet uspeo da skupi čak šest skokova.

Polako, ali neprimetno... Bolomboj je počeo da ulazi u srca i dušu navijača, ali, visoko se kotira i među centrima u Evroligi sa 10.3 poena u proseku, 5.9 skokova i prosečnim indeksom od 14.7.

KK Fenerbahče - KK Crvena zvezda Foto: Emrah Yorulmaz / AFP / Profimedia

Ugovor, skandiranje Arene i miljenik navijača

Džoel Bolomboj je potpisao ugovor sa Zvezdom na godinu dana, zbog čega je već na polovini sezone došla i bojazan da bi on mogao svoje dobre partije da naplati negde drugde. Reagovao je brzo sportski sektor Zvezde, upregli su sve svoje napore kako bi ga osigurali.

Mic po mic, dan po dan, uspela je Zvezda da dogovori i novu saradnju sa Bolombojem i to na čak dve nove sezone, čime je na neki način zapečatila i svoj reket na duži vremenski period, što i nije bila toliko česta praksa. Istorija u srpskoj košarci i ne pamti mnogo stranaca koji su ostali verni Zvezdi ili Partizanu nakon dobrih sezona, zbog čega je Bolomboj postao i miljenik.

Naravno, on je osetio i šta znači ljubav navijača, pošto je verovatno i po prvi put u karijeri dobio skandiranje navijača.

- To se ne dešava često, prvi put mi se to dogodilo. Čuti celu Arenu da skandira moje ime bilo je lepo iskustvo. Očigledno postoji razlog zašto ostajem. Atmosfera je ovde prelepa. Beograd je definitivno drugačiji od Moskve i Atine, moj sin voli svoju školu - rekao je Bolomboj tada posle skandiranja.

Nije samo prijatno Džoelu, već i porodici, koja je neizostavni deo svakog meča. Na istom mestu od početka sezone sede njegova supruga i njegova žena, bodre ga i navijaju, dok njegov sin pokazuje i svu energičnost i eksplozivnost poput oca na tribinama. Mali jednostavno ne miruje, što govori o tome koliko mu je lepo u Srbiji.

Ugovor je tu, Bolomboj igra u formi života, a, pitanje je - šta je zapravo granica ovom košarkašu?

(Telegraf.rs)

Video: Brutalno zakucavanje Bolomboja protiv Zadra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qxy

    23. mart 2024 | 12:54

    U cska i olimpijakosu je imao milionske ugovore kao i svi njihovi igraci ali je bio drugi centar. Odlican igrac, moze da bude i bolji

  • Tejgooo

    23. mart 2024 | 13:27

    Ne uzimaj uzalud ime Gospoda Boga svoga .

  • BOBA

    23. mart 2024 | 14:00

    Duško Ivanović je dobar trener ali za dovođenje igrača ga treba zaobići,nije hteo Monekea i Hauarda,pre toga Dejvisa a doveo drva Tobija,Simonovića koji su spori a već imali Kuzmića koji je korisniji od njih,Nejpir je promašaj,Davidovac tek sada počeo da igra,tiltovao naš dosta mečeva,Bolomboj je otkrovenje,skočan,igra prema onome šta može,ne forsira,blokira i štiti koš na vrhunski način iako nema visinu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA