Vreme čitanja: oko 2 min.

Zvezda slavi 50 godina od prvog i jedinog evropskog trofeja: "Dan kojim se ponosi svaki zvezdaš"

S. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na današnji dan pre tačno 50 godina su crveno-beli uspeli da se upišu u istoriju

  • 11
KK Crvena zvezda, Kapičić, 50 godina Foto: MN Press / M. Metlaš

Na današnji dan pre tačno 50 godina, ekipa Crvene zvezde osvojila je svoj prvi i jedini evropski trofej u Kupu kupova pobedom nad Spartakom Zbrojkovom iz Brna (86:75), a to je ujedno bio i prvi pehar nekog srpskog košarkaškog tima u kontinentalnim takmičenjima.

Sve se odigralo 2. aprila 1974. godine u Udinama, a Zvezda je pre tog rezultata u Kupu kupova imala zapažene rezultate, pa je dve godine ranije igrala finale, kada je izgubila od Olimpija iz Milana (70:74), dok je u 1973. godini igrala polufinale Kupa evropskih šampiona.

Na svom putu ka finalu i trofeju, crveno-beli su redom pobeđivali ekipe “17 Nandori”, francuski “Banjole”, kasnije u četvrtifnalnoj grupi i ekipe sofijskoj CSKA, italijanski Sakle iz Torina, a u polufinalu je bio španski Estudijantes.

U prvoj utakmici u Madridu Zvezda je slavila sa 79:74. Na poluvremenu je bilo čak 16 razlike za crveno-bele (42:26). Kapičić je ubacio 27, a Slavnić 20 poena. U revanšu je Zvezda bila još ubedljivija i sa stotkom izbacila madridske “studente“ (104:85) za plasman u svoje drugo evropsko finale. Ivan Sarjanović je odigrao meč karijere – zabeležio je 29 poena, dok se Dragan Kapičić zaustavio na brojci od 27 postignutih poena. U drugom polufinalu Zbrojovka je izbacila Saklu iz Torina.

KK Crvena zvezda Foto: MN Press

U finalnom susretu u italijanskim Udinama crveno-beli su vodili i dominirali tokom čitave utakmice. Tada se nije igralo po četvrtinama, a i timovi su tokom mečeva koristili znatno manji broj igrača. Zvezda je na poluvremenu vodila sa devet poena razlike (45:36). Ponovo se istakao Ivan Sarjanović, ali ovoga puta u odbrani, jer je u prvom delu zaustavio Pospišila, koji je bio jedan od najboljih igrača čehoslovačkog tima.

Crveno-beli su pred kraj meča vodili i sa 21 poenom razlike, ali je rival u finišu smanjio na podnošljivih minus 11. U napadu se istakao Zvezdin fantastični trio asova i reprezentativaca. Kapičić je postigao 23 poena, Moka Slavnić je ubacio 20, a legendarni Duci Simonović je zabeležio 19 poena. U redovima Zbrojovke istakao se Jan Bobrovski sa 20 postignutih poena.

Povodom proslave 50. godišnjice od osvajanja prvog i za sada jedinog evropskog trofeja u istoriji KK Crvena zvezda, klub je pripremio spektakularan događaj na utakmici protiv Olimpijakosa - od posebno dizajniranih dresova, preko brošura i plaketa, pa sve do programa na poluvremenu koji će biti ispunjen emotivnim trenucima i gostovanjem aktera finala iz daleke 1974. godine.

Zvezda je pozvala navijače da dođu na okršaj sa Olimpijakosom i da zajedno obeleže veliki jubilej.

(Telegraf.rs)

Video: PODCAST Svaka čast svima #5: Igrači Liverpula trče po Zlatiboru, da li je Luka Dončić razmažen?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA