Vreme čitanja: oko 3 min.

Ističu licence Evroligašima, a ova 3 scenarija vode Zvezdu i Partizan u elitu!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tektonske promene u evropskoj košarci?!

  • 16
Miloš Teodosić, Kevin Panter, Evroliga Foto: Marko Jovanović, Nikola Tomić, MN Press/Bianca Costantini

Desiće se nešto u Evroligi i to nešto će biti veliko. Budućnost Crvene zvezde i Partizana u elitnom takmičenju je još uvek neizvesna, a velika borba predstavnika naših klubova se vodi kako bi zaradili mesto među najboljima, mesto koje srpskoj košarci nesumnjivo pripada.

U skorije vreme bi trebalo da se povede razgovor o takozvanim "A licencama" Evroligaša, koji imaju ugovor na deset godina, kao i oni koji su tu na kraći period. To će povući evaluaciju svega urađenog u Evroligi prethodnih godina, šta timovi donose takmičenju i celoj Evroliginoj zajednici.

Nesumnjivo, svi učesnici elitnog takmičenja napravili su velika ulaganja od momenta pristupa, neki su čak ušli u proces izgradnje hale, a neki taj proces završili. Međutim, same finansije nisu najvažnije, pa će bord Evrolige imati težak zadatak da odluči, da li je vreme za proširenje takmičenja ili eventualnu promena vlasnika licenci, odnosno dugoročnih ugovora.

Scenario prvi - "CSKA"

U slučaju da ne dođe do proširenja, Evroliga bi ostala na trenutnom broju od 18 timova, a kako vreme prolazi sve se više priča o povratku članice borda Evrolige, ekipe CSKA, koja je takmičenje napustila usled vojnog napada na Ukrajinu. Evroliga je tada odlučila da sankcioniše ruske timove, ali se od tada konstantno ponavljalo da se čeka pravi momenat za povratak Rusa.

Međutim, rat je još uvek u toku, deluje da se situacija ne smiruje, a teško da će to navesti Evroligu da vrati ruske timove u takmičenje, pa se tako na sastanku o produženju licenci može desiti da CSKA istu "izgubi". Sve će zaviti od glasanja članica odbora, a kada dođe do toga, zaista svašta može da se desi.

To bi potencijalno otvorilo mesto jednom našem timu, a ukoliko naši predstavnici ubede Evroligu da su baš oni zaslužili dugoročne ugovore postavlja se pitanje hoće li ABA liga ostati vlasnik jedne licence. Treba ostati svestan činjenice da ABA nema nikakvo sigurno mesto, već strateški Evroliga gleda na balkansko tržište koje bi moralo da ima najmanje jednog predstavnika, a najviše dva.

Scenario drugi - "Alba i Asvel"

Tržište Nemačke i Francuske je preko potrebno Evroligi, a do sada su do njega dolazili preko Albe i Asvela, a u poslednje vreme se sve češće spominje kako bi prodor u to tržište mogli da dobiju kroz druge timove.

U slučaju Francuske se ističe ekipa Pariza, tim iz glavnog grada, daleko atraktivnije mesto koje posećuje čak i NBA liga kroz globalne mečeve svojih timova. Pariz je izneo i predstavio svoj slučaj Evroligi i svetu, a sada bi svoje mesto mogli da dobiju kroz osvajanje Evrokupa što bi prilično uzdrmalo mesto Asvela ili Albe.

Alba je potpisala dvogodišnji ugovor sa Evroligom 2021. godine i od tada se taj projekat podržava i produžuje, ali ono što se ne može poreći je činjenica da projekat nema preterano uspeha. Nema trećeg tima iz Nemačke koji bi pridobio pažnju i pritom dao bolje tržište od Berlina, a s obzirom da je Bajern trenutni učesnik više je realno da će Nemci samo izgubiti jedno mesto. Taj slučaj bi mogao drastično pomoći Večitima za neku dugoročnu priču.

Scenario treći - "Dubai"

Najbolji scenario bi bio da se desi proširenje na 24 tima, što je možda i optimalni broj za ujednačeno takmičenje, ali do tada će se verovatno desiti prvo proširenje na 20 ekipa. Da bi došlo do proširenja potrebne su značajnije finansije i ulaganja, a zna se kako se do novca i uticaja može doći - KK Dubai.

Iako može delovati kao brzo rešenje, odnosno "lak" novac, Dubai nudi budžet da do proširenja dođe, kao i uticaje koji mogu pomoći u razvoju lige. Takođe, učešće Dubaija otvorilo bi neko novo poglavlje takmičenja.

Pored navedenih scenarija spominju se još neki, poput ugovora Virtusu, ulaska Londona i još jednog izraelskog predstavnika, a kakav će ishod cele situacije biti ostaje da vidimo.

(Telegraf.rs)

Video: Teo uleteo u Ledeja da odbrani Nedovića: Umalo tuča igrača Zvezde i Partizana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezda🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏆🏆..

    2. april 2024 | 17:50

    Ruku na srce partizan zasluzuje da dobije A licencu. Pokazali su prosle i ove sezone da su bolji od vecine timova. Takodje pune arenu, cak im je postala i mala, a i navijaci su im stvarno verni i grlati svih 40min. A sa druge strane zvezda em nema rezultate u evropi, em ni navijace, i to malo sto dodje ode posle 35 minuta. Poluprazna arena i svi nas deru. Jos ako odu alba i asvel svima je jasno na kom mestu ima da zavrsimo. Jos mi zalije sto imamo mnogo mnogo veci budzet.

  • Necastivi

    2. april 2024 | 19:59

    I zvezda i partizan , nije zanimljivo drugačije , čemu razdor , navijam i volim partizan, ali cast je i prestiž imati dva kluba iz make Srbije u El

  • Bojan SD

    2. april 2024 | 18:01

    Zasto kad god pisete o tome obavezno pisete prvo zvezdu, pa njih tesko da moze bilo sta voditi da se EL igra kako bi trebalo, zadnja 4 kluba sa tabele treba da ispadaju a na njihova mesta da dodju 4 druga kluba a ne ovi isti stalno da drze fenjer na zacelju i zauzimaju mesta klubovima koji su 10 klasa iznad njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA