≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

I posle Terzić nije u pravu kada je u pitanju Evroliga...

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Takmičenje koje postaje amatersko kada je u pitanju organizacija

  • 41
Zvezdan Terzić Foto: Marko Jovanović

Lepo je Zvezdan Terzić letos rekao: "Evroliga je drugorazredno takmičenje!" Te reči su navukle gnev mnogih košarkaša i košarkaških stručnjaka, kao i ljubitelja ove igre, ali se godinu dana kasnje ispostavilo da je generalni direktor FK Crvena zvezda u neku ruku i bio u pravu!

Samo što se Evroliga ne ponaša kao drugorazredno takmičenje, već kao amaterska organizacija koja više liči na pijacu i kojoj je u suštini samo novac bitan.

Dokaz za to je i najnovija informacija portala "Mocartsport", koji se poziva na svoje izvore i navodi da će Crvena zvezda i Partizan sada morati da plate 750.000 evra ukoliko žele licencu za takmičenje u EL sledeće sezone.

Prema ovome, rezultati na terenu uopšte nisu bitni. Bez obzira na to što je baš rezultat i fer nadmetanje suština sporta. Ali,rezultat je nebitan, nažalost. Bito je šta kažu timovi sa A licencom.

KK Partizan, KK Crvena zvezda, večiti derbi Foto: Mileta Mirčetić

Uz večite, Virtus, Alba i Valensija takmičiće se za četiri specjalne pozivnice, s tim da ni Pariz kao osvajač Evrokupa nije siguran. Navodno ne mogu da garantuju minimalan budžet, što znači da je i sam Evrokup i rezultat u njemu besmislen. Barem kada je u pitanju prohodnost ka EL.

Zvezda i Partizan su zaslužili učešće u Evroligi, u to nema sumnje, i daće Bog da Srbija i dalje ima dva učesnika. S tim da su crveno-beli za nijansu više, jer su ipak na terenu bili dominantniji i uzeli titulu.

Ta titula je do pre nekoliko meseci značila da je mesto u EL zagarantovano, što je i sam direktor Paulijus Motijejunas tada izjavio, da bi u četvrtak izašao u javnost i poručio da to nije istina i da prvak ABA lige nije siguran učesnik EL. Da se ne lažemo, zvanično nije već nekoliko godina, ali opštepoznat je dogovor da regionalni šampion za tu titulu ima zagarantovan jedan "vajld kard."

KK Partizan, KK Crvena zvezda, večiti derbi Foto: Mileta Mirčetić

Licitacija kreće, lobiranje kreće... Ustvari, kreće sve ono što nema nikakve veze sa sportom, a sama činjenica da će se tek sredinom leta znati ko će igrati uopšte EL jasno govori o ozbiljnosti ovog takmičenja. A novac da ne pominjemo, mizeran je u svakom smislu.

Uostalom, Terzić je to lepo objasnio:

- Evroliga u košarci je drugorazredno takmičenje. Ono što je LŠ u fudbalu, gde igraju najbolji, to je NBA u košarci. Ne mogu da se porede fudbal i košarka. U Evropi se košarka igra u tri-četiri zemlje, fudbal se igra širom sveta, u svakoj zemlji. Španija, Turska, Grčka i Srbija, gde se još igra košarka? U košarci ste sa 35 miliona evra šampion Evrope, u fudbalu ne možete da priđete Ligi konferencija.

(Telegraf.rs)

Video: Nikola Jović otkrio: "Ja navijam za Zvezdu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    24. maj 2024 | 09:58

    Ako nam me merilo sta kaze Terzic onda smo.mi kao drustvo otišli u da ne kažem šta. Do juče je Covic dizao.u nebesa tu istu Evroligu a sada kad se pravila menjaju pljuj.E zato je I ne žele u Evroligi.Ali to očigledno ne vide iz Zvezde.

  • Sick

    24. maj 2024 | 10:03

    Gde su vam ovakvi tekstovi bili kada je Zvezda ČETIRI puta ulazila kroz mala vrata u Evroligu, tada je sve bilo potaman?

  • 511

    24. maj 2024 | 09:49

    За вашу информацију, Партизан је већ обезбедио учешће у еуролиги на 3 год.док фмп2 може то само да сања

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA