≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sve o timu Real Madrida pred start sezone u Evroligi: Kralj je na tronu, može li neko da ga skine?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Madriđani kao i svake godine imaju ulogu jednog od glavnih favorita

  • 1
KK Real Madrid Foto: Juan Carlos GarcĂ­A Mate / Zuma Press / Profimedia

Tačno sedam dana ostalo je do početka nove sezone u Evroligi, takmičenju koje evropska košarkaška javnost sa pažnjom prati od 1957. godine, pod tim nazivom od 2000. Srbija će imati svoja dva predstavnika u vidu Partizana i Crvene zvezdem, dve ekipe koje će i ovog puta biti među pretendentima za plasman među najboljih osam. Sa druge strane tu je čitav red favorita za krunu koja trenutno stoji na glavi onih pravih madridskih "Kraljevića".

Real je u prošloj takmičarskoj godini bio tim koji je tempirao formu na način koji je već nekoliko puta viđen. Nije uvek takav pristup donosio titulu najtrofejnijem timu Evrope, međutim protekle sezone se to i te kako isplatilo.

Sa učinkom 23-11 i ne tako dobrom završnicom ligaškog dela Evrolige Madriđani su bili na poziciji tri koja ih je odvela na megdan Partizanu. Svi dobro znamo šta se potom dogodilo. Zaostajali su 2-0 u seriji, napravili incident u finišu drugog meča, potom došli i do potpunog preokreta. Na Fajnal foru Barselona je lako "okrenuta", potom sa "pola koša" razlike pobeđen i Olimpijakos i jedanaesta titula je obezbeđena.

Prošle sezone nije osvojena titula u ACB ligi, međutim to nije uticalo na način razmišljanja popularnih Galaktikosa. U novoj sezoni to će im biti samo motiv više da napadnu sve moguće pehare, a jedan su već i osvojili.

Ni očekivanja španske javnosti, ali i poznavalaca košarke na Starom kontinentu nisu ništa manja. Vrlo je jednostvano - Real je uvek u redu favorita za sva dostignuća, pa tako i za trofej Evrolige.

Serhio Ljulj Foto: Oscar J Barroso / Shutterstock Editorial / Profimedia

Transferi

Došli: Fakundo Kampaco

Otišli: Najdžel Vilijams-Gos, Adam Hanga, Entoni Rendolf, Pitr Korneli

Roster: Fakundo Kampaco, Serhio Rodrigez, Karlos Alosen, Džanan Musa, Serhio Ljulj, Fabijen Kozer, Mario Hezonja, Rudi Fernandez, Alberto Abalde, Gabrijel Dek, Geršon Jabusele, Eli Endiaje, Valter Tavares, Vensan Poarij

Trener: Ćus Mateo

Pripreme i početak sezone

Bilo je promenljivih rezultata tokom provera koje su uglavnom igrane početkom septembra. Bilbao i Unikaha su uspevali da skinu skalp Realu, ali treba imati u vidu i određen broj mladih igrača koji je tu dobijao šansu. Generalno, postava Reala se ipak zasniva na prekaljenim imenima koja su već dugo na scenim, čiji nedostatak je bio nenadoknadiv u pomenutim duelima.

Koliko ti okršaji i njihovi rezultati ne daju pravu sliku videli smo već sredinom septembra u Superkupu Španije. Barselona je poražena sa 90:80, zatim i Unikaha 88:81 i kraljevski klub je već došao do prvog naslova u aktuelnoj kampanji.

U prvom kolu ACB lige savladana je i Saragosa sa 101:70 pa je fenomenalna uvertira samo produžena. Pre početka borbi u Evroligi ekipa će gostovati Manresi, ali i dočekati Barselonu, što možda može biti problem u prvoj rundi elitnog takmičenja, kada će gostovati Baskoniji u Vitoriji.

Valter Tavares, Matijas Lesor, KK Partizan, KK Real Madrid Foto: MN Press/Marko Metlaš

Prednosti i mane:

Ne morate mnogo da pogađate koja je glavna prednost Reala, posebno u onim važnim momentima kao što je nokaut faza ili Fajnal for. Iskustvo kojim ekipa pleni dugi niz godina mnogi laici bi videli i kao nedostatak u nekom drugom odnosu snaga. U ovom slučaju sve ono pozitivno što nam nude Rodrigez, Ljulj, Rudi i ostali dolazi do izražaja, što nam je prikazano u punom sjaju pre samo nekoliko meseci. To nema nijedan drugi tim u čitavoj Evroligi i Madriđane znate da ne smete otpisati niti u jednom momentu, bilo to u pojedinom meču ili u nekoj od plej-of serija.

Osim iskustva ono što dolazi sa filozofijom ljudi koji upravljaju sportskim sektorom španskog giganta je i dugogodišnja saradnja sa istim odnosno sličnim fondom igrača. Kao što ste mogli da primetite, Real je doveo samo jednog igrača ovog leta, ubedljivo najmanje u celom takmičenju. Čak i on (Fakundo Kampaco) je dobro upoznat sa radom unutar kluba jer je dres istog već nosio nekoliko godina, tako da je samo dopunio dobro uklopljenu mašineriju. Ni odlasci nisu mogli mnogo da poremete tu koncepciju, iako su čak četiri košarkaša napustila glavni grad zemlje sa Pirinejskog poluostrva. Sve su to bili ili košarkaši uloge ili momci bez iste. Ostatak rostera je na okupu dve, tri, pa i više godina, što takođe nema niti jedan njihov takmac.

Glad za peharima je još jedna činjenica koju uvek treba istaći. Posebno kod najstarijih igrača sa tim čuvenim španskim mentalitetom. Jednostavno nikada nije dosta. Treba dodati i da je za neke od njih ovo možda i poslednja prilika da nešto ostvare jer se nalaze u poznim godinama karijera. To stvara posebnu vrstu hemije i vrlo često se prelazi granica i u bukvalnom smislu shvata moto "pobediti po svaku cenu."

Glavne mane tima mogu se ogledati čak i u vrlinama. Tim jeste iskusan, ali i poprilično star. Znamo da aktuelni šampion Evrope u svakoj kampanji iznedri neke nove klince i lansira ih na veliku scenu, ali deluje da trenutno fali te neke sveže krvi. Koliko iskustvo i starost mogu da pređe i u umor videli smo u finišu ligaškog dela Evrolige pre nekoliko meseci, ali i u samom finišu ACB lige.

Predikcija: F4 / finale

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgleda hala u Madridu gde Partizan bije bitku za F4

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA