Vreme čitanja: oko 4 min.

Sve o ekipi Bajerna pred start Evrolige: Bavarci pretenduju da budu najveće iznenađenje sezone

Vreme čitanja: oko 4 min.

Novi trener, novi tim, nova očekivanja

  • 0
Pablo Laso KK Bajern KK Virtus Foto: kolbert-press/Ulrich Gamel / imago sportfotodienst / Profimedia

Evroliga će ove sezone novim timovima biti novo iskustvo, prepuno novih iskušenja. Liga u kojoj svaka utakmica ima značaj vrednuje se drugačije, a vrednost i važnost ovogodišnje Evrolige, ogleda se spremnosti timova da ulažu.

Jedan od tih timova je upravo Bajern, koji osim tima, sprema novu halu u kojoj bi trebao da igra. Na tu halu će morati da sačekaju bar još jednu sezonu, ali da žele da se etabliraju u ligi kao jedan od vodećih timova i da sa dobrim rezultatima uđu u novi dom, pokazuju potezi ovog leta.

Pre svega dolazak novog trenera, jednog od najboljih aktivnih u Evroligi daje utisak da će u novoj sezoni Bajern želeti da napada najveće rezultate. Pablo Laso je upravo taj trener, čovek koji je od Real Madrida napravio ovo što je danas, a nemački tim će velikim budžetom mogao da opravda očekivanja trofejnog trenera.

Tim: KK Bajern

Prethodne sezone Bajern je sa Trinkijerijem želeo da napadne visoke ciljeve, ali ih je surova realnost Evrolige podsetila kako bez velikih ulaganja nema velikih rezultata. Oni su na kraju regularnog dela sezone završili kao 15. tim, odmah iza Virtusa i ispred Albe, a sezonu su završili neuspešno i u domaćem prvenstvu gde je prvi put u istoriji kluba Ulm poneo naslov najbolje ekipe.

Ovo razočarenje, ipak, nije poremetilo čelne pozicije u klubu, vlasnici su nastavili da veruju sinu Marku Pešiću, a on je povukao neke radikalne poteze. Pre svega veći budžet im je dao mogućnost da na tržištu budu konkurentni, pa su tako uspeli da dovedu jedno od najvećih iznenađenja prelaznog roka Serža Ibaku.

Bavarci će ove sezone imati nešto što nijedan drugi tim neće - tri igrača šampiona sveta. Samopouzdanje tih momaka je posle šampionata drastično poraslo, pa se očekuje da odigraju dobre sezone.

Transferi

Dolasci: Pablo Laso, Silvian Fransisko, Karsen Edvards, Leandro Bolmaro, Devin Buker, Serž Ibaka.

Odlasci: Andrea Trinkijeri, Kasijus Vinston, Žan Mark Šiško, Augustin Rubit, Zilan Četam, DJ Sili, Kori Volden, Otelo Hanter. Ognjen Jaramaz, Pol Cipser.

Sastav: Nik Vajler Beb, Silvian Fransisko, Karsen Edvards, Nelson Vajdeman, Leandro Bolmaro, Andreas Obst, Nils Gifi, Ajzak Bonga, Vladimir Lučić, Niklas Vimberg, Serž Ibaka, Elajas Heris, Danko Branković, Devin Buker, Fredi Gilespi.

Pripremni period

Tokom pripremnog perioda Bajern je odigrao veliki broj mečeva što je bilo neophodno kako bi se uklopio veliki broj novih igrača i cela slika novog tima.

Bavarci su odradili i pripremne mečeve sa Zvezdom i Partizanom i u oba slučaja su slavili. Od evroligaških priprema negativan skor su napravili sa Panatom i Real Madridom, a pored večitih su savladali i Virtus Bolonju.

Uspeli su da pokažu izvanrednu slogu u timu, izrazito agresivnu odbranu, nisu dopuštali nijednom protivniku da se rastrči, a pored toga su pokazali da mogu igrati u izuzetno visokom ritmu košarke sa dosta tranzicije.

Serž Ibaka je poslednji došao u tim, pa nismo videli ništa od njega. On je prethodni nastup u Evroligi zabeležio tokom prekida NBA sezone, kada je u dresu Real Madrida prosečno davao pet i po poena i pet skokova za 15 minuta u proseku. Međutim, nikada nije bio među glavnima, pa ne znamo šta možemo od njega očekivati.

Prednosti/mane

Igrački se vrhunski pokazao Karsen Edvards kao predvodnik i fantastičan igrač u kontranapadima, kao i postavku pozicionih napada. Ne samo on, Bajern ima veliki broj igrača koji su napadački svestrani i mogu pokrivati više od jedne pozicije.

Andreas Obst koji je prošle sezone igrao izvanrednu košarku je sada podigao igru na viši nivo, pa će svojim plejmejkerskim sposobnostima moći da pripomogne. Naravno ne treba isticati njegove izrazite šuterske kvalitete.

Ajzak Bonga, često osporavan od strane publike, predstavlja savršenog univerzalca. Sposoban je da igra pozicije od jedan do četiri, isto tako i da čuva. Pokazao se kao dobra defanzivna opcija, pošto je ne samo aktivan na skoku nego i dobro čuva reket, podjednako kao spolja.

Timski su spremni da igraju različite stilove košarke, pa ne treba čuditi ako u jednom momentu stanu na loptu, tražeći veliki broj preuzimanja čime bi napali mismečeve, a da u drugom trenutku igraju brzu tranziciju.

Iako se očekuje da kohezija unutar tima bude odlična, ipak nedostatak jednog izraženog lidera može predstavljati prepreku u odlučujućim momentima. Tu upravo Karsen Edvards treba da iskorači i pokaže zašto je plaćen i zašto Laso ima poverenja u njega.

Neka druga izražena mana ne postoji, ali kako unutar Evrolige rezultate prave sitnice i detalji, upravo bi oni mogli da budu prevaga. Tu se postavlja pitanje mogu li Lučić, Edvards i Ibaka da budu upravo ta prevaga.

Svakako, u Bajernu imamo jedan izrazito uravnotežen tim, koji će biti tvrd orah za svakoga.

Pablo Laso KK Bajern Foto: kolbert-press/Ulrich Gamel / imago sportfotodienst / Profimedia

Predikcije: Borba za plej-in

(Telegraf.rs)

Video: Obradović: Za Beograd je mnogo važno da su i Partizan i Zvezda u Evroligi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA