Vreme čitanja: oko 5 min.

Sve o ekipi Barselone pred start Evrolige: Novu stranicu okreće novi trener, sa potpuno drugim idejama

Vreme čitanja: oko 5 min.

Može li Vili Ernangomez biti taj tas na vagi?

  • 0
Rođer Grimau Vili Ernangomez KK Barselona Foto: Urbanandsport/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Najbolje košarkaško evropsko takmičenje, Evroliga pretenduje da bude izrazito zanimljiva i u predstojećoj sezoni. Prošle godine se krilatica "Svaka utakmica je važna" ispostavila kao potpuno istinita, pošto je za prolazak u doigravanje bila važna svaka pobeda.

U takvoj Evroligi snašla se Barselona, koja je imala jedan od najboljih timova, po svakoj poziciji, a ove sezone bi priča trebala biti slična. Ipak, tim je snašao veliki broj promena, najveći od njih je promena trenera, pa litvanski stručnjak Jasikevičijus neće biti na klupi u novoj sezoni. Njega će menjati mladi i ne preterano iskusni strateg Rođer Grimau.

Promene u sastavu nisu bile estetske, pa su i tu izgubili jednog veoma važnog igrača, koga su delimično uspeli da zamene. Svakako, najveći problem Barse nije ni sastav ni trener, već promena momentuma, gde bi trebali da dobiju pobednički mentalitet ne samo u domaćim takmičenjima, već i na evropskoj sceni.

Tim: KK Barselona

Prošla sezona se može okarakterisati kao neuspešna, čak i pored osvajanja domaće lige. Glavni cilj, osvajanje Evrolige im nije pošlo za rukom, pošto su eliminisani već u polufinalu od strane povredama i sankcijama igrača oslabljenog Real Madrida. Čelnici kluba su godinama ulagali veliki novac, koji se od 2010. nije vratio najvećim rezultatom, pa Barsa trenutno ima tek dva trofeja evropskog šampiona.

Projekat Jasikevičijus se nije ispostavio kao dobar ili pozitivan, što usled neosvojenih trofeja, što zbog urušene timske hemije i odnosa igrača prema trenerima i klubu. Upravo tu kulturu odnosa prema klubu ima zadatak da vrati mladi Rođer Grimau. Možda je on pravi za taj posao kada uzmemo u obzir šta je sve sa ekipom prošao. 45-godišnji Španac je u klubu proveo osam godina kao igrač i sa klubom je uspeo da osvoji dugo željeno evropsko odličje. Ipak, reč je o izuzetno neiskusnom treneru koji je svoj prvi i do sada jedini angažman počeo odmaj po kraju igračke karijere 2016. godine, kada je seo na klupu amaterskog tima iz Barselone, učesnika četvrte lige Španije.

Tim je prethodne godine u Evroligi završio kao drugi u Evroligi, pa se ove godine ne očekuje puno manje. Naravno, očekivanja ne mogu biti ista, ali ulaganja pokazuju da ne planiraju da štede mladog stručnjaka. Dovođenje Vili Ernangomeza govori dovoljno o planovima tima. Osim jednog od šampionske braće, doveden je i Džabari Parker koji predstavlja jedno od najvećih pojačanja ove sezone u Evroligi. Nekadašnji drugi pik drafta sa sobom nosi nerealno iskustvo igranja sa i protiv velikih igrača.

Transferi

Dolasci: Rođer Grimau, Dario Brizuela, Džabari Parker, Džoel Para, Serhi Martinez, Vili Ernangomez.

Odlasci: Šarunas Jasikevičijus, Kori Higins, Kajl Kjurik, Majk Tobi, Sertač Šanli, Nikola Mirotić.

Sastav: (bekovi) Rokas Jokubaitis, Nikolas Laprovitola, Tomaš Satoranski, Dario Brizuela, Majkl Saisedo, (krila) Aleks Abrines, Nikola Kalinić, Džoel Para, Džabari Parker, Oskar da Silva, (centri) Vili Ernangomez, Jan Veseli, Džejms Nađi.

Pripremni period

Pripreme za Barsu nisu trajale kao za neke druge timove usled nešto ranijeg starta sezone, prvo kroz ACB Superkup, potom i sam početak ACB lige, gde su do trenutka pisanja ove vesti odigrali već dva meča. Tokom pripremnih mečeva odigrali su samo protiv tri rivala i nijednim Evroligašem.

Dobili su sve tri utakmice, prvo su savladali Ljeidu u gostima, potom Đironu i Manresu kod kuće. Najviše problema im je, očekivano napravila Manresa koju su savladali sa tek dva poena razlike.

Ipak ono što smo tokom tih mečeva mogli videti je promena uloga u timu, pa ćemo tako ove godine gledati daleko drugačiju Barselonu. Pre svega očekuje se da talentovaniji igrači preuzmu glavnu reč od onih fizički dominantnijih, pa ćemo tako manje videti loptu u rukama Tomaša Satoranskog, a daleko više kod Laprovitole.  Same uloge u timu su jasno i striktno raspoređene i nema previše "vrdanja" iz istih.

Prednosti/mane

Ove godine će Barsa imati jedanu od najboljih centarskih linija Evrolige. Jan Veseli se odavno etablirao kao izvanredna opcija na petici, a sada će biti izmena Vili Ernangomezu. Vili se na prethodnom Evropskom prvenstvu pokazao kao najbolji igrač prvenstva, dok u NBA nije uspeo da nađe svoje mesto, očigledno je da mu daleko više odgovara evropski stil košarke.

Veza Laprovitola-Ernangomez bi trebala da pravi velike probleme svima, kako iz klasičnih pikova, tako i iz kombinacija španskog pika gde su se ovi timovi odavno pokazali kao najdominantniji. Nije prisutan samo talenat, već i "sajz" kao i prethodnih sezona, pa će neretko Satoranski spuštati niže protivnike u reketu gde će leđima imati veliku prednost.

Njihova igra bi po podeljenim ulogama trebala da bude nešto najsličnije NBA košarci, pa ćemo imati igrače koji će uglavnom ćoškariti i iz individualnih kreacija bekova dobijati lopte u korneru ili ići u reket na utrčavanje iza leđa protivniku. Kratka otvaranja bi takođe trebala da budu njihova velika prednost, pošto sada imaju izuzetnog kreatora sa centarske pozicije.

Na sve to izuzetno su opasni šuterski, ne zato što imaju najtalentovanije šutere u ligi, naprotiv, već zato što nema igrača koji neće iskoristiti otvorenu poziciju, a sa njihovim napadom biće ih puno.

Neku izrazitu manu je jako teško pronaći, pre svega u odbrani, gde imaju jako ujednačen profil tima. Tu su vrhunski defanzivni specijalci, a tu su i oni drugi koji rade sasvim koretan posao. Slabost ove ekipe treba tražiti pre svega u pripremi i određenim iznenađenjima, na koja Grimau nije navikao. Dolazak na ovaj nivo košarke traži potpuno drugačiji pristup, a to smo mogli videti prethodne sezone sa bivšim trenerom Zvezde Vladimirom Jovanovićem.

Odlazak Mirotića sigurno znači smanjenje ofanzivnih kapaciteta ekipe, ali sve bi to trebalo da se izniveliše kroz promenu pristupa i stila košarke.

Rezultat celog tima će upravo zavisiti od spremnosti celog stručnog štaba da se prilagodi novonastaloj situaciji na svakoj utakmici.

Predikcije: Plej-of/Fajnal for

Džabari Parker Vili Ernangomez KK Barselona Foto: Javier Borrego / Shutterstock Editorial / Profimedia

(Telegraf.rs)

Video: Jago otkrio kako ga je Teo "ubedio" da dođe u Zvezdu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA