Vreme čitanja: oko 4 min.

Sve o ekipi Olimpijakosa pred start Evrolige: Izgubili su prvi mozak tima, ali dobili su nešto više

Vreme čitanja: oko 4 min.

Može li se nadomestiti odlazak Slukasa?

  • 0
KK Olimpijakos Foto: Stefanos Kyriazis/IPA Sport / ip / imago sportfotodienst / Profimedia

Brojne promene su se desile u Evroligi preko ovog leta, pa čak i na prošlogodišnjem vrhu tabele. Ove godine imamo neke nove lidere u ekipi Real Madrida, pošto su prethodne godine svojim igrama taj epitet zaslužili igrači Real Madrida. Jedno je sigurno - sledi nam uzbudljiva sezona u svakom smislu te reči.

Tim Jorgosa Barcokasa nije pretrpeo velike promene preko leta, ali su te promene bile važne. Napustio ih je najbolji plejmejker, nakon što je u NBA otišao najbolji igrač. Zamenu za Kostasa Slukasa i Sašu Vezenkova nećete lako naći, zapravo preciznije da se izrazim - nećete naći.

Olimpijakos je morao da povuče neke radikalne poteze koji bi ih iznova učinili konkurentnim, a da bi opstali u ovogodišnjoj Evroligi, za to se morate ozbiljno potruditi. Videli smo kako su se pojačali svi timovi, pa i pored priče da će se budžeti kratiti, nikad nismo imali jače i kompletnije timove nego što je to ove sezone.

Tim: KK Olimpijakos

Tim iz Pireja je u toku leta na specifičan način, gotovo kao rijaliti program, prenosio celu situaciju sa Kostasom Slukasom. Prelazak u redove najljućeg rivala je ozbiljno povredila navijače crveno-belog tabora, ali mnogo važnije zamena je morala da se nađe što pre.

Barcokas je delimično uspeo da to nadomesti dovođenjem Najdžel Vilijams-Gosa. Gubitak na poziciji krilnog centra usled odlaska Vezenkova nadomestili su dovođenjem Sikme i Brazdeikisa, a centarsku poziciju su fino popunili potpisivanjem najboljeg centra svetskog prvenstva Nikole Milutinova.

Možda su izgubili taj ofanzivni talenat koji je krasio igru iz prethodne sezone, ali dobili su daleko defanzivno kvalitetniji tim. Barcokas će sada moći da postavi košarku potpuno po njegovom ukusu, pošto je prethodno imao Slukasa koji se pitao za dosta stvari na terenu, što i odgovara njegovom kalibru igrača.

Transferi

Odlasci: Kostas Slukas, Tarik Blek, Saša Vezenkov, Džoel Bolomboj.

Dolasci: Najdžel Vilijams-Gos, Ignas Brazdeikis, Luk Sikma, Jorgos Tanulis, Nikola Milutinov.

Sastav: (bekovi) Tomas Vokap, Najdžel Vilijams-Gos, Mika Lunzis, Ajzea Kenan, Janulis Larencakis, (krila) Kostas Papanikolau, Šek Mekisik, Ignas Brazdeikis, Luk Sikma, Alek Peters, (centri) Mustafa Fol, Nikola Milutinov, Jorgos Tanulis.

Pripremni period

U sklopu priprema odigrali su četiri zvanična meča, od čega su tri protivnika bili Evroligaši. Pre svega, pripreme su otvorili mečom protiv Promiteasa, koji su iznenađujuće izgubili. Nakon toga su izgubili i od Olimpije Milana, potom su slavili protiv Žalgirisa i Makabija.

Ipak, dobar deo tih priprema u timu nisu bili igrači koji su sa svojim reprezentacijama nastupali na Svetskom prvenstvu. Tako nismo odmah mogli da gledamo Larencakisa, Vokapa i naravno Milutinova, a bez njih ovaj tim nikako nije bio na svom očekivanom maksimumu ove sezone.

Međutim, Olimpijakos i Panatinaikos su u sklopu Superkupa odradili meč na kom smo mogli videti kompletan tim i celu moć koja sa njima dolazi. Dominacija je neporeciva i kvalitet koji sa sobom nose će biti problem za sve u Evroligi.

Prednosti/mane

Neki konkretni lider tima se još uvek nije istakao, svako ima svoje mesto u timu i svoju ulogu radi na izuzetno visokom nivou. Ono što je ipak karakteristika ovog tima je vanserijska odbrana na svakoj poziciji. Defanzivni specijalac u vidu Tomasa Vokapa, kao jednog od najboljih odbrambenih igrača lige. Potom Larencakis, koji zna da odradi vrhunski posao svojom ludačkom energijom. Šek Mekisik sa krilne pozicije i naravno sa centarskih pozicija Mustafa Fol i Nikola Milutinov svaki na svoj način.

Najveća prednost ovog tima čak nije ni ta odbrana, već uigranost igrača, pa će visoku poziciju na tabeli moći rano početkom sezone da etabliraju. Razumevanje među igračima se kod Olimpijakosa najviše ogleda u fazi napada, u toj meri da često reaguju u deliću sekunde preciznim dodavanjima, a to nije stvar lucidnosti, već toga da se zna ko treba gde da se nađe na terenu u svakom trenutku. I zaista se nađu na pravom mestu.

Kreacija koju je donosio Slukas, kao jedan od najboljih plejmejkera Evrope, teško se može nadomestiti, ali i to su delimično uspeli. Potpis Luka Sikme nije samo zamena za Vezenkova, već će upravo on zameniti tu kreaciju. Tačnije, ponuditi nešto novo što nismo videli od Olimpijakosa do sada. Dodavanja sa topa ili poludistance, uručenja i otvaranja, nema sumnje da će biti svojevrstan general na terenu.

Neko bi istakao kao manu nedostatak tog jednog lidera, ipak to ne mora nužno biti loša stvar. Imaju veliki broj izuzetno kvalitetnih igrača i umesto da sve zavisi od dobrog ili lošeg raspoloženja Slukasa, sada će uloge biti ravnomernije raspodeljene. Očekuje se da uloga Kenanu i Gosu bude nešto veća nego prethodne sezone, ali same odluke će se donositi sa klupe od strane trenera.

Olimpijakos ima izuzetan tim, ali istina je da nisu favoriti, kao što su to bili prošle godine, što u ovom formatu ne znači ništa. Svoju šansu imaju i nema sumnje da će napasti samu titulu.

Predikcija: Fajnal For

KK Olimpijakos Foto: Stefanos Kyriazis/IPA Sport / ip / imago sportfotodienst / Profimedia

(Telegraf.rs)

Video: Dušan Bulut o zlatu basketaša i srebru košarkaša: Najavio povratak na FIBA turneju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA