≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evroliga prvi put u Dubaiju: Klub predvodi ovaj srpski trener, a evo gde će igrati svoje mečeve

S. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li će ovo u potpunosti promeniti evropsku košarku i treba li da čudi što su na čelu projekta Srbi?

  • 7
KK Falkons Akademija Dubai Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Dubai je sve više u sportu i trude se svojim uticajem i novcem da prokrče sebi put do najvišeg nivoa - bar tako misle ljubitelji košarke, a priča je malo drugačija.

Paulijus Motiejunas je ranije govorio u opširnom intervjuu za "BasketNews" kao Evroliga ceni dugoročne projekte, koji imaju konkretnu ideju, plan za budućnost i stabilne finansije.

Košarkaška javnost širom Evrope je nešto slabije upoznata sa činjenicom da košarka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nije nova pojava, već projekat kome se pažljivo pristupilo više od decenije unazad.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Falcons Academy (@officialfalconsacademy)

Ipak, njihova liga je veoma razvijena pre svega u mlađim kategorijama, postoji nekoliko timova, kao i akademija, a jedna od njih će biti Falkons košarkaška akademija, koja je nedavno učestvovala u juniorskom turniru u ABA ligi.

Upravo je Falkons akademija dobila poziv Evrolige da održi ANGT turnir za juniore u prepozatljivoj "Koka-kola" areni, gde će ugostiti timove iz drugih država po prvi put u istoriji elitnog takmičenja. Turnir će biti održan od 22. do 24. marta.

Od timova su pozvani: Ratofarm Ulm, Asvel, Aris, Žalgiris, Valensija i Virtus, a biće tu još domaći tim Falkonsa i tim sa talentima pažljivo odabranim iz timova koji se nisu kvalifikovali.

Srpski treneri i igrači

Predvodnik ove Akademije sa klupe je srpski trener Miloš Međedović, koji je do sada više puta pravio uspeh osvajavši DOBA ligu sa timovima U16 i U18, a nedavno je proglašen za trenera godine nakon savršenog regularnog dela sezone i igre bez ijednog poraza.

Osim njega, tu su i fantastični srpski igrači. Očekuje se da u timu budu Aleksa Vlajić, Marko Tofoski i Lazar Stojković. Mladi Tofoski je bio ubedljivo najbolji igrač Falkonsa, a u isto vreme jedan od najboljih igrača na turniru u ABA ligi za juniore. Prosečno je beležio skoro 17 poena, devet skokova, četiri asistencije i skoro pet ukradenih lopti.

Fantastičan je bio i Vlajić, koji je prosečno beležio 20 poena, 14 skokova i prosečan indeks korisnosti 25.7.

Ipak, juniorski tim Dubaija ne čine samo strani igrači, naprotiv, tu su većinski momci koji zaista žive i rastu u Dubaiju, koji su produkt Akademije.

"Koka-kola" arena

Veliko i prelepo izdanje pod nazivom "Koka-kola" arena krenula je sa izgradnjom 2017. godine, a prvi put je zvanično otvorena u junu 2019. godine, a reč je o multifunkcionalnoj hali.

Do sada je služila za brojne manifestacije, kao i sportska dešavanja, a nedavno je i Novak Đoković igrao tamo turnir.

Poseduje kapacitet od čak 17.000 mesta i očekuje se da bude jedna od najvećih hala u Evroligi, ukoliko Bord Evrolige izglasa i potvrdi učešće Dubaija u elitnom takmičenju.

(Telegraf.rs)

Video: Odgovor Nikole Jovića na pitanje da li bi došao u Zvezdu: Pomenuo je i Partizan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo Basket

    2. mart 2024 | 17:50

    Nisam za dubai uopste i verujem da niko nije za to.Sta ima oni da igraju u evropi.Nemoj pogresno da me neko shvati,tebi trenetu svaka cast i hvala sto prezentujes svoju zemlju u tudjini ali da im nije mesto nije.

  • Placena reklama

    2. mart 2024 | 18:08

    Ma koji Dubai koji bakraci stalno pisemo u prazno evropska je pukla odavno. Meni je vise sto ovi treneri idu iz zemlje i vode tamo neke arape koji veze sa kosarkom nemaju ali dobro svi idu tamo gde im odgovara.

  • Milan Tarot

    2. mart 2024 | 17:25

    Svuda ima nasih ljudi.Neka je sa srecom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA