Vreme čitanja: oko 4 min.

Eh, da mi je poslodavac Etorea Mesine...

Vreme čitanja: oko 4 min.

...da nikad ne brinem za svoju poziciju

  • 0
Etore Mesina Foto: Savino Paolella/IPA Sport / ipa- / imago sportfotodienst / Profimedia

Mislio sam da kada neko potpiše ugovor sa poslodavcem mora pokazati rezultate, međutim prevario sam se. Gledamo Evroligu, gledamo evropsku košarku i sve promene koje se u sklopu nje dešavaju, ali deluje da je samo jedno mesto sigurno - mesto prvog trenera i direktora sportskog dela Olimpije Milana, posao Etorea Mesine.

Da me niko pogrešno ne shvati, nije ovo neka kritika na račun legendarnog trenera. Više je priča o jednom fenomenu koji se retko gde može videti. Ovako pokušavajući da se setim iz glave, na pamet mi pada možda par imena ljudi čije su pozicije tako sigurne u svetu košarke. Greg Popovič, Stiv Ker, Erik Spolstra - kada govorimo o NBA ligi. Željko Obradović i Etore Mesina kada govorimo o Evroligi.

Treneri koji su stekli reputaciju legende i ne postoji stvar koja može uticati na to u košarkaškom smislu, a poverenje je tu bez obzira na sve. Deluje da im se ništa ne može zameriti, niti bilo koja njihova odluka preispitati. Ipak su oni "majstori" svog zanata i najbolje oni mogu sagledati širu sliku cele situacije.

Etore Mesina, Peti Mils Foto: Ronald Cortes / Getty images / Profimedia

Bezuslovno poverenje

Tu nešto ne valja, ako pogledamo rezultate svih navedenih imena, izdvaja se samo ime iskusnog Italijana - samo on nije upisao neki rezultat već godinama. Makar ne onaj rezultat koji se od njega traži i za koji se ulažu neverovatna sredstva kako bi se do njega došlo, a to je titula Evrolige.

Kada trošite 33.000.000 evra godišnje i treći ste najskuplji klub od vas se očekuje da makar budete u vrhu lige, ali to se sa Armanijem ne dešava. Od veoma uspešne sezone 2020/21, kada su uspeli da dobace do Fajnal for turnira, Mesina je svoj tim uspeo da dovede do trećeg meste godinu kasnije, potom do 12. prošle sezone i 13. ove godine (još uvek nije završena sezona).

Te 2021. godine na F4 turniru uspeli su da ostvare treće mesto, a poraženi su od Barselone koja je na kraju bila druga. Tada je još u ekipi bio Kevin Panter, koji je već naredne godine prešao u Partizan, iako je bio jedan od najbolji igrača te sezone. Dakle, uspeli su da izgube najvažnijeg igrača od tima iz Evrokupa, samo zato što nisu hteli da daju nešto više novca. Podsećanja radi, isto se desilo prošle godine sa Nejpirom, međutim dok se taj isti Šabaz vratio u Milano, više nije bio onaj igrač kakvog su ga imali prošle sezone.

Godinu dana kasnije, treće mesto u regularnom delu sezone se nije opravdalo, pošto su tog puta naleteli na raspoloženi Efes i ostali kratki na konačnom rezultatu 3-1 u plej-ofu. Naredna godina je bila epohalni krah i delovalo je da se ne može niže od toga, međutim ove godine su uspeli iznova da nas iznenade i za sada ostvare još lošiju poziciju.

Etore Mesina, Kevin Panter i Zek Ledej Foto: Marko Metlas / imago sportfotodienst / Profimedia

Njegova je uvek "zadnja"

Ima još jedna stvar koja Mesinu odvaja od preostala četiri spomenuta imena, a to je njegova pozicija u klubu. Za razliku od ostalih legendi, Mesina nije samo običan trener već ima i višu poziciju, predsednik je košarkaških operacija i manje-više za sve u klubu što se tiče košarke se on pita i njegova je reč "zadnja".

Da li je to distrakcija ili veća sloboda za samog trenera to on najbolje zna, ali ono što ga sigurno neće sačekati je sumnja u njegove odluke i neko da kaže "ne" jer se ne slaže. Sve i da kaže to "ne", opet se svodi na dobru volju ili procenu Mesine, koji taj predlog može podržati ili ga odbiti.

Takva hijerarhija u klubu se često dovodi u pitanje, ne zbog ovog slučaja, već generalno u svetu. Ta jedna osoba može biti u pravu, ali isto tako može biti i u krivu zavisno od situacije.

Etore Mesina, Đorđo Armani Foto: Alessia Doniselli / imago sportfotodienst / Profimedia

Novi ugovor posle neoprostivog poraza

Nakon nekoliko godina neuspeha očekujete da je vaša epizoda gotova, ali vas tu iznenadi "gazda", pa vam na sto stavi produženje saradnje verovatno ostanete zatečeni. I nema šta, to je bio krajnje šmekerski potez vlasnika tima Đorđa Armanija. I ne možete mu puno zameriti na odluci, na tržištu nema puno boljih rešenja. Zapravo, trener vam je jedan od najboljih ikada, petostruki osvajač Evrolige, čovek sa iskustvom pomoćnog trenera najboljih kolega u NBA...

Ipak, ne može se reći da nije iznenađenje kada takav papir na stolu zateknete samo dan posle teškog poraza od Sasarija u domaćem prvenstvu 3. decembra 2023. godine. Produženje usledi do 2026. godine, te dobijete i više nego dovoljno prostora da ispravite sve nastale greške i probleme.

Ni u jednom trenutku ne poričem trenerske kvalitete Mesine, ipak poraz za porazom u domaćem prvenstvu ne ostavljaju dobar utisak, a poslednji poraz protiv Venecije u nedelju, kao i protiv Asvela, još više diže frustraciju navijača ovog velikog tima. Armani je trenutno četvrti u domaćem prvenstvu, a deluje da su ove sezone izgubili reputaciju najboljeg kluba u Italiji posle dugo godina.

Virtus je napravio potez, riskantan, ali visoko isplativ. Odlučili su se na to da uruče otkaz Serđu Skariolu, ali da poverenje daju Bankiju. Taj im se potez višestruko isplatio, a tu se postavlja pitanje da li je vreme da Olimpija Milano pokuša nešto slično u slučaju da još jedna godina "propadne" ili je reputacija velikog Mesine i uticaj toliko jaki da samo svojom voljom može napustiti "prestonicu mode".

Etore Mesina, Serđo Skariolo Foto: LiveMedia / ddp USA / Profimedia

(Telegraf.rs)

Video: Mesina otkrio koliko će pauzirati Mirotić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA