≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkrivamo: Evo koliko novca zarađuju sudije u Evroligi i ABA ligi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arbitri u košarci nisu plaćeni kao u fudbalu, ali primanja uopšte nisu zanemarljiva

  • 7
Matej Boltauzer, Evroliga Foto: Alter Photos / ddp USA / Profimedia

Sudijski posao nije nimalo nije lak sam po sebi, pritisak koji trpe pri velikim utakmicama ne može svako da podnese iako on neretko bude shvaćen zdravo za gotovo od strane aktera i navijača.

Ipak, za svoje usluge oni, bar na najvišem nivou (Evroliga, Evrokup, ABA liga), dobijaju dobru novčanu nadoknadu, a mi vam otkrivamo koliko je to novca.

U jeku skandala koji je uzdrmao evropsku košarkašku scenu, kada se saznalo kako je na aerodromu "Nikola Tesla" slovenački sudija Matej Boltauzer navodno ukrao parfem, zbog čega je posle navodno procesuiran.

Interesovanje o informaciji za plate sudija je drastično poraslo, ali takve informacije nisu javne, a jedine koje se mogu pronaći na internetu su stare 7-8 godina.

Kako saznajemo, sudije za svoje usluge dobijaju nadoknadu po utakmici, bar što se tiče ABA lige i Evrolige, pa su tako u regionalnom takmičenju plaćeni između 500 i 600 evra, dok zarada može da poraste tokom plej-ofa.

Sa druge strane, u Evroligi sudije dobijaju značajnije veću cifru koja je između 1.800 i 2.000 evra, dok Evroliga plaća smeštaj, put i ostale troškove.

To je i dalje daleko manje od fudbalskih plata sudijama, ali uzevši u obzir da u toku jednog meseca bolje rangirane sudije mogu da odsude i nekoliko mečeva, može da se zaradi zaista zavidna suma.

U našoj ligi (KLS) sudije imaju značajnije manju taksu, pa po utakmici zarade 16.000 dinara, uz plaćene troškove puta, dok te kompenzacije na najnižem nivou mlađih kategorija (mlađi pioniri) ne prelazi 2.000 dinara po utakmici.

(Telegraf.rs)

Video: Repeša u raspravi sa sudijama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    27. april 2024 | 15:30

    Morao čovek da ukrade,Ostoja ga nije isplatio posle Monaka.

  • Живкони

    27. april 2024 | 16:12

    Изгледа да га Жељко закинуо за 221 евра 😂😂😂

  • TzT

    27. april 2024 | 16:06

    A koliko zaradjuje Obradovic kod jsd-ovaca?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA