≫ 

Vreme čitanja: oko 14 min.

Kralj je PAO, živeo Panatinaikos! Real uništen u čudesnom finalu Evrolige!

Vreme čitanja: oko 14 min.

Svemu je kraj, Ataman dokazuje ko je najbolji!

  • 54
KK Panatinaikos Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Košarkaši Real Madrida i Panatinaikosa odigrali su poslednju utakmicu u sezoni Evrolige u finalu Fajnal fora u Berlinu pred prepunim tribinama, a kao pobednik iz meča izlazi ekipa iz Grčke rezultatom 95:77, po četvrtinama 36:25, 18:24, 7:15, 16:31.

Meč je bio napet i neizvestan do samog kraja, sa mnogo preokreta i nervoze na obe strane. Real Madrid je pokušavao da smanji razliku serijom faulova i taktičkih promena, ali su promašaji i neiskorišćene prilike doprineli njihovom padu.

Lesor je bio pod pritiskom zbog svojih slobodnih bacanja, ali je uspeo da zadrži pribranost u ključnim momentima. Fakundo Kampaco i Mario Hezonja su pružili sve od sebe za Real, ali im je nedostajala preciznost i istrajnost.

Tokom utakmice, trener Panatinaikosa, Ergin Ataman, pokazao je zašto ga mnogi smatraju jednim od najboljih trenera današnjice, uspešno vodeći svoj tim kroz teške situacije i prilagođavajući se taktičkim promenama protivnika. Nan je briljirao sa nekoliko ključnih pogodaka, uključujući i impresivno zakucavanje u poslednjem minutu, koje je simbolično stavilo tačku na utakmicu.

Real Madrid je imao svojih trenutaka, posebno u trećoj četvrtini kada su se uspeli približiti Panatinaikosu, ali su promašaji i loša organizacija igre u ključnim trenucima doveli do toga da nisu mogli održati tempo.

Panatinaikos je tako proslavio veliki povratak na vrh evropske košarke, dok je Real Madrid ostao razočaran zbog propuštene prilike. Utakmica je bila uzbudljiva i puna emocija, sa sjajnim potezima i nesvakidašnjim završnicama, ali je na kraju, Panatinaikos izašao kao zasluženi pobednik.

Slukas je glavni i odgovorni za tim Panate sa 24 ubačenih poena i tri asistencije. Nan je ubacio 21 poen, Lesor je imao 17, uz šest skokova, dok je 11 ubacio Džerijan Grent.

U Realu su svi krenuli dobro utakmicu, ali su stali u drugom poluvremenu, pa je tako Džanan Musa ostao sa najviše koševa, ubacio je 15 poena. Fakundo je dao 12 poena, dok je Rodrigez ubacio 11.

Pao je šampion Evrope!

Tok meča 

Četvrta četvrtina

10. minut - 77:95 - Kendrik Nan brutalno zakucava i stavlja tačku na ovaj meč. Real sada ništa ne pogađa i to je kraj!

9. minut - 77:91 - Fauliran Musa za dva bacanja, promašuje prvo, ali je drugi put precizniji. Deluje da je gotovo. Real sada faulira ponovo Lesora, pokušaće po svaku cenu da njega šalju na penale. Lesora to čini nervoznim. Trebalo bi da se razmisli o promeni Lesora. Promašuje Lesor drugo, ali i Real promašuje. Slukas do Mitoglua, sam je na šutu, ali ne uzima šut sada. Troše vreme. Lopta dolazi do Lesora, kreće na prodor Francuz i faulira ga Tavares, biće još bacanja za njega. Pogađa sada oba puta.

8. minut - 76:88 - Sada Ljulj žuri i promašuje. Malo je potrebno Panati da dođe do prve titule Evrolige posle 13 godina. Ataman pokazuje još jednom da je najbolji trener današnjice. Neverovatno je šta je uradio ove sezone. Poarije pravi faul na Lesoru, sada će na svaki način pokušati da stignu Panatu. Lesor nije dobar izvođač slobodnih bacanja. Poarije pravi petu ličnu, jako su nervozni svi u Realu. Pogađa oba puta Lesor.

7. minut - 76:86 - Ljulj baca loptu u reket za Tavaresa, ali izgubljena lopta. Nan na polaganju u prodoru preko Tavaresa i pogađa! Velika prednost od sedam poena. Fakundo na Nana, forsira i promašuje. Au, peta lična Kampaca u probijanju bloka i to je kraj za njega. Mitoglu ostaje potpuno sam za tri poena i pogađa!

6. minut - 76:81 - Ne daje Ljulj da stvari izmaknu kontroli, cepa mrežicu za tri! Lesor promašuje polaganje, kontranapad za Real, Musa za Tavaresa i zakucavanje. Ataman traži tajmaut. Biće drama! Nan pogađa za dva poena.

5. minut - 71:79 - Slukas diže šut sa devet metara preko Ljulja i vraća trojku! Kakav šut! Fakundo ide na prodor i iznudio je faul Nana. Hezonja za tri promašuje, deluje da je malo požurio. Slukas ponovo diže trojku i opet pali atmosferu! Ide trojka!

4. minut - 71:73 - Iz čeonog auta lopta ide u ruke Hezone, koji pogađa uz faul. Promašuje Grent šut, ali faul je sviran Fakundu nad Mitogluom. Lopta je sa strane. Real trenutno igra zonu, videćemo kako će to uticati na protivnika. Grent preko Fakua i promašuje, dobra odbrana, kontranapad i Ljulj cepa mrežicu za tri!

3. minut - 65:73 - Faku ostaje na šutu sam, ali kratak je, lopta pogađa prvi obruč. Grent diže šut preko ruke Tavaresa i pogađa! Raspada se igra Reala, Ljulj sada promašuje, hvata loptu Tavares u skoku, ali mu izbija odbrana loptu. Ataman traži čelendž, smatra da je Tavares poslednji dirao loptu pre nego što je odlaska u aut. Lopta ostaje za Real.

2. minut - 65:71 - Papapetru promašuje relativno otvoren šut iz levog kornera. Rodrigez na prodoru, a Kalaicakis pada. Možda je bio faul u napadu, ali sudije nisu reagovale. Grent ide do kraja na prodor i pogađa levom rukom ispod koša. Gubi loptu Tavares, nespretno dodavanje Rodrigeza stavilo ga je u nepovoljnu poziciju. Grent do Mitoglua, ovaj diže trojku i cepa mrežicu! Tajmaut Matea.

1. minut - 63:66 - Flouter i promašaj Rodrigeza, odlična pozicija, ali bezuspešno. Sada promašuje i Nan, ali vraća se lopta Nanu i vraća je u koš, raste prednost Panate. Rodrigez za Tavaresa, koga faulira Lesor na prodoru i daje mu dva slobodna bacanja. Lesor pravi četvrti faul i mora da izađe iz igre, ovo može biti veoma rizično. Mitoglu ide na poziciju centra sada, ovo može biti prilika za Real da se vrate. Precizan Tavares oba puta sa penala.

KK Real Madrid - KK Panatinaikos Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Treća četvrtina

10. minut - 61:64 - Vildoza fintira trojku, ali odbrana ne reaguje, gubi loptu Panata. Sada Rodrigez na polaganju postiže lake poene. Promašuje daleku dvojku Lesor, čudan izbor šuta. Rodrigez do Ljulja, uzima težak šut, ali i težak promašaj. Dve sekunde do kraja treće četvrtine, Nan ulazi da proba da uradi nešto, ali malo je vremena. Ne pogađa Kalaicakis šut sa pola terena, bilo je blizu, kraj treće četvrtine.

9. minut - 59:64 - Krade Rudi loptu, napad za Real. Ostaje Rudi sam na trojci, ali promašuje i on, jako loše šutiraju Madriđani, ne koriste otvorene pozicije. Pogađa Vildoza oba slobodna bacanja nakon faula. Ćaćo promašuje polaganje i ponovo je lopta za Panatu. Nema igre Reala ni u tragovima, potpuno je zatvorila odbrana Panate sve puteve do koša.

8. minut - 59:61 - Poeni u tranziciji za Poarijea, položio je. Slukasa faulira Ćaćo Rodrigez i daje mu dva bacanja, faul je bio na šutu. Pogađa Slukas jedno bacanje, ali drugo promašuje. Faul u napadu pokazuje Difala, Rudi je nepropisno napravio blok, dobro je prodao kontakt Lesor.

7. minut - 57:60 - Ponovo se promašuje trojka za Real, ali Lesor izbacuje loptu u aut i biće opet napad za Real. Musa potpuno sam na šutu, ali se uplašio i krenuo na prodor, gde ga faulira odbrana na šutu. Imaće dva slobodna bacanja zbog faula Lesora. Grent napušta teren, Slukas se vraća u igru. Promašuje bacanje Musa, a onda precizan na drugom. Nan pronalazi put do koša. Hezonja opet sam na šutu i promašuje.

6. minut - 56:58 - Težak šut Hezonje preko ruke i promašaj, ali ostaje napad Reala, međutim Rodrigez promašuje trojku i sada je posed za Atinjane. Težak šut Grenta iz okreta i promašaj. Hezonja ponovo neprecizan, ali sada iz floutera sa poludistance. Neuspešan i Nan u kontri.

5. minut - 56:58 - Usporio je sada napad Reala, dobra odbrana Panate, igra se brzo, ali izbacuje nogom loptu Jabusele u aut. Zatvoren Kampaco u potpunosti u ovim momentima, Rodrigez ulazi na teren. Nan protiv Tavaresa, ali neuspešno. Skočilo je nekoliko igrača na loptu i deluje da će biti "mrtva lopta". Lopta je za Panatu, a onda Nan promašuje trojku.

4. minut - 56:58 - Lesor pravi prekršaj i to je njegov drugi faul. Musa ostaje sam za tri i promašuje. Nan igra protiv Tavaresa,ostaje na šutu za tri i pogađa! Vodi Panata! Real Madrid traži tajmaut. Kakva atmosfera!

3. minut - 56:55 - Treći faul Tavaresa i ponovo problem za Real. Papaetru promašuje pretežak šut iz okreta. Hezonja baca loptu u aut, spetljao se i opet izgubljena lopta. Nan se vraća na teren. Lesor prevodi loptu u polje napada, uručuje Nanu, ovaj do Slukasa, opet Nan dobija loptu, do Lesora pas i faul pravi Kampaco, to je njegov treći. Pogađa prvo bacanje Lesor, ali neprecizan drugo. Ipak, lopta ostaje za Panatu, greška Hezone. Ernangomez poentira za dva!

2. minut - 56:52 - Započinje drugo poluvreme Slukas trojkom i postaje najefikasniji igrač Panate. Visok luk u prodoru preko Lesora bacio je Faku i pogađa. Prekršaj Kampaca u probijanju bloku Matijasa Lesora. Slukas do Ernangomeza, ovaj pogađa okvir table iz desnog kornera. Prelep pas Kampaca za Hezonju, ostaje sam na šutu, ali promašuje trojku sa desnih 45 stepeni. Faku trči dobro, ali Musa promašuje trojku. Nešto manje efikasno drugo poluvreme.

KK Real Madrid - KK Panatinaikos Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Druga četvrtina

10. minut - 54:49 - Musa se namestio i ide trojka! 13 njegovih poena. Promašuje Ernangomez trojku, Faku do Poarijea ali promašuje polaganje, ali tu je ofanzivni skok. Musa do Fakua, otvorena trojk i ide! Pogađa Kampaco trojki i biće tajmaut Atamana. Slukas preko Hezone i pogađa! Kakav kraj prvog poluvremena! Prelepa košarka!

9. minut - 48:47 - Kampaco na prodoru, podvlači se Lesoru i dobija dva bacanja. Precizan na prvom bacanju Faku, kao i na drugom, ovo je njegov sedmi poen, ima i dve asistencije. Vildoza pet predvodi napad, ali nogom igra Faku, pa će tako biti novi napad za Panatu. Ponovo isti napad, ponovo isti ishod, ovog puta je lopta pogodila Poarijea u otvaranju iz pika. Lesor ostaje kratak preko Poarijea. Musa diže trojku, ali promašuje. Lesor napada licem, okreće se i neverovatno šta pogađa Matijas.

8. minut - 46:45 - Nan ponovo izlazi zbog odbrane. Kampaco do Muse, Musa do Hezonje i trojka! Grent odmah kažnjava odbranu ispod bloka i pogađa trojku! Sada promašuje Hezona, Vildoza diže trojku iz bloka i deluje da će se hala srušiti! Kakva atmosfera, kakvo finale!

7. minut - 43:39 - Grent igra brutalno agresivnu odbranu na Musi i krade loptu, a onda ga Džanan faulira u kontranapadu sa leđa. Belošević pokazuje da je nesportska greška Muse za potpuni delirijum u areni. Promašuje Grent prvo, ali pogađa drugo bacanje. Vraća se Nan u igru, rizična odluka Atamana, može potpuno presuditi ako napravi još jedan faul, trenutno ih ima tri. Mitoglu promašuje polaganje. Nisu iskoristili dodatni napad nakon nesportske greške Muse.

6. minut - 43:38 - Kampaco promašuje poludistancu, ali tu je Poarije da unese sve u koš, i Lesora i loptu! Još jedno brutalno zakucavanje centra Reala! Zaustavljena je igra nakratko, trener Čus Mateo je tražio čelendž, smatra da je aut za njegov tim. Na ponovljenom snimku deluje da je lopta za Real. Ipak, sudije ostaju pri prvobitnoj odluci. Lesor dobija loptu u reketu i polaže, kasni rampa Poarijea i biće poeni za Panatu. Jabusele sada promašuje trojku i Real gubi napadački ritam. Lesor dobija ponovo loptu u reketu, igra leđima protiv Poarijea i uspeva da iznudi dva slobodna bacanja. Musa se vraća u igru. Promašuje Lesor prvo, ali pogađa drugo bacanje.

5 minut - 41:35 - Luka Vildoza ulazi na teren prvi put u ovom finalu. Promašuje Grent šut, a onda Lesor zakucava iz ofanzivnog skoka. Odlična odbrana Panate, sada promašuju, Lesor napada Poarije i polaže, zapalila se arena! Tajmaut Mateo.

4. minut - 41:31 - Neverovatnu košarku igra Real Madrid, kako trče, kako reaguju u odbrani i napadu, kreću se kao da ceo život igraju zajedno, kao da možete povez na oči da im stavite i date im loptu da igraju. Neverovatna košarka do sada. Ne treba potceniti ni Panatu, koja igra isto dobro, samo je real toliko dobar, da igra Atinjana izgleda nedovoljno dobro.

3. minut - 41:29 - Slukas u prodoru pogađa, a na drugoj strani Jabusele odmah vraća trojkom. Na sve imaju odgovor. Faul u napadu Grigonisa, kretao se u bloku. Poearije ne uspeva da poentira pored Adetokumba. Slukas do koša, ali bez uspeha. Krade Rudi loptu. Izvanredna odbrana kraljevskog tima. Sada Rudi do Kozera i lak koš u reketu. Pas Slukasa na odličnom protrčavanju Ernangomeza i zakucavanje. Ponovo dobra odbrana reala i krađa lopte, Grigonis sada pravi faul u kontranapadu Madriđana i to jak faul. Kozer je ostao da leži na zemlji. Sudije razmatraju nesportski faul. Proveriće snimak. Na snimku se vidi da su igrači naleteli jedan na drugog. Ostaje običan faul.

KK Rela Madrid - KK Panatinaikos Foto: Andreas Gora / AFP / Profimedia

Prva četvrtina

10. minut - 36:25 - Ćaćo Rodrigez fauliran, treća lična za Kendrika Nana, ovo je veliki problem za Atamana. Tek sada izlazi iz igre i pitanje je da li će se vratiti u drugoj četvrtini. Precizan je Rodrigez sa penala. Sada i faul Rodrigeza, pa će Slukas na liniju bacanja i naravno precizan je oba puta. Rodrigez odmah napada ka košu i pogađa. Novi faul, sada Kozer pravi faul na Ernangomezu i daje mu besplatne poene. Pogađa prvo bacanje, potom promašuje drugo. Tačno 24 sekunde za napad Reala je ostao do kraja četvrtine. Poludistanca Ljulja, ali Huančo pravi faul na Poarijeu i šalje ga na bacanja. Precizan je oba puta centar Madrida. Kraj prve četvrtine.

9. minut - 30:22 - Slukas ostaje sam na šutu za tri poena i cepa mrežicu, asistencija Ernangomeza. Jabusele sada ostaje sam na drugoj strani i pogađa četvrtu trojku za Real iz šest pokušaja. Grigonis promašuje flouter.

8. minut - 26:19 - Musi izbilja loptu Lesor. Kampaco se diže na šut, ali odlučuje da doda loptu i tom prilikom je dodirnuo zemlju sa loptom u rukama, izgubljena lopta. Nan sam na šutu, ali samo nastavlja da promašuje. Musa u prodoru na flouteru i prelepi poeni. Nan na drugom obruču i polaganje protiv Poarijea. Sada Nan pravi faul, to je i za njega drugi. Musa ima bacanja i pogađa samo prvo.

7. minut - 24:17 - Musa je fauliran i sada će i on ići na slobodna bacanja. Nekoliko vezanih prekraja, malo se usporio ritam košarke. Pretežak šut Hezone uz zvuk sirene i promašaj, ali onda Nan ne prevodi loptu na vreme, ali na kraju će biti "mrtva lopta". Skakaće sa Poarijeom i Real će imati napad.

6. minut - 22:16 - Krade loptu Musa, ide u kontranapad i skroz do koša. Igra fantastično. Mitoglu ostaje sam na pas Nana u korneru, diže šut i cepa mrežicu. Kampaco na prodoru, na polaganju promašuje, ali vraća loptu Poarije u koš. Grent do Lesora i lako polaganje ispod koša. AU, KAKVO ZAKUCAVANJE POARIJEA! Nan uzvraća trojku! Kakva košarka se igra! Kampaco diže trojku i pogađa! Ovo je uživanje gledati! Nan protiv Muse, promašuje, Papapetru hvata skok i faulira ga Endiaje. Pogađa bacanje Papapetru.

4. minut - 13:9 - Nan će dobiti dva slobodna bacanja zbog prekršaja Edija Tavaresa, ovo je njegov drugi faul. Čus Mateo je poludeo na klupi Reala, čak dobija i tehničku. Na teren ulazi Poarije umesto Tavaresa. Pogađa slobodno bacanje Nan, pa šutira i dva bacanja zbog faula. Precizan je oba puta. Samo poen razlike. Kampaco je sapleten, pada u prvi red publike i udara glavu u stolicu. Nakratko je prekinuta igra. Sapleo se o nogu odbrane. Musa u prodoru, odlična odbrana, ali uz faul Nana pogađa o tablu. Ide na liniju bacanja i pogađa reprezentativac BiH.

3. minut - 10:6 - Nan promašuje svoj prvi šut, a onda Kampaco dodaje Endiaju, koji polaže nakon utrčavanja po čeonoj liniji. Kendrik Nan pokušava još jednom, šutira flouter, ali promašuje. Musa promašuje šut sa osam i po metara, promašuje, ali onda Hezonja hvata skok i pogađa poludistancu. Ali odmah ide odgovor na drugoj strani od Papapetrua, ide trojka!

1. minut - 6:3 - Sudije podbacuju loptu i prvi napad će biti za ekipu Real Madrida. Kreće Nan već u prvom napadu Reala sa agresivnom odbranom i uspeva da uhvati loptu u rukama Muse. Biće "mrtva lopta". Podbacivanje osvaja Musa, a onda Kampaco dodaje Endiajeu, koji cepa mrežicu iz levog kornera. Džerijanu Grentu na drugoj strani idu ispod bloka i uzvraća trojku. Endiaje ostaje sam i cepa drugu trojku na meču.

Najava utakmice

Real Madrid će pokušati u ovom meču da opravda ulogu favorita i da odbrani titulu iz prošle sezone. Cele sezone su se borili i pokušaće da svoj kontinuitet naplate.

Sa druge strane je tim koji je sastavljen tokom prethodnog leta i verovatno je jako malo osoba koje su mogle predvideti pred početak sezone da će ovde dogurati.

Ipak, Ataman je uradio ono što se od njega očekivalo, a to je da plasira svoj tim u elitu, što je on uradio na najbolji mogući način.

Kladionice su blagonaklonjene ekipi Real Madrida, ali ne sme se potceniti vatra koju nosi ekipa Panate, kao ni prepune tribine u zelenoj opremi.

(Telegraf.rs)

Video: Nikola Jović otkrio: "Ja navijam za Zvezdu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GrobAr

    26. maj 2024 | 22:33

    Brat Lesor u inat zna se kome...

  • Naneli

    26. maj 2024 | 23:03

    osveta partizanovih momaka..osveta za onu kradju parizanu..bravo partizanovci.

  • Srky

    26. maj 2024 | 22:19

    Tooooooo, gazi bre otimace koji prosle godine ne bi videli ni polufinala da im ne bese sudija i celnika sramne EL. Steta nadao se kampanjaco al ga Lesor posla na klupu pre nego sto dozivese debakl. Bravo za Panatinaikos ❤

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA