≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sve o timu Panatinaikosa pred start sezone u Evroligi: Može li velikan sa pojačanjima iz večitih do trofeja?

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Zeleni" su jedni od favorita za osvajanje takmičenja

  • 0
KK Panatinaikos predstavljanje dresova Foto: Printscreen/Youtube

Ostalo je još šest dana do početka takmičenja u Evroligi - najjačem košarkaškom takmičenju u Evropi. Svi klubovi su se silno pojačali, mnogi od njih su rasprodali gotovo sve karte za svoje mečeve, dok se od srpskih timova - Partizana i Crvene zvezde mnogo očekuje. Ipak, mnogi poznavaoci igre pod obručima vide Panatinaikos kao jednog od glavnih favorita za osvajanje. A određene činjenice im svakako daju za pravo da razmišljaju u tom pravcu.

Panatinaikos već godinama ne uspeva da napravi zapažen rezultat u Evroligi. Sredinom dvehiljaditih važili su za najjači tim Starog kontinenta, a prošlogodišnje 17. mesto i skor 11-23 upalilo je alarm. Ni u Grčkoj se nisu proslavili. Titulu je neočekivano lako i ubedljivo osvoji Olimpijakos, a u prilog tome govori i rezultat sa druge utakmice finalne serije - 63:35 u korist atinskih crveno-belih. Prvi čovek kluba  Dimitris Janakopulos rešio je da oformi tim za najviše domete, kako u Grčkoj tako i u Evropi, a prva stvar koju je rešio bila je angažovanje kvalitetnog trenera. Izbor je pao na turskog stratega Ergina Atamana koji zna kako se osvajaju trofeji. Talentovani stručnjak je delić slagalice koji nedostaje Atinjanima kako bi napravili veliki rezultat, a utisak je da su posle odlaska Željka Obradovića 2012. godine tavorili sa trenerima.

Ergin Ataman Foto: MN Press

KK Panatinaikos

Pošto je prethodna sezona bila za zaborav, jasno je da je igrački kadar bio i više nego skroman. Kao tim koji će ove sezone napasti sve trofeje, Panatinaikos je pažljivo birao i novajlije.

Od starosedelaca u timu su još samo Grigonis, Mancukas i Kalaicakis, dok su tim pojačali fenomenalni igrači sa zavidnim evroligaškim iskustvom. Očekivanja navijača i javnosti u Grčkoj su u ovoj sezoni prevelika.

Transferi

Došli: Kostas Adetokumbo, Aleksander Balcerovski, Džerian Grant, Kajl Gaj, Huančo Ernangomez, Matijas Lesor, Kostas Mitoglu, Dimitris Moraitis, Joanis Papapetru, Kostas Slukas, Luka Vildoza.

Otišli: Dimitris Agravanis, Neoklis Avdalas, Nikos Čukgas, Arturas Gudaitis, Mateuš Ponitka, Aleksandros Samodurov, Met Tomas, Lefteris Bohoridis, Kostas Papas, Georgis Kalaicakis, Derik Vilijams, Nejt Volters, Dven Bejkon.

Roster: Kajl Gaj, Marius Grigonis, Matijas Lesor, Huančo Hernangomez, Luka Vilodza, Kostas Slukas, Džerian Grant, Aleksander Balcerovski, Kostas Adetokumbo, Lefteris Mancukas, Dimitris Moraitis, Joanis Papaperu, Kostas Mitoglu.

KK Partizan - KK Crvena Zvezda, Derbi, ABA liga Foto: Nikola Tomić

Pripremni period

"Zeleni" su prvi deo priprema igrali po sistemu "toplo-hladno". Prva utakmica u Kranju odigrana je protiv Krke, a Panatinaikos je meč prelomio tek u poslednjem kvartalu. Usledio je poraz od Cedevite, pa onda i lagana pobeda protiv Kluža. Ipak, treba uzeti u obzir da su zbog Svetskog prvenstva brojni igrači propustili uvodne mečeve. Panatinaikos je nakon toga pobedio Peristeri, a izgubio od Fenerbahčea.

Poslednje pripremne utakmice klub je odigrao na turniru u Atini. Pored Panatinaikosa, učestvovali su i Partizan, Anadolu Efes i Bajern Minhen. "Zeleni" su savladali Bajern sa 80:73, da bi u meču za trofej bili bolji od Efesa rezultatom 70:69. Odlučujući koš postigao je Kostas Slukas na sekund pre kraja.

Panatinaikos otvara sezonu 29. septembra, a rival u polufinalu Superkupa Grčke biće im PAOK.

Već na startu Evrolige Panata će odmeriti snage protiv večitog rivala - ekipe Olimpijakosa.

Kostas Slukas i Serhio Rodrigez, Olimpijakos - Real Foto: Klodian Lato / Eurokinissi / imago sportfotodienst / Profimedia

Prednosti/mane

Tim je ove godine drastično promenjen. Velika košarkaška imena obukla su zeleni dres, a tektonske promene izazvao je prelazak Kostasa Slukasa iz Olimpijakosa. Upravo ovaj igrač zna kako se igraju velike utakmice i osvajaju trofeji, te će celoj ekipi biti olakšan posao. Velika prednost za Panatinaikos je angažovanje Ergina Atamana. Turski stručnjak je prethodno proveo šest godina na klupi Efesa, a 2021. i 2022. uspeo je da se sa klubom popne na krov Evrope. Takođe, 2019. su bili nadomak , ali je tada moskovski CSKA bio bolji.

Klub je ojačao centarsku poziciju. Nakon odlaska Papajanisa u Fenerbahče, Panata je angažovala perspektivnog Aleksandera Balcerovskog, te Matijasa Lesora koji je u Partizanu odigrao fenomenalnu sezonu i pomogao klubu da se domogne TOP 8 faze. Ako se uzme u obzir da su i na bekovskim pozicijama izuzetni igrači, pre svih Luka Vildoza i Džerien Grant, jasno je da je napadački arsenal zelenih prilično raznovrstan.

Ipak, tim ne čini 12 najboljih, već 12 onih koji najbolje funkcionišu zajedno. Ta činjenica mogla bi da predstavlja veliki problem za Atinjane. Igrači jesu fenomenalni, trener jeste veliki znalac, ali treba to sve uigrati i posložiti.  Sa druge strane, od njih se očekuju veliki rezultati, pa bi i to moglo da predstavlja kamen spoticanja.

Predikcija: Fajnal For

Matijas Lesor KK Panatinaikos Foto: Printscreen/SportKlub

(Telegraf.rs)

Video: Grobari zaustavili Lesorov auto i opkolili ga: Francuzovi roditelji u kolima posmatraju u čudu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA