Vreme čitanja: oko 2 min.

Superkompjuter iz 50.000 simulacija izračunao šanse Partizana: Evo da li će crno-beli u plej-in Evrolige!

S. T.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podaci su vrlo interesantni

  • 15
KK Partizan, superkompjuter Foto: Shutterstock.com, Mileta Mirčetić, Vikipedija

Tri su kola do kraja Evrolige, a digitroni su svakom ljubitelju košarke već uveliko u rukama. Posebno je napeto u borbi za mesto u Top 10 u koje je uključen i beogradski Partizan, pa navijači crno-belih sa posebnom pažnjom prate svaki rezultat u nadi da će njihov tim na kraju završiti preko crte.

Do kraja takmičenja, Partizanu je preostalo da odigra još tri utakmice i to dve kod kuće i jednu na strani. Već u četvrtak će igrati protiv Olimpijakosa u "Štark Areni", potom sledi selidba u Berlin na megdan Albi, a potom i okršaj sa Valensijom u Beogradu.

Superkompjuter je odredio šanse da se Partizan nađe u plej-inu Evrolige. Izvršeno je čak 50.000 simulacija preostalih utakmica, a korišćen je dobro poznati "Elo renking" na osnovu rezultata klubova počevši od sezone 2016/17.

Ono što će obradovati navijače Partizana je činjenica da Partizan ima oko 19% šanse da se nađe na devetom mestu, a da najviše, čak 40% šanse ima da završi na desetoj poziciji. Sve zbirno, to daje verovatnoću od 58% da će se crno-beli na kraju domoći plej-ina.

Sa druge strane, superkompjuter je odredio i verovatnoće za ona mesta "ispod" crte, pa je tako šansa da Partizan bude na 11. poziciji 17%, da završi na 12. mestu je 11%. Za 13. i 14. mesto je šansa po 6%, dok je za 15. poziciju svega 2%, a manje od 0,1% šanse postoji za 16. mesto.

Drugi srpski tim u Evroligi, Crvena zvezda gotovo sigurno će biti baš na toj 16. poziciji, ako pitate superkompjuter. Naime, čak 98% simulacija je stavilo tim Janisa Sferopulosa na to mesto, a postoje minimalne šanse za 15. mesto (0,7%), 14. poziciju (0,5%), 13. mesto (0,2%) i 12. mesto (manje od 0,1%).

Što se tiče kruga timova koji se sa Partizanom bore za mesto u plej-inu, posle crno-belih najveće šanse daju se Olimpiji iz Milana sa 18%. Italijani imaju svega 0,1% šanse da budu osmi, potom 3% verovatnoće da budu deveti, odnosno 15% da budu na 10. mestu.

I Valensija je i dalje u igri, pri čemu Španci imaju 17% šanse da "upadnu" u plej-in, a i oni mogu najviše do devetog mesta i to sa 4% šanse, dok za 10. poziciju imaju 13% mogućnosti.

Ispod je Anadolu Efes sa 12% šansi, pri čemu i Efes može do osmog mesta sa 0,5% šansi, 4% je verovatnoća za deveto, a 7% za deseto mesto.

Preostala dva tima u trci, Bajern i Žalgiris imaju gotovo nevidljive šanse sa 3%, odnosno 2%.

(Telegraf.rs)

18+ Klađenje nije dozvoljeno mlađima od 18 godina!

Video: Mario Hezonja: Partizan ima šanse za plej of, možda se opet sretnemo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobi živi!

    27. mart 2024 | 17:15

    Tako će i biti. Partizan će biti 10. i to je za ovu sezonu ok. Komšinica će biti 16. i to joj je ludilo uspeh, jer u Evroligi nema sudija koje kontroliše pudlica... Sledeće sezone bićemo 4. ili 5. i realno idemo do finala Evrolige. Ovo ako ipak vrh vlasti ne otera Željka... Ali to im politički ne bi bilo baš pametno.

  • taifun

    27. mart 2024 | 17:12

    Nek izračuna i superkompjuter fmpove šanse. Kim Jong Un krene na Španjolsku, Putin zvizne sarmat na Tursku, msm i tad bi bilo pitanje da li ce ici dalje one godine su sve Ruske klubove izbacili pa je fmp ponovo bio g17+🤣🤣🤣🍌🍌🍌

  • Ha,ha

    27. mart 2024 | 16:52

    Kako su franjevački glodari pisali posle derbija,gde ih je CZ po svim statistikama masakrirala,da se gleda rezultat na kraju. Baš me interesuje šta će sada gledati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA