Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko pobeda će biti dovoljno Partizanu i Zvezdi za plej-of, a koliko za plej-in Evrolige? Ovo su predikcije

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vodiće se velika borba do samog kraja

  • 26
KK Partizan, KK Crvena zvezda Foto: Nikola Tomić i Marko Jovanović

Košarkaška sezona u Evroligi blizu je svoje polovine. Još dva kola preostala su do prvog "preseka" stanja i kraja kruga, a ispred Partizana i Crvene zvezde su dve vrlo interesantne utakmice u kojima će pokušati da dođu do trijumfa i tako nastave borbu za plasman u Top 8 fazu takmičenja.

Kao što vam je već poznato, ove sezone je promenjen sistem takmičenja tako da samo prvih šest pozicija na tabeli ima garantovan plasman u Top 8 fazu takmičenja, dok će se oni plasirani između 7. i 10. pozicije boriti kroz takozvani plej-in.

U plej-inu će se prvo sastati sedmoplasirana i osmoplasirana ekipa i pobednik tog meča biće rangiran kao sedmi na kraju sezone, dok će poraženi tim igrati protiv pobednika meča između devetog i desetog tima na tabeli za osmo mesto pred plej-of. Sličan sistem primenila je i NBA liga.

Baš zato je nešto teže predvideti koliko će biti pobeda dovoljno za plej-of, a koliko za plej-in, ali pojavila su se prva predviđanja.

Janis Sferopulos Foto: MN Press / Nebojša Paraušić

Naime, od kako imamo 18 timova u regularnom delu sezone Evrolige od 2019/20, samo dva puta smo doživeli da vidimo da svaki tim odigra predviđene 34 utakmice. Razlozi su pandemija kovid virusa baš u pomenutoj sezoni i prekid, kao i izbacivanje ruskih timova u sezoni 2021/22 zbog čega se njihovi rezultati nisu ni računali u zbiru.

U preostale dve sezone, 2020/21 i 2022/23 mogu se videti neki obrisi. Naime, u obe takmičarske godine, šestoplasirani tim stigao je do skora 20-14 (a to je prošle godine bio Partizan), dok je za 10. poziciju postojala minimalna razlika, jer je prethodne sezone na tom mestu tim imao 17-17 (i to je bila Crvena zvezda), dok je u sezoni 2020/21 skor bio 18-16.

Emin Mogulkoč i Željko Obradović Foto: MN Press / Nebojša Paraušić

Verovatnoća je saglasna da će 21 pobeda pri ovakvom stanju na tabeli biti apsolutno dovoljna za mesto u prvih šest i plej-ofu (verovatnoća od oko 98%), dok se trenutno 20 trijumfa garantuje verovatnoćom od 90%. Ona već dosta pada kada se spustimo na 19 pobeda, gde je šansa oko 45%, prema mišljenju svetskih kladionica.

Kada je u pitanju mesto u plej-inu, odnosno 10. pozicija na tabeli, baš 19 pobeda je gotovo izvesno dovoljno (sa 97,5% šanse), dok se velika verovatnoća daje i na 18 trijumfa (88%), a za 17 trijumfa je šansa polovična, odnosno tačno na 50%.

Trenutno je stanje takvo da Partizan ima devet trijumfa na svom kontu, dok Zvezda ima pet. Videćemo kako će se stvari kretati, ali može se reći da i jednima i drugima odgovara da Evroliga bude kompetitivna, odnosno da gledamo što više uključenih timova u borbi, jer bi to eventualno spustilo prag pobeda.

Standings provided by Sofascore

(Telegraf.rs)

18+ Klađenje nije dozvoljeno mlađima od 18 godina!

Video: Zamalo odlomio obruč: Brutalno zakucavanje košarkaša Studentskog Centra protiv Zvezde

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    20. decembar 2023 | 13:47

    Beograd opet ima dva velika evropska košarkaška kluba, Partizan i Makabi.

  • Nebojsa Covic

    20. decembar 2023 | 12:58

    Mi se, ne palimo na top 8!

  • Dragan

    20. decembar 2023 | 13:14

    Jestevi realni da u isti kos stavljate Partizan i železnik😂😂😂😂 lepo napravite 2 teme borba za prva 4 birba za top 16

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA