NOVI UDAR: Da li će gas poskupeti još jednom?

S izvesnom sigurnošću se može reći da bi gas pre mogao da bude na strani poskupljenja, posebno zato što iz "Srbija-gasa" stalno ističu da je cena gasa u Srbiji ispod tržišne

  • 3

Gas će od 1. septembra svakako biti skuplji za 4,4 procenta, odnosno kubni metar biće 46,3 dinara, dok će za sve kupce priključene na distributivne sisteme procenat poskupljenja biti 5,7 i kubni metar koštaće 42,9 dinara.

Prosečna cena kubnog metra gasa biće oko 52,5 dinara, a pošto se cene ovog energenta u Srbiji razlikuju i za nekoliko dinara, kubik će nekog koštati manje, a nekog više od tog iznosa.

Gas će biti skuplji, to je izvesno, ali nije izvesno koliko će se često cena menjati. Cenu gasa više ne utvrđuje Vlada Srbije, već je, na zahtev izabranog snabdevača, odobrava ili ne odobrava Agencija za energetiku.

U skladu sa Zakonom o energetici, u postupku javnog tendera Vlada Srbije je izabrala "Srbija-gas" za snabdevača javnih snabdevača, a po uslovima tendera, formirana je i cena prirodnog gasa za snabdevanje javnih snabdevača.

Tačno je i da će se cena gasa utvrđivati kvartalno, ali sada se ne može reći da li će ovaj energent poskupljivati ili će cena kubika ići naniže. Promena cene je moguća u oba smera i zavisi od mnogo parametara, od kojih su presudni cena derivata nafte i kurs dolara.

S izvesnom sigurnošću se može reći da bi gas pre mogao da bude na strani poskupljenja, posebno zato što iz "Srbija-gasa" stalno ističu da je cena gasa u Srbiji ispod tržišne.

(Telegraf.rs/ Izvor: Dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    30. avgust 2013 | 09:33

    Цена гаса у Србији може бити далеко испод тржишне, али ви Срби хоћете у Европу. Е па кад волите Европу, онда волите и европске цене а по Русији наставите да пљујете и да се увлачите западним лицемерима...

  • xxxx

    30. avgust 2013 | 10:41

    Samo neka dižu cenu i to ne samo gasu nego svemu, da vidi srpski narod europski standard, a tek kad pocnu da rade kao u europlhanii to ce biti ono pravo, to ce biti europska srbija ;)

  • Vlz

    30. avgust 2013 | 16:43

    Ma jok bice im neprijatno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA