ROMPEJ: Otkočen napredak Srbije ka EU

- Uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton postignuti sporazum je "postavio odnose Kosovo-Srbija na put normalizacije i, naravno, taj duh se mora održati - istakao je Van Rompej u obraćanju šefovima delegacija EU u inostranstvu

  • 0

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej kaže da je sporazumom u Briselu "otkočen postupak ulaska Srbije u članstvo EU", dok se Kosovo približilo Uniji.

Van Rompej je naglasio da je time okrenuta nova stranica u odnosima dve strane.

- Uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton postignuti sporazum je "postavio odnose Kosovo-Srbija na put normalizacije i, naravno, taj duh se mora održati - istakao je Van Rompej u obraćanju šefovima delegacija EU u inostranstvu.

On je naveo da se snaga Unije osetila posebno kad je reč o politici koja vodi ulasku zemalja Zapadnog Balkana u članstvo EU i dodao da je potvrda za to ulazak Hrvatske među evropsku dvadesetsedmoricu.

Van Rompej je napomenuo da se nada da će u odnosima Beograda i Prištine "okrenuta stranica pokrenuti povoljan živi razvoj svuda u region".

On je kazao da je odmah posle važnih odluka Evropskog saveta u junu o pokretanju pregovora o članstvu EU i Srbije i sporazumu o pridruživanju s Kosova otputovao u Beograd i Prištinu da prenese političku poruku o tome, uz ocenu da dobrodošlica na koju je naišao, "ne ostavlja sumnje da je to dobro shvaćeno i uvaženo".

Van Rompej je u poruci vrhunskim diplomatama EU predočio takođe da "na sredokraći između Bliskog istoka i Balkana Turska ostaje ključni partner za Evropsku uniju", ali je kazao i da je odnose Turske s EU pogoršalo oštro reagovanje turskih vlasti na mirne demonstracije opozicije.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA