PROBAJTE: Adrenalinska avantura na Staroj planini! (FOTO)

Iako prepoznatljiva kao jedno od najpopularnijih skijališta na Balkanu, Stara planina itekako ima šta da ponudi i kada se sneg otopi

  • 0

Promocijom aktivnog i avanturističkog odmora, simbolično je otvorena letnja turistička sezona na Staroj planini.

Tokom trodnevnog programa Stara planina Summer Oppening Trip, u organizaciji Falkensteiner Hotels Grupe u Srbiji, novinari i predstavnici turističkih agencija su imali priliku da upoznaju predele Parka Prirode, kroz razne aktivnosti i sadržaje koji su sastavni deo letnje turističke ponude Stare planine. Poznate glumice Hristina Popović i Aleksandra Janković su takođe učestvovale u ovoj trodnevnoj avanturi na Staroj planini.

Iako prepoznatljiva kao jedno od najpopularnijih skijališta na Balkanu, Stara planina itekako ima šta da ponudi i kada se sneg otopi. Planina po čijem starom nazivu je Balkansko poluostrvo dobilo ime, obiluje bogatom florom i faunom, a za Park prirode proglašena je 1997.godine.

Cela planina obiluje mogućnostima za aktivnosti na otvorenom, kao što su planinski biciklizam, paraglajding ili duge šetnje kroz šumske puteve i nepregledna brda. Odlična saobraćajna konekcija sa ostalim delovima i gradovima Srbije, stavlja Staru planinu na listu najtraktivnijih mesta za odmor i idealnu destinaciju za porodice, mlade ljude i avanturiste.

Učesnici Summer Oppening Trip-a imali su priliku da uživaju u pravoj avanturi u okviru koje su obišli dva najlepša vodopada na Staroj Planini: vodopad Pilj, visine u kaskadama 64 i Čunguljski vodopad visine 42 metra, koji su jednako lepi i leti i zimi i decenijama predstavljaju inspiraciju za hrabre planinare, umetnike i fotografe.

Malo je poznata činjenica da se svaki treći vodopad u Srbiji nalazi upravo na "Staroj lepotici", u pirotskom kraju na zapadnoj strani koja obiluje vodom i u najsušnijim godinama.

Novinari, glumice i predstavnici turističkih agencija su tokom ovog trodnevnog druženja na Staroj planini probali tradicionalnu domaću hranu iz Pirotskog kraja, osetili pravi adrenalin kroz vožnju džipovima i ATV (quad) vozilma po planinskim putevima i doživeli ovu planinu iz sasvim drugog ugla. Nakon aktivnog dana prepunog adrenalina, gosti Falkensteiner hotela Stara Planina su imali mogućnost da se prepuste nezamenljivom opuštanju u sadržajima Acquapura Spa centra.

Nikola Marković, direktor hotela "Falkenštajner" kaže da su kreirani lovački, ribolovački paketi kao i ture obilaska vodopada.

- Kao deo ove ponude kreirali smo lovačke pakete koji omogućavaju strasnim lovcima, a i onima koji to još nisu probali, da Staru planinu dožive kroz lov na jelene trofejne vrednosti, na srne i vukove, na svinjsku i pernatu divljač, iz sezone u sezonu. Duž celog lovišta prostiru putevi koji se redovno održavaju, tako da lovci u potpunosti mogu osetiti čari lova na divlje svinje, inače najčešće lovljenu divljač. Ljubiteljima ribolova na raspolaganju su doline reke Visočice, čiji je sliv posle Drine, najbogatiji salmonidnim vrstama, dok se u rekama Toplodolska i Temska mogu pecati pastramke, klene, krkuše i belice - kaže Marković.

Kako dodaje, ovog leta očekuje se povećan broj turista.

- Mi u kompaniji Falkensteiner ćemo nastaviti promovišemo Staru Planinu, kao novu atraktivnu destinaciju u Srbiji, ne samo za zimski već i za letnji turizam. U letnjem periodu cene smeštaja na Staroj planini su u proseku niže i do 40 odsto u odnosu na zimski period. Noćenje na bazi "all inclusive light" u hotelu Stara Planina iznosi od 40 evra po osobi, dok je cena na bazi najma apartmana od 160 evra za celu porodicu. Uz to, tokom celog letnjeg perioda aktuelni su popusti i do 20 odsto - ističe Marković.

Staru planinu posetile su i poznate glumice Hristina Popović i Aleksandra Janković

- Ja se ovoj planini vraćam već treći put i u međuvremenu nisam išla ni na jednu drugu, što je dovoljan dokaz moje lojalnosti Staroj Planini. Poseta Čunguljskom vodopadu je nešto što ću pamtiti celog života. Jedna tura koja nije lagana, ali vredi svake sekunde provedene na tom putu - kaže Hristina Popović.

Aleksandra Janković kaže da će Stara planina verovatno biti njena buduća destinacija.

- Mislim da će ovo biti moja buduća destinacija i već kroz mesec dana ću se vratiti. Ovo što sam videla je samo jedan stoti deo cele planine. Ja sam ovom planinom potpuno očarana. Inače znam svaki pedalj Srbije, ali ovaj Timočki kraj nisam upoznala. Toliko je sve lepo, toliko je sve čisto. Toliko smo se na vrhu izvrištali i oslobodili ove gradske negativne energije koju uvučemo u sebe. Celim aranžmanom koji su u hotelu smislili i na koji su nas pozvali ja sam, malo je reći oduševljena. Informacije o ovoj destinaciji će stići na mnoge adrese i mnogi ljudi će po mojoj preporuci doći na Staru planinu, a i ja ću još puno puta.

(G. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA