KULTURNA DECENTRALIZACIJA: Kultura košta mnogo, nekultura više

Ukoliko ste se uputite na Staru planinu u bilo koje doba godine, na putu možete naići na bogat kulturni sadržaj. Knjaževac, grad u podnožju Balkana, poslednjih godina postao je nezaobilazna tačka na kulturnoj mapi, ne samo istočne Srbije, već i čitave zemlje.

  • 5

Više od pet decenija u Knjaževcu se održava Festival kulture mladih Srbije, jedinstvena smotra vrhunskih dostignuća mladih u muzici, poeziji, pozorišnoj umetnosti, filma, slikarstvu, fotografiji, stripu. Manifestacija koja traje tačno 52 godine, prošle godine nadmašila je sve prethodne standarde u organizaciji i posećenosti.

- Ne znam da li u zemlji postoji dugovečnija kulturna maifestacija. Kad nešto toliko dugo traje, onda jednog trenutka upadne u kolotečinu. Prošlog jula napravili smo najlepši festival ikada. Da mu vratimo stari sjaj, kakav je imao sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, kada su na njemu počinjali neki od najznačajnijih umetnika naše zemlje. Na desetine hiljada gledalaca pratilo je festivalske programe. Naravno da su tada mediji bili zainteresovani da vide šta se to dešava u malom gradu u istočnoj Srbiji – priseća se Uroš Stanišić, direktor Doma kulture u Knjaževcu.

Prošle godine na Staroj planini organizovana je osma likovna kolonija „Pod krovom Srbije", na kojoj su učestvovala ugledna imena srpskog slikarstva - Uroš Đurić, Stojan Milanović, Mirjana Bobić Mojsilović, Mirko Trimčević...

- Prethodna godina bila je „godina kulturnog buma" u Knjaževcu. Mislim da smo dokazali nekoliko stvari. Prva je da kultura „stanuje" u malim mestima, a druga da ima para, ako ih, kako to kaže ministar Tasovac "ne arčite na nepotrebne stvari". Dom kulture je budžetska institucija, a naš predsednik Milan Đokić često ponavlja da je kultura skupa, a nekultura još skuplja – naglašava direktor Doma kulture u Knjaževcu.

U Knjaževcu postoji škola gitare, škola glume, folklora, modernog plesa,škola pevanja, koje okupljaju na stotine devojčica i dečaka

- Ako se složimo da je kultura postament svake civilizacije, onda ne treba da dozvolimo da nam nemaran i nipodaštavajući odnos prema njoj stvara generacije nepismenih, ili polupismenih. Uz opasnost da budem preopširan, želim da naglasim da se u Domu kulture radi na stvaranju buduće publike, budućih ljubitelja pozorišta ili kvalitetne muzike. Stvaramo edukovanu publiku. A to, priznaćete, zemlji Srbiji itekako fali - smatra on.

Dom kulture u Knaževcu jedan je od najlepših i najfunkcionalnijih objekata te vrste u zemlji. Sa preko 4 000 kvadrata, pozorišnom salom i garderobama, rotacionom pozornicom, velikim galerijama i mnogim drugim sadržajima ima gotovo idealne uslove za raznovrsne programe.

- Kada imate takav prostor, nećete se ustručavati da pozovete najveće zvezde. Smatrao sam da je pravi trenutak da prekinemo „gromoglasnu tišinu", koju su izazvale godine krize i nemaštine, da opet privučemo ljude atraktivnim programima, ali i da zaintrigiramo čitavu javnost, jednom osmišljenom i pomalo agresivnom kampanjom. Znao sam da nas nacionalni mediji neće ni primetiti, ako ne budu imali o čemu da pišu. Zato smo doveli izložbu originalnih dela Salvadora Dalija, pa izložbu najvećih srpskih slikara, inspirisanih Nikolom Teslom. Dolazio nam je divan čovek i svetski umetnik Konstantin Kostjukov. Slušali smo Draganu del Monako. Da ne pominjem koncerte Frajli, Kerbera, Miroslava Ilića, Harisa Džinovića, Željka Vasića, Kikija Lesandrića i Pilota – ističe Stanišić.

Dom kulture u Knjaževcu jedinstven je i po tome što je prva kulturna ustanova u istočnoj Srbiji, koja sprovodi projekat prekogranične saradnje sa Evropskom unijom.

- U Ministarstvu regionalnog razvoja Bugarske, u Sofiji, smo potpisali ugovor o realizaciji projekta „Mreža kulturnih manifestacija" koja omogućava stručnu podršku organizatorima raznih kulturnih programa, kroz edukacije, treninge i sastanke. Osnovni cilj programa je podizanje nivoa kvaliteta manifestacija koje će se održavati u istočnoj Srbiji i severozapadnoj Bugarskoj, a na taj način ćemo i poboljšati turističku ponudu našeg kraja. Ukupan budžet projekta je 125.000 evra, a osnovni benefit je kupovina produkcijske opreme koja će nakon završetka projekta ostati u vlasništvu Doma kulture - kaže Uroš Stanišić.

On naglašava da je dosta toga urađeno na planu kulture u ovom delu Srbije, ali da veliki posao tek predstoji.

- Nema spavanja sada kada ljudi od nas očekuju nove sadržaje, kada se stoji u redovima za ulaznicu. Zimsku sezonu počeli smo klupskim svirkama, početkom oktobra počeo je sa radom 3D bioskop, po prvi put u Knjaževcu. Opet su nedeljama unapred prodate sve karte za novu pozorišnu sezonu. Istovremeno, počinje veliki građevinski posao uređenja gradskog trga, koji će našem gradu dati novi duh i koji će biti novi centar grada, a na kome se Dom kulture nalazi. Mislim da će nakon toga cela priča koja se unazad godinu dana plete oko kulture u Knjaževcu dobiti još jednu dimenziju i biti potpuno zaokružena.

(Telegraf/ Vrh zabave)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja na4

    6. februar 2014 | 15:15

    Mozda je bolje da ode na neku liposukciju, nego sto pije toliki viski...

  • ja na3

    6. februar 2014 | 15:13

    Direktor se ponasa kao da je uhvatio boga za .... ! Pitanje za njega koliko je on prisvojio od svih ovih visoko budzetnih manifestacija? Cim pije flasu viskija dnevno, izgleda da su velike cifre u pitanju.

  • ja

    6. februar 2014 | 12:52

    Hahahhaha,dodjite u Knjazevac da vidite kako direktor pije viski.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA