5

(VIDEO) ČAROBNA MAŠA (9) IGROM PODIGLA SVET NA NOGE: Cela SRBIJA mora da bude ponosna na nju! (FOTO)

Ova čudesna devojčica, koju znate iz emisija "Tvoje lice zvuči poznato", kao i "Više od igre", iz poljskog grada Mikolajki po drugi put donela je zlatnu medalju za savremeni solo ples, koji joj je, kako kaže, omiljena disciplina

Beograđanka Maša Anić (9) osvojila je prvo mesto na Svetskom prvenstvu u modernom plesu, održanom u Poljskoj, čime je odbranila svoju titulu najbolje na svetu u ovom sportu i po ko zna koji put oduševila žiri pred kojim je nastupala.

ČAROBNA MAŠA: Ovo je devojčica (9) koja je svojom igrom podigla Srbiju na noge! (FOTO) (VIDEO)

Ova čudesna devojčica, koju znate iz emisija "Tvoje lice zvuči poznato", kao i "Više od igre", iz poljskog grada Mikolajki po drugi put donela je zlatnu medalju za savremeni solo ples, koji joj je, kako kaže, omiljena disciplina.

Beskrajno simpatična, neposredna i lepo vaspitana Maša nam objašnjava kakav je osećaj čuti na pobedničkom postolju himnu svoje zemlje.

- Prvi put sam bila malo zbunjena, čudan je osećaj. Osećala sam uzbuđenje, ali i ponos. I sad kad puste našu himnu se isto osećam, ali sam sigurnija u sebe i imam više vere u pobedu - kaže šarmantna Maša.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Zajedno sa Mašom, naša reprezentacija nadmetala se sa više od pet hiljada plesača iz celog sveta, koji su se borili u dečijoj, juniorskoj i seniorkoj kategoriji, dok je Maša bila bolja od čak šest devojčica koje su se našle u finalu.

Iako je naš nacionalni tim spadao u najmalobrojnije, skor u postignutim rezultatima je bio obrnuto proporcionalan: osvojili su šest zlatnih, tri srebrne i četiri bronzane medalje, zahvaljujući čemu je Srbija zauzela drugo mesto, među 29 nacija koje su se takmičile u Poljskoj.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Najtrofejnij klub reprezentacije "Dance factory" okitio se sa pet zlatnih, dve srebrne i dve bronzane medalje, i tako se već treći put u našu državu vratio sa najboljim takmičarskim rezultatima.

Plesni studio "City Dance" iz Novog Sada je osvojio po jednu zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju, a plesni studio "Ris1" bronzanu.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Na sreću ovih plesača - ali i nesreću drugih mališana koji bi želeli da se profesionalno bave plesom - naši reprezentativci za svoj do sad nezabeležen uspeh mogu da zahvale samo svojim roditeljima i požrtvovanim trenerima i koreografima.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Zahtevne pripreme, put, višednevni boravak na takmičenjima, oprema i sve što ide uz takmičenja na najvišem nivou - finansirali su oni sami.

- Timovi ostalih zemalja, posebno onih najrazvijenijih, poput Kanade ili Rusije su u velikoj prednosti u odnosu na nas, jer iza njih stoje njihove države. Osim toga, oni treniraju u mnogo boljim uslovima od onih koje imamo mi, počevši od podloge na kojoj vežbaju, preko svega ostalog.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

Uspeh ove talentovane dece je utoliko veći, posebno kada se ima na umu da smo postali prepoznatljivi po koreografijama i kostimima, pa naši reprezentativci privlače pažnju i van scene, a reprezentacije drugih zemalja nas pozivaju da treniramo i osmišljavamo koreografiju za njih na narednim takmičenjima - objašnjava Mašina koreografkinja Staša Stanković, jedna od osnivača škole "Dance Factory".

Da li naša zemlja dovoljno podržava talentovanu decu?

Da li naša zemlja dovoljno podržava talentovanu decu?

Dokaz da vrhunski talenat i predan rad mogu da savladaju sve prepreke je upravo mala Maša, koja kao i svaki vrhunski stručnjak u svojoj oblasti, ume velikodušno da pohvali svoju konkurenciju.

- Najviše mi se dopadaju timovi iz Kanade, Rusije i Južnoafričke republike. U pauzama između takmičenja se družimo, razmenjujemo bedževe, a sad u Mikolajkiju smo išli i u akvapark - ushićeno priča ova mala lavica, podsećajući nas da je samo dete, iako pleše kao da je svoje koreografije uvežbavala decenijama.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Maša sa svojih devet godina već ima toliko medalja da ne može da ih drži ni sa dve ruke, ali sve ovo do sada je bio samo zalet: njena velika želja je da jednog dana zaigra na Brodveju, za šta ima sve predispozicije.

Ipak, pre nego što više nego zasluženo dospe u kulturno središte Njujorka, Mašu na proleće očekuje Svetska plesna olimpijada, koja se od svetskog prvenstva razlikuje po tome što okuplja takmičare iz svih postojećih vrsta plesa.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Za nju se priprema standaradno: redovnim vežbanjem, koje se nešto više od mesec dana uoči takmičenja intenzivira, pa Maša ne izlazi iz sale i po 6 sati dnevno.

Ako i dalje mislite da je ovakav uspeh nemoguć, poslušajte šta ima da vam poruči devojčica koja i zvanično igra najbolje na svetu.

(Jovana Babić)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Dance factory, Maša Anić, Moderan ples, Ples, Poljska, T NOW, Takmičenje
Najnoviji komentari
 • Н
  Није битно

  Честитке детету за прво место. Знам да ће ме за ово многи попљувати али изгледа да само у Србији пуној људи комплекса ниже вредности се и деца од 9 година увијају у државну заставу. Нити дете зна шта је државна застава и држава Србија а ни застава баш није крпа да се свако у њу увија.

 • D
  Daca

  Samo kad bi nam piliticari bili. Takvi

 • S
  sanja

  Cestitke devojcici!! Vrlo simpaticna devojcica, beskrajno sarmantna i prizemna za svoje godine. Naravno, lepo vaspitana i pristojna, tako da jos jednom cestitke i devojcici i roditeljima, ceka je veliki uspeh, kako novinarka kaze, mala lavica!