Za njih prepreka nema: Dodeljene nagrade najboljim planinarima iz PK Radnički (VIDEO)

Uprava planinarskog kluba Radnički odala je priznaje najmlađim planinarima za sjajne rezultate koje su ostvarili prošle godine

  • 0

Junori Planinskog kluba Radnički prošle godine, kao i svake godine od kada postoji klub, ostvarili su sjajne rezultate. Tim povodom uprava ovog kluba nagradila je male planinare u prostorijama Gradske opštine Zvezdara.

ŽENA ZMAJ: To što nema šake i stopala je ne sprečava da se bavi biciklizmom, tekvondom i planinarenjem (VIDEO)

Klinci planinci, kako sami sebe nazivaju, ne samo da su ostvarili izvrsne rezultate tokom prošle godine, nego su postali i sportisti prvog razreda u juniorskoj kategoriji u "Visokogorstvu". Neki od članova ove ekipe malih sportista popeli su se na preko 11 vrhova sa visinskom razlikom iznad 400 metara što može da se meri sa rezultatima starijih planinara.

Foto: Ivan Hrnjiček

Juniorska ekipa planinskog kluba Radnički postoji već devet godina i čine je petoro dece od 10 do 14 godina. Ono što je vredno pomena jeste da je većina dece raslo uz planinarenje, i da su svoje prve korake pravili upravo na planinama. Za uspehe, ali i sva znanja koja su tokom 9 godina stekli zadužen je licencirani vodić Jagoda Noveski, sa kojom su mališani napravili prve planinarske korake.

Foto: Ivan Hrnjiček

Najznačajniji ostvareni rezultat do sada je 3066 metara koji su postigli prošle godine u Austriji, ali je njihova noga kročila i na najviše vrhove Bugarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i svi su viši od 2000 metara.

– Ja se ponosim time što su oni zaista sjajna deca. To je ono što je najvažnije. Oni se jako lepo druže međusobno i vole prirodu, zaštitnici su prirode, vole planinu... Niko od njih neće ostaviti ostaviti papiriće, ali opominju i druge ljude ako tako nešto vide – istakla je Jagoda.

Foto: Ivan Hrnjiček

Dok većina roditelja sa velikom opreznošću i strahom jedva pusti dete do prodavnice, Jagoda vodi petoro dece na najviše vrhove regiona.

– Planinarenje je kao sport, na neki način i opasno. Čak može da bude opasno i po nižim planinama. Mi im ukazujemo na neke od momenata kada oni iskustveno uče, a i mi im pričamo naša iskustva u planini, tako da nikada nije bio ni jedan momenat a da su oni bili ugroženi. Naravno da je prva stavka da oni budu bezbedni u planini - dodala je Jagoda koja je inače i vaspitač.

Za nju i njenu mladu ekipu više prepreka nema. Puni entuzijazma spremni su da u narednom periodu osvajaju sve više i više vrhove. Pored dobrog pedagoga  i volje dece, smatra da je za uspeh neophodna još jedna stvar.

– Roditelji prezaštićuju svoju decu. Deca mogu mnogo samo im treba ponuditi i dati mogućnost da se iskažu – zaključila je Jagoda.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA