≫ 

Srbi Džorža Buša starijeg neće pamtiti po dobru: Pretio je našoj zemlji vojnim napadom 7 godina pre NATO agresije

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači koji je na Tviteru izrazio žaljenje zbog smrti bivšeg američkog predsednika Džordža Buša. On je izrazio saučešće njegovoj porodici i prijateljima i celom američkom narodu

  • 12

Bivši američki predsednik, Džordž Buš stariji, preminio je noćas u 94. godini. Njegov mandat na čelu SAD obeležili su pohodi na svet, a krajem mandata "dotakao" je i Srbiju.

Njegova politika kao predsednika bazirala se mahom na spoljnopolitičkim odlukama kao što su pad komunizma u Istočnoj Evropu i invazija iračkog lidera Sadama Huseina na Kuvajt 1990. godine.

Sa krajem komunizma Buš je na svojoj inauguraciji izjavio "Novi povetarac duva, svet je osvežen slobodom čini se da je ponovo rođen". Buš je bio ključni šraf za formiranje međunarodne vojne koalicije koja je naterala Sadama Huseina da se povuče iz Kuvajta.

Buš je pretio Srbiji napadom, Foto: Tanjug/AP

Iako je imao nsamo jedan predsednički mandat, predsednik Buš stariji upetljao se krajem njega i u situaciju na pordučju bivše Jugoslavije. On je 1992. godine upozorio tadašnje srpske lidere da su Ujedijene nacije spremne da angažuju vojne snage ukoliko se rat na Balkanu proširi.

- U slučaju da Srbi prouzrokuju konflikt na Kosovu, Ujedinjene nacije će biti spremne da angažuju vojne snage protiv Srba na Kosovo, ali i u Srbiji - stoji u dokumentu koji je te 1992. godine Buš stariji poslao tadašnjem predsedniku Slobodanu Miloševiću.

U istoj poruci je stajalo da su UN spremne da koriste silu i ukoliko bi njihove nage bile napadnute u Bosni. Buš je upozorio Miloševića da "ne provocira dalja neprijateljstva u Bosni u ime bosanskih Srba".

Buša je na izborima pobedio Bil Klinton, Foto: Guliver/Spencer Platt/Getty Images

Buš je od strane svog naroda bio kritikovan da je zapostavio pitanja iz unutrašnje politike i na izborima 1992. godine ga je pobedio Bil Klinton, kog građani Srbije poistovećuju sa američkim uticajem tokom ratova devedesetih, od ratova na KiM do NATO agresije na Srbiju 1999. godine.

 

Na ovom delu zahvalio mu se danas i predsednik tzv. Kosova Hašim Tači koji je na Tviteru izrazio žaljenje zbog smrti bivšeg američkog predsednika Džordža Buša.

On je izrazio saučešće njegovoj porodici i prijateljima i celom američkom narodu.

- Kosovo će se zauvek sećati njegovog snažnog upozorenja Srbiji na Božić 1992. u zaštitu Kosova. Tamo i tada nas je predsednik Buš naterao da verujemo u čuda - napisao je Tači.

VIDEO: Pre 15 godina Džordž Buš stariji susreo se sa Putinom i upozorio ga na svog sina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA