KO ĆE DA ODGOVARA: Kako su nestali škorpioni iz magacina na aerodromu "Nikola Tesla"?

- Može da se proda bilo kome, i to po velikoj ceni. A uveren sam da je i namerno ukradena ta količina, jer da je ukradeno više, odmah bi se saznalo. Ovako, prošlo je maltene pola godine i treba utvrditi ko je i na koji način ukrao te "škorpione" - kaže kriminolog Zlatko Nikolić

  • 5

Dan nakon što je otkriveno da su iz bescarinske zone na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” ukradene dve kutije sa 20 komada "škorpiona", još nema odgovora na pitanja: ko je ukrao naoružanje, zašto je ono čuvano pet meseci, i zašto je krađa otkrivena tek juče, iako sanduci sa naoružanjem na tom mestu stoje od aprila ove godine?

Zvanično, započeta je istraga, sakupljaju se dokazi, pregledaju se snimci sa sigurnosnih kamera i saslušavaju svi oni koji su na bilo koji način upleteni u čitav slučaj. Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da policija nije bila zadužena da čuva oružje koje je nestalo iz magacinskog prostora.

- Policija radi na utvrđivanju činjenica da li je stvarno nestalo tih 20 škorpiona ili su oni isporučeni pa je došlo do greške prilikom evidentiranja. Istraga će utvrditi šta je u pitanju - rekao je Veljović u Užicu gde je boravio povodom obeležavanja Dana grada.

Zlatko Nikolić, kriminolog, ocenjuje da se radi o klasičnom primeru nemara koji je karakterističan za našu zemlju i državne firme.

- Za ovo neko mora da odgovara. Ne radi se o nekoj sitnoj krađi, već o ozbiljnom lopovluku naoružanja koje može biti upotrebljeno u svakakve svrhe. Firma SDPR, odnosno nadležni u njoj moraju da snose konsekvence, jer da pet meseci niko ne primeti krađu dva sanduka oružja je nedopustivo. Oni su morali mnogo bolje da obezbede te sanduke, i da se pobrinu oko tog tovara, a ne da se oslanjaju na druge institucije - kaže Nikolić.

Na pitanje ko bi mogao da bude počinilac, on ističe da su za naoružanje i njegovu preprodaju zainteresovane mnoge kriminalne grupe u našoj zemlji.

- Lopovi ne biraju kupca i u današnje vreme, kada se ekstremističke grupe poput Džihadista javljaju i u Srbiji. Može da se proda bilo kome, i to po velikoj ceni. A uveren sam da je i namerno ukradena ta količina, jer da je ukradeno više, odmah bi se saznalo. Ovako, prošlo je maltene pola godine i treba utvrditi ko je i na koji način ukrao te "škorpione" - kaže Nikolić.

Kako saznajemo, cena polovnog "škorpiona" u našoj zemlji na crnom tržištu iznosi od najmanje 250 evra, a u zavisnosti od stanja u kome se nalazi, i da li je traženo od policije, košta i do nekoliko puta skuplje.

Na Aerodromu "Nikola Tesla" nisu želeli da komentarišu ovaj nemili događaj i objasne kako je ova krađa mogla da se dogodi.

- Započeta je istraga, a dok ona traje nećemo davati nikakva saopštenja kako je ne bi ometali- saopšteno nam je u PR službi.

Podsetimo, dve kutije sa 20 škorpiona nestale su iz magacinskog prostora u bescarinskoj zoni na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” u kojem je oružje za izvoz bilo uskladišteno još od aprila, a skandalozna krađa otkrivena je tek juče.

Podsetimo, u pomenutom magacinu nalazilo se 2.008 komada oružja, vlasništvo fabrike “Zastava oružje”, koja je nameravala da ga izveze, ali je kupac u međuvremenu odustao od posla. Roba je zbog toga vraćena u skladište u bescarinskoj zoni i tu je bila već pet meseci.

Nakon toga “SDPR Jugoimport” je postao komisionar, odnosno trebalo je da za račun “Zastave” kao posrednik izveze pomenuto oružje jer su već imali kupca u inostranstvu. Kako je juče letom avio kompanije “Turkiš erlajns” trebalo da bude isporučena roba, nadležni iz “SDPR-a” su popisali automatsko oružje oznake “CZ 999” kako bi mogao da počne utovar i primetili da nedostaju dve kutije.

U zgradi robno-carinskog magacina konstatovano je da sa dve, od ukupno osam paleta, fali po jedan sanduk s oružjem. Roba je krajem marta trebalo da bude poslata kupcu, ali je pošiljka obustavljena, posle čega je oružje dopremljeno u skladište.

Policija je odmah obaveštena o nestanku, a uviđaj su obavili drugo i osmo odeljenje beogradske policije u prisustvu tužioca. Popisani su serijski brojevi oružja koje nedostaje. Uzeti su i snimci sa nadzornih kamera i počelo je saslušanje svog magacinskog osoblja, ali će istraga, s obzirom da se ne zna kada se krađa desila, verovatno potrajati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D.

    9. oktobar 2014 | 15:30

    Ovaj covek Zlatko Nikolic mene kao profesionalca u oblasti bezbednosti izludjuje svojim nestrucnim izjavama.Gospodine Nikolicu nije kriv Jugoimport koji je oruzje proizveo i cuvao u carinskoj zoni aerodroma nakon neuspesne prodaje vec OBEZBEDJENJE na aerodromu sto nijr obezbedilo robu...iako su znali sta je tu.Meni si pre pet godina iz te iste carine ukrali lap top.

  • ma daaaj

    9. oktobar 2014 | 17:16

    Prevara 100% to je nemoguce da nestane a ovom sto je nestao lap top samo da pitam kako si siguran da ti je kod nas nestao lap top

  • Brana

    9. oktobar 2014 | 17:29

    Da odgovara direktor aerodroma,direktor obezbedjenja,onaj ko je dozvolio da se aerodromsko carinsko skladiste koristi i za cuvanje takve robe jer onda bi mogao i mup da cuva taplenjenu drogu na aerodromu,onda da odgovaraju svi ljudi koji prate kamere na aerodromu a nisu videli kradju iruzja i na kraju ispitati i samog vlasnika firme cije je oruzje.Veoma opasan trenutak za ovakav incident,nekoliko dana pred dolazak Putina i u sred gomile informacija da je Vucic u opasnosti!Nesto jako smrdi a nisam ja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA