Leven: Srbija će na evropskom putu imati podršku Švedske

  • 0

Premijer Švedske Stefan Leven pohvalio je danas napore Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića na onome što čine za postizanje regionalnog mira i stabilnosti.

Predsednik Vlade Švedske Leven u Beogradu, svečani doček ispred Palate Srbija

Upitan kako vidi situaciju u regionu, Leven je rekao da on ne može da kaže šta treba učiniti za trajnu stabilnost u regionu, već da to zavisi od odnosa među zemljama regiona, pre svega ekonomskim.

- Nisam ja taj koji treba da kaže Srbiji kako da radi, mi možemo da pružimo podršku i mi podržavamo zalaganje Srbije kako bi se postigla stabilnost. Ako ostanete fokusurani na to, a vidim da to premijer čini, pronaći ćete način - rekao je Leven.

On je primetio da i Švedska teži stabilnosti i da zato misli da je potrebna šira perspektiva, u smislu stabilnosti za obične ljude u njihovim običnim životima.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Leven izjavio je da je uveren da je evropski put, koji je Srbija izabrala jedini pravi put, i poručio da će na tom putu zvanični Beograd imati punu podršku njegove zemlje.

Leven je, nakon razgovora sa Aleksandrom Vučćem, novinarima rekao da je zahvalan srpskom premijeru na veoma dobrom prijemu. Uživao je tokom sinoćnje šetnje Beogradom zajedno sa premijerom Vučićem koji mu je lično predočio istoriju i kulturu srpske predstonice.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Istakavši da je jasno da će nekada morati ponovo da se vrati u Beograd, Leven je premijeru Vučiću zahvalio i na razgovorima koje su imali u četiri oka, ali i zajedno sa delegacijama dve zemlje.

Premijeri Leven i Vučić na Kalemegdanu i u Knez Mihailovoj

- Prepoznajem napredak koji je Vlada Srbije ostvarila u izazovu da reformiše zemju i ekonomiju. Dobri su rezultati toga. Kao što je premijer rekao jutros i za firme i za privatni sektor važno da se ima uvid javne finansije i da one budu transparentne, jer su to dobri podsticaji za investicije i dobru ekonomiju. Srbija ima punu podršku Švedske na putu ka EU i mi ćemo nastaviti da vas podržimo, samo nam kažite šta vam je potrebno i mi ćemo to učiniti to- rekao je premijer Leven.

On je objasnio da je Švedska, zajedno sa Finskom, član EU, ali ne i NATO-a. To, kazao je, veoma dobro funkcioniše.

- Mi poštujemo takav stav i nastavićemo da ga zuazimamo jer to je važno za stabilnost. U toj perspektivi, mi smo mala zemlja i uveren sam da je malim zemljama potrebna ovakva vrasta saradnje - istakao je Leven.

Mi ćemo, kazao je, doprineti jačoj EU, ali ćemo ostati nesvrstani.

Sa premijerom Vučićem, dodao je, razgovarao je i o ekonomskim pitanjima, rastu i pitanju migracija.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Mi pohvaljujemo odgovornost Srbije to je od apsolutno suštinske važnosti jer za rešenje tog pitanja nema pojediničnih, već samo zajedničkih rešenja - rekao je švedski premijer podsetvši da je reč o najvećoj izbegličkoj krizi od Drugog svetskog rata, koja mora biti biti rešena u evropskom i globalnom kontekstu.

Razgovarali su, kazao je, i o ubudućnosti Evrope.

- Smatramo da je to pitanje veoma važno i želimo više da sarađujemo sa Srbijom. I na kraju mislim da je važno pitanje zajedička bezbednost. To su ključne reči kako da stvorimo zajedničku bezbednosi - globalno i evropski - rekao je.

Leven je istakao da treba da se postaramo da možemo da živimo u svetu gde vlada mir i stabilnost.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA