Američka vojna baza RAMŠTAJN u Nemačkoj je zapravo POLIGON CIA ZA ŠPIJUNAŽU!

U intervju za Sputnjik dugogodišnji oficir NATO-a je rekao da su instaliranjem ove baze Amerikanci posle Drugog svetskog rata obezbedili zaštitu svoje "evropske obale" od SSSR-a

  • 0

Ramštajn je najpoznatija američka vojna baza u Evropi, odakle je vršena koordinacija letova dronova, kao i vazdušnih operacija u Iraku. Johen Šolc, dugogodišnji oficir NATO-a i nemačkog ministarstva odbrane, smatra da ovi letovi nisu bili u skladu sa međunarodnim pravom.

PUTIN SE SPREMA ZA NUKLEARNI RAT PROTIV AMERIKE? Priče o novoj katastrofi sve podgrejanije!

U intervju za Sputnjik Šolc je rekao da su instaliranjem baze Amerikanci posle Drugog svetskog rata obezbedili zaštitu svoje "evropske obale" od SSSR-a i to je bio osnovni cilj NATO-a, koji se nakon što se završio Hladni rat približio ruskim granicama.

Prema rečima Šolca, razmeštanje američkih sistema PRO u istočnoj Evropi, kao i dodatnih NATO jedinica u baltičkim zemljama "samo je prvi korak".

Šulc kaže da je Ramštajn svojevrsna "priključna stanica", koja emituje signale sa satelita na lokaciju na kojoj se nalazi dron. On ne isključuje da se baza koristi za špijunažu:

"Nemam podataka o tome, ali to bi bilo logično". Prema njegovom mišljenju, činjenica da dronovi koji poleću iz nemačke baze ubijaju ljude, na primer, u Avganistanu, predstavlja kršenje međunarodnog prava, jer bespilotne letelice to rade u zemljama sa kojima SAD nisu u stanju rata. "Nemačka vlada, koja inače dozvoljava ovakve akcije, mogla bi da se umeša u situaciju, ali umesto toga se ponaša kao tri mudra majmuna — ne vidi zlo, ne čuje zlo i ne govori zlo", kaže Šolc.

Foto: Guliver/Ralph Orlowski/Getty Images Foto: Guliver/Ralph Orlowski/Getty Images

Upitan da li bi američke baze branile Evropu ako je Rusija napadne, sagovornik Sputnjika kaže da je to "hipotetičko pitanje", jer bi Rusija izdala sopstvene principe ukoliko bi napala EU, i dodaje da Amerikanci koriste ove baze da se mešaju u sve konflikte na Bliskom istoku.

Šulc smatra da bi trebalo staviti tačku na razmeštanje američkih snaga u Nemačkoj, ali zbog krize u Ukrajini sigurno neće doći do smanjenja broja američkih vojnika u Evropi. "Evropska unija je zbog sporazuma o asocijaciji i pridruživanju postala ađutant SAD. Ukrajini je bilo rečeno da ona mora da bira između Evroazijskog ekonomskog saveza i — u dugoročnoj perspektivi — pridruživanja EU. Videli smo šta se onda desilo. To je bila namerna politika, koju je sprovodila Evropska komisija. Međutim, trebalo bi priznati da je to bila velika greška i da je ukrajinski konflikt za SAD idealna prilika da kontroliše Evropljane", zaključuje Šulc.

AMERIKANCI DOVLAČE 20 NUKLEARNIH BOMBI NA GRANICU SA SRBIJOM: Prebacuju oružje iz Turske, Rumuni demantuju

Obaveštajne službe SAD su pojačale do najvećeg stepena od vremena Hladnog rata rad protiv Rusije, prebacivši pažnju sa terorizma na Moskvu, piše Vašington post, pozivajući se na izvore u obaveštajnim službama.

Mobilizacija obaveštajne delatnosti SAD se vodi u sferama tajnih operacija agenata CIA, pojačan je rad Agencije za nacionalnu bezbednost u oblasti sajber-špijunaže, satelitskih sistema i drugih obaveštajnih sredstava. Prema podacima izvora, SAD za to koriste resurse koji su ranije bili korišćeni u antiterorističkoj delatnosti, piše Vašington post.

Foto: Wikipedia/US Air Force Foto: Wikipedia/US Air Force

Izvori navode i da je jačanje obaveštajne službe deo plana za obnovu moći SAD u isto vreme dok se Rusija ponovo pokazuje kao svetska sila. Navodi se da da se u poslednje dve godine SAD suočila sa aktivnom "agresijom" Moskve u delu "aneksije Krima, mešanja u rat u Siriji i verovatnih hakerskih operacija protiv SAD i Evrope".

Međutim, visokopostavljeni predstavnik američke obaveštajne službe je izjavio da specijalne službe SAD već duže vreme "igraju ulogu onog koji kaska" u konfliktu sa Rusijom. Po njegovim rečima, iako je teroristička pretnja ozbiljna briga specijalnih službi SAD, poslednje direktive Bele kuće i Uprave direktora za nacionalnu obaveštajnu službu premestile su Rusiju na vrh spiska prioriteta obaveštajnih službi.

(Telegraf.rs / Sputnjik / Vašington post)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA