ZA PREVREMENO OTPLAĆENE KREDITE: Bankama samo jedan odsto

Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji je stupio na snagu u decembru, banke više neće moći da naplaćuju proviziju veću od jedan odsto za prevremeno otplaćene kredite

  • 1

Banke više nemaju pravo da naplaćuju izuzetno visoke provizije za prevremenu otplatu kredita. Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji je stupio na snagu krajem prošle godine, uredio je ovu oblast.

Kako zakon predviđa članom 36, banka ima pravo da naplati proviziju za prevremenu otplatu kredita ako je za period prevremene otplate ugovorena fiksna kamatna stopa, odnosno kod stambenih kredita ako je ugovorena fiksna ili promenljiva kamatna stopa.

Novina koju je doneo zakon je ta što maksimaln iznos provizije za prevremenu otplatu ne može biti veći od jedan odsto ukoliko je period između prevremene otplate i roka otplate kredita duži od godinu dana i ukoliko je iznos prevremene otplate veći od milion dinara.

U slučaju kada je period između prevremene otplate i roka ispunjenja otplate manji od godinu dana, ova provizija ne može biti veća od 0,5 odsto od iznosa koji se prevremeno otplaćuje.

Ovo znači da korisnik kredita ima pravo da u bilo kom momentu u potpunosti ili delimično otplati kredit bez plaćanja provizije u navedenim slučajevima. Istovremeno, korisnik kredita isto tako ima pravo da više puta delimično otplati deo kredita, bez ograničenja banke.

Primera radi: ako ste, recimo, u toku ove godine podigli gotovinski kredit u iznosu od 300.000 dinara i ovaj kredit je realizovan sa promenljivom kamatnom stopom, kredit možete otplatiti iz više puta ili jednokratno u bilo kom momentu bez plaćanja provizije banci.

Ukoliko ste pak ove godine kupili stan na kredit i želite da delimično otplatite iznos kredita, a iznos koji otplaćujete je manji od milion dinara, banka nema pravo da vam naplati proviziju.

Kako je ovaj zakon stupio na snagu 5. decembra 2011. godine, banke su bile u obavezi da sve kredite koje su odobravale posle ovog perioda usklade sa njim. Ono što kod korisnika kredita koji su prevremeno otplatili kredit posle petog decembra prošle godine unosi zabunu jeste činjenica da su njima banke naplatile ugovorenu proviziju za prevremenu otplatu.

Naime, zakon nije predvideo usklađivanje postojećih ugovora o kreditu koji su već u otplati sa odredbama zakona, već samo usklađivanje budućih ugovora. Dakle, ovaj član zakona se ne primenjuje retroaktivno i svi prethodno zaključeni ugovori o kreditu koji imaju ugovoreni procenat za privremenu otplatu ostaju na snazi kao takvi.

(M. B. / Izvor: Potrošač)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • paza

    4. januar 2013 | 17:51

    Po kojoj logici vazi samo za nove kredite,sta da rade stare štediše kojih je mnogo veci broj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA