APOTEKARI: Bankrotiraćemo zbog recepata!

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje poručuju da ugovor nije obavezan i da ukoliko postoji sumnja u isplativost, apotekari ne moraju da ga potpišu

  • 0

Privatne apoteke u našoj zemlji koje žele da izdaju lekove na recept, već od prvog radnog dana u ovoj godini mogu da se prijavljuju Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. Međutim, Farmaceutska komora Srbije, Savez farmaceutskih udruženja Srbije i Savez privatnih apotekara Srbije ocenjuju da će potpisivanje ugovora sa Fondom oterati u bankrot vlasnike privatnih apoteka i da će uništiti državne apoteke!

- Na osnovu svega, može se pretpostaviti mogući nepovoljni razvoj događaja: državne apoteke će upasti u ozbiljne finansijske krize sa perspektivom zatvaranja, a individualne privatne apoteke će ili propasti ili se utopiti u moćnije apotekarske lance. Ovakav scenario lako otvara mogućnost jeftine kupovine posrnulih apoteka, a time se stvaraju povoljni uslovi za stvaranje jednog velikog monopolskog lanca apoteka, koji bi postao atraktivan za preprodaju inostranom kapitalu. U tom slučaju bi uticaj države na cene i dostupnost lekova biti problematičan, a građani osuđeni na profitabilne cene lekova. - navodi se između ostalog u saopštenju i dodaje da će kada počne ovaj plan da se primenjuje na gubitku biti svi.

- Hronični nedostatak sredstava u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za finansiranje usluge za izdate lekove na recept dovodio je mnoge državne apoteke do finansijske nelikvidnosti, što su one nekako podnosile zahvaljujući svom monopolskom položaju. Ali pojedinačne privatne apoteke u vlasništvu individualnog farmaceuta nemaju finansijske kapacitete da podnesu neizvesnost naplate sredstava za izdate lekove na recept, zbog čega će i one vrlo brzo upasti u velike finansijske poteškoće. Mada nemaju obavezu da primenjuju ovu odluku, one privatne apoteke koje ne uđu u aražman vrlo brzo će se zatvoriti jer ostaju izvan zdravstvenog sistema - dodaje se u saopštenju.

Dragutin Rajevac, predsednik Skupštine Saveza privatnih apotekara Srbije, navodi da je bilo pokušaja da se napravi dogovor sa RFZO-om i Ministarstvom zdravlja, ali da nije došlo do dogovora, tako da je ponuđeni ugovor jednostran i da je na vlasnicima privatnih apoteka ostala odluka da se odluče da li će ga potpisati.

- Bilo je nekoliko sastanaka, ali ništa nije dogovoreno i tekst ponuđenog ugovora nije konsultovan sa nama. Niko nas ništa nije ni pitao. Nemamo najosnovnije informacije, kao što je vremenski period za naplatu, tako da smo stavljeni pred svršeni čin. Jedni su pričali o roku od 40, pa 60, da bi na kraju se taj rok pomerio na 150 dana za naplatu, a ni za taj vremenski rok nemamo nikakve čvrste garancije državnih institucija. Nadamo se da nakon početka primene neće doći do potpunog haosa i masovnog zatvaranja apoteka - kaže Rajevac.

Na drugoj strani, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje,  poručuju da ugovor nije obavezan, i da ukoliko postoji sumnja u isplativost, apotekari ne moraju da ga potpišu.

- Ponuđeni ugovor nije obavezan za vlasnike privatnih apoteka. Ukoliko postoji sumnja u finansijsku isplativost, oni ne moraju da ulaze u taj posao. S obzirom da državne apoteke dobro posluju i nemaju gubitke,  nije nam jasno što su privatne apoteke uplašene. Naprotiv, RFZO je uspeo da maksimalno skrati rokove plaćanja za lekove na recept,a ugovori sa privatnim apotekama nisu obavezujući. Njihova je procena da li žele da sklope ugovor sa Fondom ili ne. Plaćanje lekova na recept do 150 dana je predvidjeno Zakonom o rokovima izmirenja obaveza. - rekla je Sanja Mirosavljević, portparol RFZO-a, i dodala da je najvažnije da će sve apoteke koje budu htele da potpišu ugovor sa Fondom imati iste uslove kao i sve državne apoteke.

Inače, prema nezvaničnim podacima, na recepte se u našoj zemli godišnje izdaju lekovi u vrednosti 30 milijardi dinara, a apotekarima od te sume pripada marža od 12 odsto, ili oko 3,6 milijardi. Kada bi svi mogli da računaju na isti promet, po toj računici svaka od oko 2.400 državnih i privatnih apoteka zaradila bi od recepta po 1,5 milijardi dinara godišnje.

(I. M. / Foto: Apoteka Beograd)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA