Patrijarh: Ne dolazi u obzir priznavanje, niti podela Kosova

- Ukoliko se ne bude pravično rešenje našlo, to će biti bure baruta i neće dobro doneti ni jednom ni drugom narodu - upozorio je patrijarh Irinej

  • 7

Patrijarh srpski Irinej poručio je večeras da nikakvog priznanja niti podele Kosova i Metohije ne može biti i naglasio da se mora naći pravično rešenje za to pitanje.

- Ne dolazi u obzir ma kakvo priznavanje, kao ni nekakva deoba Kosova i Metohije - rekao je patrijarh na akademiji "Kosovo najskuplja reč", posvećenoj martovskom pogromu 2004. godine, održanoj na Pravnom fakultetu u Beogradu.

On je rekao da treba naći pravično rešenje za Kosovo i Metohiju i ukazao da od toga zavisi naša sudbina.

- Ukoliko se ne bude pravično rešenje našlo, to će biti bure baruta i neće dobro doneti ni jednom ni drugom narodu - upozorio je patrijarh.

Patrijarh je poručio da, dokle god su naše crkve na Kosovu i Metohiji, Kosovo će biti naše i da će crkva sve učiniti da ostane i bude sa svojim narodom.

Patrijarh je rekao da su nam uništavali manastire, crkve, kuće, proterali stanovništvo, i "učinili ono što nijedan kulturan narod ne bi učinio, preorali groblja".

- To je vrhunac nekulture i zločinstva - rekao je patrijarh, dodavši da se iza toga krije želja kako bi mogli da tvrde da je to bilo nečije, a ne srpsko.

- Sve se dešava pred očima i blagoslovom kulturne Evrope - rekao je patrijarh, i istakao da ideja Kosova i kosovskog zaveta nije umrla, da živi i da nam je, kako bi sačuvali Kosovo, pre svega neophodno jedinstvo.

Izaslanik predsednika Srbije Oliver Antić poručio je da se svaka civilizacija meri odnosom prava prema pravdi i naveo da su Srbi antipravo videli mnogo puta, što se i opet ponovilo.

On je naveo da su Jevreji 2.000 godina čuvali ideju o Jerusalimu, a Srbi 500 godina ideju o slobodi Kosova i da su ponosni na tu ideju.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Tomislav Nikolić nosi tu ideju u srcu i neće dopustiti da se ona "ugasi", uz ocenu da je upravo Nikolić postavio crvenu liniju i da je u svim svojim diplomatskim aktivnostima upravo zbog toga.

- Ovo što se desilo i dešava na KiM, nije ni pravo ni pravda, a tamo gde nema ni prava, ni pravde, zasigurno nema ni civilizacije - kazao je on.

Pomoćnik direktora Vladine Kancelarije za KiM Mirko Krlić podsetio je na 1.700 godina od Milanskog edikta i zaustavljanje ubijanja hrišćana i paljenja crkava.

- Posle 17 vekova ubijaju hrišćane i pale crkve i samo na jednom mestu na svetu oni ponovo žive u katakombama - rekao je Krlić, govoreći o Srbima u pokrajini, i poručio da istorija pamti i graditelje, ali i rušitelje.

Akademik Matija Bećković rekao je da je Kosovo Srbija, ali da ono nije samo u Srbiji nego i u Srbima i da "nema tog Srbina da Kosova u njemu nema".

Bećković je kazao da Srbi sanjaju o boju na kojem nisu bili i polju koje nisu videli i da sila možda može oteti Kosovo od Srbije, ali da nema te "sile koja ga može iščupati".

- I zato Kosovo ne možemo dati za datum, kada ga nismo dali za svo carstvo zemaljsko. I ne možemo ga izgubiti za 20 godina, ako ga nismo izgubili za pet vekova. Uostalom, što nam ga traže, ako nije naše, i otimaju, ako nije njihovo - upitao je Bećković.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Desko

    19. mart 2013 | 22:49

    Patrijarhu idi pa brani kosovo a ne sedite u rupe i pričate...svi ste mi vi jaki

  • sudija

    20. mart 2013 | 00:54

    A pogotovu ste mi vi jaki komentatori jadni. I majku bi rodjenu prodali za saku eura ili dolara. Sigurno je da niste Srbi.

  • alexxx

    19. mart 2013 | 23:42

    Ma samo ti poruci! Nema problema, kad ti kazes...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA