• 0

Proglašeni pobednici 6. Cinema City festivala

Na ovogodišnjem Cinema City festivalu nagrada Ibis za najbolji film pripala je filmu Srđana Golubovića "Krugovi", dok je nagradu za najboljeg glumca dobio Nebojša Glogovac, a Dara Džokić za najbolju žensku ulogu

  • 0

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja ovogodišnjeg festivala Cinema City dodeljene su nagrade i priznanja autorima i glumcima čija su se ostvarenja i glumačke bravure posebno izdvojile. Žiri u sastavu: nemačka rediteljka Katrin Gebe, izaelski producent Marek Rozenbaum i francuski glumac i reditelj Šad Šenuga, pre saopštenja pobednika naglasili su da imaju veliko zadovoljstvo da istaknu visok standard u srpskoj kinematografiji danas.

- U toku festivala saznali smo da postoje budžetska smanjenja koja će nauditi srpskoj filmskoj industriji. Želeli bismo da uputimo apel Vladi Srbije da nastave da podržavaju film. Srpski film je najbolji kulturni ambasador građana Srbije u inostranstvu i doprineće boljem razumevanju ljudi u Srbiji širom sveta. Zato verujemo da mu treba pomoći - rekao je Šenuga.

Foto: Cinema City

Foto: Cinema City

Pogledavši sve filmove selekcije Nacionalna klasa, doneli su sledeće odluke. Nagrada Ibis za najbolji film pripala je filmu Srđana Golubovića "Krugovi" za, kako se navodi u saopštenju žirija, postignuće koje je nadmašilo njihova očekivanja, dodavši da odaju počast talentovanom reditelju, koji vešto uspeva održi pažnju publike u toku celog filma. Žiri je duboko dirnula ova priča o pomirenju i praštanju.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Nagrada Ibis za najbolju režiju pripala je Bojanu Vuku Kosovčeviću, reditelju filma "Vir" za sjajno održavanje tempa i veoma umešno režiranje, naročito scena akcije. Uz to, reditelj je izabrao ubedljivu glumačku ekipu, a treba svakako pomenuti i njegovu impresivnu upotrebu specijalnih efekata.

Crni humor ove priče o bivšoj Jugoslaviji i njenom klasičnom pripovedačkom stilu koji sadrži inteligentan obrt, dok su likovi su veoma dobro izgrađeni i predstavljeni žiri je nagradu Ibis za najbolji scenario dodelio Goranu Markoviću i Tihomiru Staniću za scenario filma "Falsifikator". Naivnost glavnog protagoniste i njegova vera u istinu i dobrotu u jednom korumpiranom društvu je, kako navodi žiri u obrazloženju, istovremeno smešna i dirljiva.

Obrazlažući nagradu za najboljeg glumca, žiri je želeo da istakne da je bilo mnogo ubedljivih muških uloga u raznim filmovima, što je njihov izbor učinilo veoma teškim. Pobednik ih je impresionirao svojom sposobnošću da istovremeno uverljivo i smisleno interpretira svoj lik i u dramaskom žanru i u žanru komedije. Stoga je glumcu Nebojši Glogovcu pripala je nagrada Ibis za najboljeg glumca zbog ostvarenih uloga u filmovima Krugovi i Artiljero.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Pre nego što što su odlučili o nagradi za najbolju glumicu, žiri je izrazio svoju zabrinutost zbog malog broja glavnih ženskih uloga. Uloga u filmu "Odumiranje" donela je glumici Dari Džokić nagradu Ibis za najbolju glumicu za veoma duboku i emotivnu interpretaciju žene suočene sa krahom svojih životnih nada.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Specijalna priznanja žirija dodeljena su Kosti Đorđeviću, reditelju filma "Skidanje". U obazloženju žirija navodi se da ih je ovaj debitantski igrani film zabavio svojim duhovitim, razigranim i optimističnim pogledom na mladu generaciju u Srbiji.

Specijalna priznanja dodeljena su glumici Hristini Popović za neverovatno dirljivu ulogu u filmu "Krugovi", glumcu Nikoli Rakočeviću za izuzetan komičarski tajming u filmu "Skidanje" i veoma emotivnu glumačku interpretaciju u filmu "Krugovi", glumcu Nebojši Đorđeviću za veoma zabavno i tačno izvođenje, puno energije i strasti u filmu "Vir", kao i studentima Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Aronu Sekelu, Rašku Milatoviću, Milošu Milovanoviću, Nemanji Vojnoviću, Petru Ristovskom, Tei Lukač, Marku Đorđeviću i Luki Popadiću za scenario i režiju filma "Gde je Nađa?". Žiriju se izuzetno dopala ideja da osam mladih reditelja zajedno naprave film, u kojem su uspeli da do kraja održe jedinstven stil i atmosferu.

Žiri takmičarskog programa Educons Presents Up To 10.000 Bucks Cinema City festivala u sastavu: novinar i filmski kritičar Vladimir Crnjanski, predsednik žirija, novinarka Brankica Drašković i reditelj i producent Uroš Tomić, pošto je pogledao sve filmove u takmičarskom programu, jednoglasno doneo odluku o nagrađenim.

U Selekciji Educons Presents Up To10.000 Bucks najboljim filmom kome je dodeljena nagrada Ibis proglašen je "Ako ikada jedne noći bilo kad", režisera Deana Radovanovića. U obrazloženju se navodi da  "Ako ikada jedne noći bilo kad", ni rečima ni tišinom prikazuje savremenu osećajnost i na sugestivan način otkriva unutrašnji svet likova na životnoj prekretnici.

Specijalno priznanje za animirani film pripalo je filmu "Povratak", režisera Jelene Oroz koji se nagrađuje za efektnu realizaciju, nadrealne i duhovite priče.

Specijalno priznanje dodeljeno je glumcima Milici Trifunović i Mladenu Sovilju, za suptilno i inventivno odigrane uloge u filmu "Dosta dobra lamperija'.

Publika je odlučivala o pobedniku selekcije Exit Point i pobedu je odneo film "Pismo ćaći" reditelja Damira Čučića.

(Telegraf.rs)

 

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima