Dinarska štednja povećana u 2011. za šest milijardi dinara

Najveće povećanje zabeležila je štednja oročena na period od tri meseca do šest meseci

  • 0

Dinarska štednja stanovništva u Srbiji povećana je u 2011. godini za skoro šest milijardi dinara, odnosno 44,9 odsto, i na kraju decembra je dostigla iznos od 19,36 milijardi dinara, objavila je Narodna banka Srbije.

Iznos od gotovo šest milijardi dinara predstavlja najveći godišnji rast dinarske štednje od 2001. godine. Uz visok rast dinarske štednje, u 2011. godini je poboljšana i ročna struktura dinarske štednje.

Najveće povećanje, posmatrano po ročnoj strukturi, zabeležila je štednja oročena na period od tri meseca do šest meseci, za 1,85 milijardi dinara.

I dinarska štednja oročena na period od šest meseci do jedne godine zabeležila je izraženiji rast, sa 2,7 milijardi na 4,31 milijardu dinara, a njeno učešće u ukupnoj dinarskoj štednji povećano je sa 20,3 odsto na 22,3 odsto.

Prema podacima NBS, glavni razlozi koji su doveli do povećanja dinarske štednje u 2011. godini su veće kamatne stope i povoljniji poreski tretman u odnosu na deviznu štednju - na prihod od kamate po osnovu dinarske štednje porez se ne plaća, dok se na kamatu po osnovu devizne štednje porez plaća po stopi od 10 odsto.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA